StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoOd Prevlake do Primorja

Zrinka Raguž o ITU mehanizmu teškom 22 milijuna eura: ‘Ako se u svakoj od općina realizira samo jedan planirani i prijavljeni projekt, bit će to velika stvar za sve!‘

Piše Maja Rilović Koprivec
9. ožujka 2023. - 21:26
Zrinka Raguž, pročelnica gradskog Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnjuTonci Plazibat/hanza Media/

„Neka se u svakoj od uključenih općina realizira samo jedan planirani i prijavljeni projekt, bit će to velika stvar za sve“, kažu načelnici općina Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje o projektima koji su se zajedno s Gradom Dubrovnikom prijavili za ITU mehanizam. Posljednjeg dana veljače naime,  istekao je rok za prijavu gradova i općina  na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) do 2027.  gdje će urbano područje Dubrovnik kojeg čine Grad i okolne općine Konavle, Župa i Primorje imati na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata. Načelnici općina  posebno ističu ogromnu ulogu gradske uprave Dubrovnika koja ih je uključila u natječaj, mada bi realno, kaže načelnik Konavala  Božo Lasić sam Grad Dubrovnik sa svojim projektima to mogao sve preuzeti za sebe. Ured Zrinke Raguž, dubrovačke pročelnice odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju činio je glavnu polugu ovoga natječaja. Pitali smo je što od ITU mogu očekivati stanovnici Dubrovnika, Konavala, Župe i Primorja?

image

Zrinka Raguž, pročelnica gradskog Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju

Tonci Plazibat/hanza Media/

Putem mehanizma ITU na Urbanom području Dubrovnik pruža se mogućnost financiranja širokog spektra investicija. Baza projekata dva puta je nadopunjavana, što u nju na kraju sve ulazi i o kolikim ulaganjima se radi?

Četiri jedinice lokalne samouprave, koje pokriva Urbano područje Dubrovnika, razradile su bazu projekata koji su podudarni s ITU područjima ulaganja. Ukupna vrijednost svih tih projekata, kroz provedbeno razdoblje od 2023.-2027. godine, iznosi više od 381 milijun eura. Radi se, dakle, o zaista velikom iznosu i mogućnosti da se uhvati razvojni zamah u sve tri općine te u Gradu.

Čitav je niz projekata na području Grada, Primorja, Župe i Konavala. Trenutno nam je na raspolaganju 22 milijuna eura za te projekte. Što se tiče područja Grada istaknula bih projekt Mreže zelene infrastrukture: parkovi Gradac, Pile i Platana, vrijedan 6,66 milijuna eu-ra. Ova gradska uprava posebnu je pozornost posvetila zelenoj infrastrukturi, uređenju parkova i ostalih javnih površina. Značajan je i projekt Park and Ride, uređenje velikog parkirališta na Pobrežju, kojim bi se itekako smanjio promet i gužve prema povijesnoj jezgri. Taj projekt vrijedan je više od 7 milijuna eura, a jedan od prioriteta je i projekt koji se nadovezuje na prethodni te se odnosi na elektrifikaciju i digitalizaciju javnog autobusnog prijevoza. U Primorju se radi o projektu rekonstrukcije nekadašnjeg odmarališta u Slano-me, vrijednome 3,58 milijuna eura i njime će se dobiti prostor za vrtić, prateće igralište te prostorije za udruge civilnog društva. U Župi se, među ostalim, planira projekt rekonstrukcije i opremanje Kulturno-informativnog centra, vrijedan pola milijuna eura, a u Konavlima izgradnja i opremanje polivalentne dvorane ukupne vrijednosti 4,6 milijuna eura.

image

Načelnik Župe dubrovačke Silvio Nardelli

Tonci Plazibat/Cropix

Župljani kandidirali igrališta, sportski i kulturni centar

Župa dubrovačka kandidirala je tri projekta.  Načelnik Silvio Nardelli kaže kako će se kroz ovaj mehanizam financirati gradnja  Sportsko rekreacijskog centra Čibača, tri igrališta u Mandaljeni, Čibači i na Brgatu, te u Srebrenome opremanje Kulturno informativnog centra općine. Bit će to u zgradi Zaklade Miloslavić koja Općini uvelike pomaže i već je ustupila dio prostora za  otvaranje razrednih odjela osnovne škole Župa kako bi se u Župi mogla  organizirati jednosmjenska nastava – navodi načelnik Župe dubrovačke  Nardelli.

Dubrovčanima i stanovnicima okolnih općina ključan je  Park ‘n‘ Ride da se prometno rastereti uže gradsko područje? Na čemu je još naglasak kada su tema ekološki i baštinski projekti?

Park and Ride je ključan infrastrukturni projekt za rješavanje prometnih problema na području Grada. Kako sam ranije navela, uz njega se nadovezuje i projekt elektrifikacije auto-busa javnog prijevoza. Uz ta dva projekta ovoj je gradskoj upravi od posebnog značaja i Mreža zelene infrastrukture, a kojom bi uredili tri parka u neposrednoj blizini povijesne jezgre  Gradac, park u Pilama i park oko Platane. Od potencijalnih baštinskih projekata tu je 7,64 milijuna eura vrijedan projekt uređenja Društveno-kulturnog centra u ljetnikovcu Gučetić s memorijalnim centrom Ruđera Boškovića. Također, istaknula bih da će se, cijeneći značaj svih tih projekata za Grad, pri upravnom odjelu kojem sam na čelu, formirati poseban Odsjek za ITU, posredničko tijelo za odabir operacija koje namjeravamo realizirati u ovom financijskom provedbenom razdoblju.

image

Načelnik Konavala Božo Lasić

Cropix/

Konavljani bi boćarsku dvoranu u Dubravci

- Konavle očekuju kako će se iz ITU mehanizma  financirati boćarska dvorana u Dubravci, i nadamo se zeleni-sportski centar na Zvekovici, govori načelnik Božo Lasić. Vrtić na Grudi koji su htjeli kandidirati nije imao preduvjete za ovaj natječaj mada nadogradnja vrtića ima gotovu građevinsku dozvolu.  Poslovna zona u Čilipima kod Zračne luke je već u fazi  kada se ide u prodaju zemlje i rješavanje infrastrukture. - U ITU neće ući mada sam osobno navijao tvrđava na Prevlaci, no dokumentacija nije završena. Moram se zahvaliti Gradu Dubrovniku što nas je i naknadno uključio. Svi smo, i Grad i druge općine bili empatični i korektni jedni prema drugima, da bi svi dobili nešto. Kad se 22 milijuna eura podijeli na četiri  dijela realno to nije veliki novac – govori načelnik Konavala.  

 Pri utvrđivanju sastava Urbanog područja Dubrovnik uvažavao se i postotak dnevnih migracija prema središtu urbanog područja koji je trebao biti viši od 30%. Je li bilo moguće u ovaj mehanizam uključiti izradu projekata za alternativno rješavanje dinamike prometa prema Zračnoj luci?

-Kao Grad Dubrovnik mi ćemo na svom području nastojati umanjiti gužve po prometnicama te uz to i smanjiti onečišćenje zraka. To ćemo, a što se nadovezuje na projekt „Respect the City“, učiniti elektrifikacijom javnog prijevoza te izgradnjom sustava Park and Ride na Pobrežju. Što se tiče prometne povezanosti Grada i Zračne luke Dubrovnik- to je projekt koji po mnogočemu nadilazi ovo o čemu razgovaramo. Ponajprije, radi se o iznimno velikom iznosu, a koji bi „pojeo“ sve drugo unutar ovog financijskog okvira, a projekti za sufinanciranje putem ITU mehanizma su projekti sa što spremnijom dokumentacijom. Nadalje, riječ je o značajnom državnom projektu o kojemu se brine resorno ministarstvo te Hrvatske ceste. Stoga će oni, u to sam uvjerena, u najkraćem mogućem roku naći način kako riješiti ovaj problem, odnosno kako financirati ovu dionicu ceste.

image

Načelnik Dubrovačkog primorja Nikola Knežić

Tonci Plazibat/Cropix

Primorje uređuje vrtić u ‘obdaništu‘

U Općini Dubrovačko primorje strateški su projekti završetak i rekonstrukcija građevine javne i društvene namjene – dječji vrtić i prostori građanskih udruga s dječjim igralištem. Općina je kandidirala i gradnju vatrogasnog doma u Banićima no, govori Nikola Knežić, načelnik Primorja uspiju li realizirati kroz ITU vrtić u zgradi nekadašnjeg ‘obdaništa-odmarališta‘ općine Vračar u Slanom bit će više nego zadovoljni. - Radi se o zahvatu koji je vrijedan 3,5 milijuna eura, integralnom projektu koji sufinanciramo s 15 posto sredstava, a osim vrtića zgrada bi imala i višenamjensku etažu za sve udruge i općinske potrebe. Ne vjerujem da ćemo kroz ITU uspjeti financirati ništa osim toga – govori načelnik Općine Dubrovačko primorje.

 

06. svibanj 2024 08:42