StoryEditorOCM
DubrovnikŽELJEZNA OGRADA

Ako Nacionalni stožer odobri, Sanitat priprema otvaranje gruške place! Prodavačima i kupcima mjerit će temperaturu

Piše Silvia Rudinović
7. travnja 2020. - 14:34
Jedinice lokalne samouprave danas do 13 sati trebale su Županijskom stožeru civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije iskazati interes za otvaranjem svojih tržnica. Još uvijek se čeka odluka Nacionalnog stožera o popuštanju mjera koje se tiču rada lokalnih tržnica, no pripreme za njihovo otvaranje su u tijeku.

Dubrovačko gradsko poduzeće Sanitat koje upravlja dubrovačkim tržnicama, odgovorilo je na poziv Stožera sa željom da se otvori gruška placa. 

- U tom slučaju, placa bi bila ograđena željeznom ogradom kako bi se kontrolirao ulaz kupaca, broj stolova bi bio prorijeđen, bez izravnog kontakta prodavača i kupaca, kupci ne bi smjeli doticati robu, i još je mnogo mjera zaštite. Nismo dobili detaljne planove i uvjete, čekamo i to, ali prema dostupnim podacima, nužno je osigurati pet kvadrata prostora po kupcu, planiramo mjeriti tjelesnu temperaturu svakom svom djelatniku, prodavaču i kupcu prije ulaska u samu placu. Nije još konačno utvrđeno, ali mislim da bi bilo otvoreno 12 prodajnih banaka, ribarnica bi također bila prorijeđena, s otprilike šest prodavača - kaže Tomislav Tabak, direktor Sanitata.

image
Umjesto na gruškoj, proizvodi su plasirani na virtualnoj placi
Ahmet KALAJDŽIĆ


Dok se čeka na odluku Nacionalnog stožera hoće li odobriti otvaranje tržnica, cvjetaju virtualne place. Jedna takva, dubrovačka virtualna placa postala je pravi hit. Prodaje se voće i povrće, vino, med, traže se sirevi i domaća jaja, kuke i šparoge. Cijene se obično dogovaraju izravno, a poneki prodavači svoje odmah naznače. Ovih dana su u prodaji pengana uskrsna jaja za osam ili deset kuna po komadu.

Baš kao i 'mirnodopsko' vrijeme kad su u pitanju gruška, gradska ili lapadska placa, tako i u doba korone, vode se rasprave o cijenama proizvoda za dubrovačkom tržištu. Žale se neki da se četiri balice kuka naplaćuju 60 kuna, drugi na cijenu blitve od 20 kuna, pa nalaze na slavonskim ili imotskim virtualnim placama niže cijene poljoprivrednih proizvoda. Kako je netko napisao, nekad su vrijedile za kilogram robe, a danas je sve na balice, košarice, komade i vrećice pa se i ne zna usporedna cijena.
08. svibanj 2024 02:24