StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDubrovnik ponovno top destinacija

Zbogom virtualnim sastancima, vraćamo se sastancima licem u lice! Kongresna sezona počinje velikim brojkama

Piše Maja Rilović Koprivec
10. veljače 2023. - 07:30

Dubrovnik je ponovo dobio nagradu za najbolju kongresnu destinaciju u kategoriji M, do 1200 sudionika, na Conventi, poslovnoj burzi koja se upravo održala u Ljubljani. Ova nagrada je potvrda kontinuirane izvrsnosti kongresne ponude Dubrovnika, a zaslužili su je svi koji direktno i indirektno sudjeluju u MICE ponudi destinacije, ističu u TZ Grada Dubrovnika. Pored nagrade i pojačane organizacije specijaliziranih MICE sajmova i radionica u prvom dijelu godine, te najave iz naših kongresnih hotelskih kuća potvrđuju da Dubrovnik očekuje vrlo jaka kongresna pred i posezona.

Inflacija i rat

Dubrovačka agencija Dubrovnik Sun, tvrtka specijalizirana za organizaciju poslovnih događanja i evenata, ove godine ima ugovorenih četrdesetak kongresa. To je za ovu agenciju standardan i pretpandemijski broj kongresa koje godišnje rade, kaže Ante Krstanović, član uprave Dubrovnik Sun-a.

image

Ante Krstanović, član uprave Dubrovnik Sun, agencije specijalizirane za MICE turizam

Dubrovnik Sun/

- Već je lani potražnja za organizacijom kongresa, a i po broju dolazaka sudionika bila na pretpandemijskoj razini. Ljudi su željni putovanja i rada uživo, veći skupovi se organiziraju i događaju, a sve je manje zahtjeva za hibridnim načinom rada. Prošla je godina bila dosta dobra nakon razočarenja koje smo imali 2020/21., događalo se da smo na nekim kongresima imali i veći broj sudionika nego što smo inače imali na tim istim kongresima prije pandemije, pa je na nekima ostvaren i veći broj noćenja.

Nadamo se da će i 2023. biti uspješna godina, usprkos nestabilnosti koju nakon pandemije sada generira visoka inflacija i rat u Ukrajini.

image

Ilustracija

Božo Radić/cropix/

Za sada za kongrese koje organiziramo u ovoj godini prijave idu dobro, a vidjet ćemo hoće li u konačnici na odaziv sudionika kongresa utjecati sveukupni porast cijena, rast troškova energenata - govori A. Krstanović čija tvrtka prvi ovogodišnji kongres u Dubrovniku organizira već 10. veljače. Bit će to međunarodni kongres agronoma s 400-tinjak sudionika, a tijekom proljeća organiziraju još tri kongresa u Dubrovniku od dvadesetak skupova koje organiziraju po cijeloj Hrvatskoj.

I Romana Vlašić voditeljica kongresnog odjela u TZ Grada Dubrovnika kaže kako je lani ostvaren značajan porast u organizaciji poslovnih skupova, odnosno MICE segment se vratio približno na pretpandemijsku razinu, iako je sama predsezona protekla s ograničenjima.

Last minute skupovi

- Tijekom godine održani su i brojni skupovi koji su zbog pandemije bili odgođeni, kao i mnogi drugi prema planu. Spomenula bih krajem prošle godine u studenom, veliki incentive Amway iz Koreje od 660 sudionika, koji su došli charter letovima u serijalu u tri grupe. Dubrovnik će i ove godine biti domaćin još jednom skupu profesionalaca u kongresnoj industriji - Rennaisance MICE workshop, koji dovodi "buyere" u samu destinaciju – kaže Vlašić.

image

 Romana Vlašić 

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

I dubrovačke hotelske kuće veseli velik interes i domaćih i stranih agencija za povratkom konferencija u organizaciji raznih međunarodnih udruženja. Kao i prošle godine, i dalje primjećuju velik broj upita za razna korporativna događanja – od predstavljanja novih proizvoda do raznih nagradnih putovanja.

- Uz naglašen trend "last minute-a", klijenti sve više stavljaju fokus na organizaciju održivih događanja i traže kreativne programe koji im omogućuju upoznavanje lokalne kulture i tradicije na zanimljivi i interaktivan način – ističu iz Valamar Rivijere gdje s ovogodišnjom kongresnom sezonom počinju već sredinom veljače, međunarodnim kongresom NSORE2023 & SA2023.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix

Pred Dubrovnikom je proljetna kongresna sezona, bogata brojnim međunarodnim događanjima, a sve bi se dalo svesti pod krilaticu kojom organizatori najavljuju 17. Svjetski kongres o kontroverzama u neurologiji (CONy) koji će se krajem ožujka održati u Dubrovniku: Nakon duge tri godine kada smo se susretali virtualno, presretni smo da se vraćamo sastancima licem u lice!

05. svibanj 2024 12:46