StoryEditorOCM
DubrovnikPREDSJEDNIK DUBROVAČKOG ESN-A BOŽO SIMOVIĆ

Ako u gradu sretnete Buddya, evo o kome je riječ

Piše IR
8. ožujka 2022. - 09:57

Erasmus Student Network (ESN) Dubrovnik neprofitna je studentska organizacija osnovana 2012. godine. Pokrenuta je s namjerom da omogući međunarodnim studentima što bolji i jednostavniji život u lokalnoj zajednici i time potakla domaće studente da se i sami odluče da odu na razmjenu u inozemstvo. Što rade u ESN-u i kako su organizirani, pitali smo predsjednika udruge Boža  Simovića. 

Možete li nam reći kakav je program ESN-a, kako udruga  funkcionira i za koga je sve namijenjena? 

ESN je neprofitna međunarodna studentska organizacija. Naša misija je predstavljati međunarodne studente, pružajući tako mogućnosti za kulturno razumijevanje i samorazvoj prema principu Studenti pomažu studentima. 

Kakve sve događaje organizira ESN u Dubrovniku? 

Područja djelovanja ESN-a predstavljaju naš zajednički cilj, koji je prvenstveno obogatiti društvo kroz međunarodne studente te im ujedno i pomoći da maksimalno iskoriste svoje iskustvo razmjene u ovim područjima. Područja djelovanja su: kultura, psiho-fizičko zdravlje, društvena uključenost, održivost okoliša, mladi i edukacija i vještine te pomoć pri zapošljavanju. Događaji koje organiziramo spadaju u jedno ili više tih polja, a do sada smo imali edukativni izlet u Split, multikulturalnu večeru s osobama treće dobi, čišćenje plaža na Kalamoti, zabavno edukativne Pub kvizove i radionicu mekih vještina.   

Odakle sve dolaze mladi u Dubrovnik kroz vaše programe? 

Erasmus studenti dolaze iz svih dijelova Europe, također imamo par studenata iz Uzbekistana, Kirgistana, Turske,.. dok ih najviše dolazi iz Španjolske, Italije i Francuske. 

Koliko članova i volontera ima ESN ima u Hrvatskoj? 

U svih sedam lokalnih sekcija u Hrvatskoj ima oko 500 volontera, dok naša sekcija broji 50 članova. Trenutno ne provodimo regrutaciju novih članova, ali su svi uvijek dobro došli na naše događaje. 

Što je to Buddy i tko sve to može biti? 

Buddy je lokalni student koji pomaže dolaznim studentima prilagoditi se u novoj okolini te u većini slučajeva studenti i njegov domaćin (Buddy) se uvijek neraskidivo povežu. 

Kako je funkcionirao ESN za vrijeme korone? 

Kreiranje događaja za vrijeme korone i lockdowna bilo je jako izazovno jer je u isto vrijeme trebalo poštivati propisane mjere te kreirati kvalitetan sadržaj za dolazne studente. Tijekom lockdowna održavali smo Online kvizove, Online coffe datove te aktivnosti na otvorenom. 

Koji su planovi za daljnji rad ESN-a, imate li neke želje koje želite tek realizirati? 

Znanja i vještine članova naše udruge iz dana u dan rastu i samim time kvaliteta rada. Do kraja ovog semestra imamo dva velika događaju koji su Eramus Generation Meeting i Nacionalna platforma u Rijeci, na oba događaja će biti prisutni delegati naše sekcije te će predstaviti rad naše udruge te razmijeniti dobre prakse s ostalim sekcijama iz Hrvatske i Europe. 

03. svibanj 2024 15:32