StoryEditorOCM
Dubrovnikkapitalni projekt

Aglomeracija Dubrovnika u utrobi Srđa: Iz ove komore vodom se svakog dana opskrbljuju dubrovački potrošači

Piše DV
19. siječnja 2024. - 14:05

Vodovod Dubrovnik nastavlja s provođenjem svog kapitalnog projekta Aglomeracije Dubrovnik, a jedan od njegovih najvažnijih dijelova je projekt sanacije hidrotehničkog tunela ispod Srđa. Kao dio ovog projekta, prvi put od gradnje tunela 1960. godine, otvorena je, očišćena i sanirana prva od dvije vodne komore unutar njega te danas predstavljena javnosti.

Duge oko 100 metara, šest metara visoke i isto toliko široke, ove komore bitan su dio sustava vodoopskrbe Dubrovnika jer se u njima skuplja voda koja danas dolazi s pročistača pitke vode u Komolcu prije distribucije po užem području Dubrovnika.

image

Tunel Vodovoda kroz Srđ

Vodovod Dubrovnik/

„Nalazite se u vodnoj komori gdje i naši najstariji djelatnici nisu nikada u životu bili. Imamo priliku još samo danas biti ovdje jer kad izvođač nastavi radove više se neće moći ući s obzirom da će se napuniti vodom i ponovno zatvoriti“ – rekao je ovom prigodom predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić istaknuvši kako je ovo zacjevljenje tunela zapravo logičan slijed, iza izgradnje pročistača pitke vode u Komolcu.

„Radi se o jednom skučenom prostoru, gdje ne možete s velikim brojem ljudi niti s velikom mehanizacijom izvoditi radove, izuzev vodne komore. Negdje do jeseni ove godine u potpunosti planiramo završetak ovih radova, koji su vrijedni 2,6 milijuna eura, a s time mislim da će Dubrovnik biti jedinstven grad koji će dobiti pročistač pitke vode i ovakvu dobavu pitke vode do grada, koja će u ovom trenutku biti najmodernija te sanitarno i zdravstveno najispravnija, usudim se reći, u cijeloj Republici Hrvatskoj“ – naglasio je Matušić te dodao da se, izuzev ove investicije radove Vodovoda svakodnevno može vidjeti na Stradunu, a idući tjedan očekuje i početak radova u Ulici Prijeko, također uskoro na Suđurđu te u Dubrovačkom primorju.

image
Vodovod Dubrovnik/

„Čestitam Vodovodu na odlično odrađenom poslu, kao i izvođaču radova. Pred nama je još dosta posla po pitanju Aglomeracije. Čekaju nas još određeni zahtjevi po pitanju zacjevljenja tunela Srđ. Ovom prilikom iskazujem zadovoljstvo na kontinuiranoj realizaciji brojnih projekata na području grada Dubrovnika. Mislim da uistinu ne postoji segment kojeg se nismo dotaknuli u ovih šest i pol godina i nešto unaprijedili po pitanju kvalitete života naših sugrađana. Ima još puno problema, svjesni smo toga, ali korak po korak rješavamo one ključne probleme za naš grad“ – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković koji je obišao ove radove u pratnji članova Uprave Vodovoda Dubrovnik, dok je član Uprave Vodovoda Vicko Begović dao više informacija o nastavku radova na sanaciji hidrotehničkog tunela.

image
Vodovod Dubrovnik/

„Puštanjem ove  komore u funkciju, hvatamo se posla na ovoj drugoj i sanaciji na isti način na koji smo i ovu sanirali. Iza toga u ovom postsezonskom periodu, kad završimo sanacije u Komolcu, nastavljamo sa radovima u tunelu i do jeseni planiramo završiti ovu investiciju“ – najavio je Begović.

Opskrbljuje većinu potrošača

Hidrotehnički tunel Srđ radi od daleke 1961. godine. S obzirom da je riječ o magistralnom kanalu kojim se opskrbljuje većina dubrovačkih potrošača, svrha sanacije je modernizirati i dugoročno zaštititi vodoopskrbu.

Sam tunel je ukupne duljine oko tri kilometra, širok je od 1,75 metara do 2,25 metara, visok od 1,70 do 2,20 metara u osi, a kapacitet kanala je od 480 do 510 l/s. Uz sami tunel, sanacijom su obuhvaćeni i objekti u tunelu: armirano-betonski pravokutni kanal koji će zamijeniti cijevi od stakloplastike, vodne komore i zapornica vodospreme Niska zona koja se nalazi na kraju tunela.

Ovaj projekt dio je EU projekta Aglomeracija Dubrovnik, a trenutno je izvršeno nešto više od trećine ugovorenih radova.

 

27. travanj 2024 22:58