StoryEditorOCM
Dubrovnik‘LUDO‘ VRIJEME

Ako nakon ovih kiša jako zagrije, verdura će biti kuhana prije nego što stigne do place

Piše Kristina Filičić
4. lipnja 2024. - 21:32

Red sunca, red kiše, a zagazili u lipanj. Utječu li nepredvidive i za ovo doba neuobičajene vremenske prilike na povrtne kulture na kojima su već vidljivi plodovi, pitali smo Mata Katičića, vlasnika Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Smokovljana u Dubrovačkom primorju.

- Naravno da utječe. Bilo je puno kiše zadnjih dana, pa ako za dan, dva dođu visoke temperature kakve najavljuju, od četvrtka čak i 30 stupnjeva, to je onda kuhanje biljke. Naravno da će doć i peronospora odnosno pepelina i sva ostala oboljenja i na pomadoru, kukumare, na sve. Jer vrijeme je od verdure, pomadora, tikvica, balančana, zelenog graha ili pošnja, patata, luka... – kaže Katičić i naglašava:

- Ne bi se smjelo više prskat jer pomadora već ima plodove, prilično su veliki i nije preporučljivo prskanje pesticidima protiv gljivičnih oboljenja. A doći će oboljenja poslije ovih kiša sigurno.

image
Privatni Arhiv/

Čudno je vrijeme, i za same masline pa i vinovu lozu, kaže sugovornik.

- Dva dana je temperatura oko 27, 28, a onda 18. Velika oscilacija u temperaturama a to baš pogoduje razvoju biljnih bolesti. Maslina će prije narasti i prije će muha doći. I za vinovu lozu će trebati više prskanja zbog gljivičnih oboljenja jer stvarno je bilo kiše.

A ako biljka oboli, kaže nam, doći će i do smanjenja uroda.

- Čim je temperatura zraka velika, a u zemlji puno vlage onda je to doslovno kuhanje i urod propada. Sad kad zapekne sunce to će se dogodit i patatama. Jedino kupusu ništa neće biti, on je otporan i na sušu i na veliku kišu, barem što se tiče ove naše domaće primorske raštike.

image
Vojko Basic/Cropix

Katičić ističe kako sigurno zadnjih nekoliko godina nije bilo ‘ovoliko čudno vrijeme koje se mijenja svakodnevno‘.

- Poljoprivrednik je tu nemoćan, nema mogućnosti borbe u ovakvim situacijama, prskat se ne može jedino ekološko prskanje ali to baš puno ne pomaže.

Iako se bavi poljoprivredom, urod sa svoje zemlje koristi isključivo za osobne potrebe, kućne i one seoskog domaćinstva. Ipak, pitamo ga za mišljenje hoće li mogući smanjeni urod utjecati na cijenu proizvoda?

- Cijene povrća i voća su ionako već narasle, već su pošle u nebo i to je stvarno žalosno. Nenormalno je da je kilo kriješava 12, 13 eura, to je bivših sto kuna! Čuo sam da kilo graha zelenoga dođe sedam, osam eura, to je nenormalno! Jako su podigli cijene u poljoprivredi, katastrofa! Čak po tri eura prodavaju kilo domaćih mladih patata. Pa to nikad nije bilo, to je nenormalno puno! Neću reći, ima ljudi koji mogu to kupiti, ali 70 posto je onih koji ne mogu – kaže Katičić pa iznosi računicu koliko bi mogli plaćati kilogram domaćih rajčica:

- Sigurno će prve domaće pomadore bit četiri, pet eura, ako su sad u trgovini 2,80 eura ove što ih odnekud dovoze. Još nešto, velike su razlike u povrtlarstvu i voćarstvu kod nas na jugu i kontinentu je li zbog turizma ne znam ali cijene su sve veće. U unutrašnjosti, kaže mi prijatelj koji tamo živi, kilo kriješava je bilo pet eura. To se donekle i može podnijet, a kod nas je bilo 12 do 13 eura.

image
Paun Paunovic/Cropix

Situaciju s vremenom te hoće li imati utjecaja na urod vinove loze komentirao nam je jedan konavoski vinogradar:

- Ova godina je specifična i različita od lanjske jer je vegetacija krenula ranije i mjesec dana. Svjedočili smo dosta visokim temperaturama u samom početku proljeća. Išlo je solidno sad su se dogodile kiše i sve je zaustavilo. Kod loze je dosta kritično ovakvo razdoblje kiše. Srećom nije bilo u istom danu previše vlage i visokih temperatura. Dosad nije bio iznenađujuće jakih napada bolesti loze, ono što je problem to su gljivična oboljenja plemenjača i pepelnica. Međutim, period koji slijedi može biti opasan. Imamo dosta visoku vlažnost u zemlji, a sad prema prognozi slijedi period visokih temperatura. Idealni uvjeti za razvoj gljivičnih bolesti. Zasad je situacija u vinogradima dosta stabilna jer su vinogradari, u odnosu na prošlu godinu, ovu bili malo oprezniji i preventivno djelovali. Sad je period na koji treba posebno obratiti pažnju. U sljedećim danima treba biti na oprezu, pratiti situaciju i reagirati sa zaštitama, koristiti sredstva koja imaju kurativna djelovanja znači ako je došlo do zaraze prije dva, tri dana da se tretiranjem suzbije oboljenje. Ako dulje vremena prođe, recimo sedam dana, priča je završena. Treba onda čekat dogodine – zaključuje vinogradar.

16. lipanj 2024 17:15