StoryEditorOCM
Dubrovniku sklopu kampanje ‘Čitaj mi!‘

Akcija ‘Čitam, dam, sretan sam!‘ prikupila preko 500 knjiga i slikovnica i darivala vrtićarce. Osmijesi i sreća na sve strane!

Piše L. V.
15. veljače 2024. - 13:10

Povodom Svjetskog Dana darivanja knjigom, koji se tradicionalno obilježava 14. veljače, djelatnici Dubrovačkih knjižnica, Katarina Palinić, Leona Radić-Ribić, Adem Gušić, Vedran Levi, Ivona Macan Butrica i Nikola Bjelopera, na čelu s voditeljicom Županijske Matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice, dr. sc. Maricom Šapro-Ficović, posjetili su dječje vrtiće te im poklonili knjige i slikovnice prikupljene tijekom siječnja i veljače 2024. u Dječjem odjelu Narodne knjižnice Grad, ograncima Lapad, Gruž, Mokošica, itd. Akciji prikupljanja knjiga u narodnim knjižnicama pridružile su se i školske knjižnice OŠ Marina Držića i OŠ Cavtat, pišu iz Dubrovačkih knjižnica.

U hvalevrijednoj akciji posjetili su Dječje vrtiće Dubrovnik, Škatulica i Palčica, te Dječje vrtiće Pčelica, DV Ježić Osojnik i DV Gromača, gdje su se tete, a djeca posebno, obradovali posjetu i s nestrpljenjem otvarali regale. Dječje knjige i slikovnice skupljale su se i po ograncima Dubrovačkih knjižnica u Cavtatu i Trpnju. Ogranak Trpanj na Pelješcu s knjižničarkom Monikom Ivandić prikupio je lijepi broj donacija za DV Trpanj. Također, i Konavljani su pokazali svoju velikodušnost pa su knjižničarka Ogranka Cavtat Lucijana Mihaljek i knjižničarka OŠ Cavtat Ivana Miletić, prikupljene knjige donirale Pedijatrijskoj ambulanti na Grudi.

U akciji koja se odvijala pod motom "Čitam, dam, sretan sam!", prikupljeno je i poklonjeno oko 500 novih ili odlično očuvanih dječjih knjiga i slikovnica. Dubrovačke knjižnice zahvaljuju svim građanima koji su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji i svojim doprinosom razveselili one najmlađe, ujedno i najvažnije. 

Ova akcija inače je dio kampanje „Čitaj mi!“ pokrenute na Međunarodni dan dječje knjige 2. travnja 2013. s ciljem korištenja knjižnica i poticanja čitanja od najmlađe dobi. Dubrovačke knjižnice na čelu s Matičnom razvojnom službom Dubrovačko-neretvanske županije u ovoj akciji sudjeluju već deset godina.

23. travanj 2024 13:26