StoryEditorOCM
DubrovnikSVEĆENICI MOLE

Ako se niste navrijeme prijavili za blagoslov, ne zovite svećenika s ulice da svrati

Piše SR
21. prosinca 2020. - 10:30
Župa Sv. Križa u Gružu objavila je raspored božnićnog blagoslova obitelji. Kreću u nedjelju, 27. prosinca, poslijepodne od ulica Augusta Cesarca, A.G. Matoša, Imotske, Dolske, Pionirske, T. Ujevića, Obale S. Radića i Janka Bobetka, nekadašnje Ulice Stjepana Cvijića. Čitav su raspored objavili na svom Facebook profilu, te dodali važne napomene koje u ovim pandemijskim vremenima trebaju znati vjernici u svim županama.

Najprije, napominju kako će svećenik doći isključivo kod onih obitelji koje su se prijavile za ovogodišnji blagoslov, u skladu s odredbom Dubrovačke biskupije.

"Vremena za prijavu, kako online tako telefonski ili osobno u župnom uredu bilo je više nego dovoljno jer su prijave trajale gotovo mjesec dana i na vrijeme su najavljene. Stoga, molimo one koji iz nekog razloga nisu znali i nisu se prijavili da svećenika ne zaustavljaju na ulici i ne zovu da "svrati" i kod njih jer u skladu s odredbama nećemo moći to učiniti. Dogodine će, nadamo se, sve biti u redovitom obliku, pa imajte razumijevanja i strpljenja", poručuje župnik.

Nadalje, obitelji koje u kući budu imale nekoga sa simptomima bolesti ili u samoizolaciji dužne su odgoditi blagoslov. Obavijest mogu staviti na ulazna vrata ili obavijestiti župni ured.

"Kad svećenik dođe, otvorite prozore u prostoriji, a ako je moguće, molitva se može održati u kućnom dvorištu. Zaštitnu masku tijekom molitve nose svi članovi obitelji (osim male djece) i svećenik. Nažalost, zbog epidemioloških mjera i situacije kod nikoga ne možemo nakon blagoslova ostajati duže uz razgovor i kolače, kakav je već ustaljeni običaj ali vjerujemo da ćemo to sve nadoknaditi kada prođe ova pandemija i da ćemo se onda družiti i počastiti u nekom vedrijem i bezbrižnijem ozračju", na kraju poručuje župnik u Gružu.

Već smo ranije pisali o posve drugačijim pravilima koja vrijede u ovogodišnjem blagoslovu i najama župa Dubrovačke biskupije koje će brinuti o provedbi protuepidemijskih mjera, od mjerenja temperature tijela pred odlazak u obilazak kuća i nošenja maski do izostanka ministranata kako bi se smanjio broj kontakata.
01. svibanj 2024 17:43