StoryEditorOCM

Blokiran registar, zaustavljeni projekti, ‘unajmljuju‘ se već osnovane tvrtke: odvjetnik Vlaho Hrdalo pojašnjava koja su još moguća rješenja

Piše dv
20. srpnja 2023. - 12:25

Štrajk u pravosuđu koji traje već gotovo dva mjeseca zaustavio je i osnivanje tvrtki zbog čega su se brojni poduzetnici našli u problemima. Nekima prijeti gubitak novca iz EU fondova jer do određenog roka neće uspjeti registrirati tvrtku, što je uvjet za dobivanje novca. Drugi, pak, ne mogu realizirati investicije jer su sve aktivnosti oko Sudskog registra zaustavljene, donosi N1.

Odvjetnik Vlaho Hrdalo ističe kako je najveći problem što Hrvatska njeguje zastarjeli austrijsko-njemački model u kojem sudovi vode registar tvrtki. Štrajk je, dodaje doveo do stvaranja mini-tržišta na kojem se traže tvrtke koji bi se ‘unajmile‘ za realizaciju projekata no, naglašava, uz to idu i određeni rizici, praktički za sve uključene strane. Postoji i jednostavnije rješenje, ali ono sasvim sigurno nije pogodno za sve, kaže Hrdalo za N1, osnivanje tvrtke u nekoj drugoj zemlji članici EU.

-Na primjer, u Austriji je trgovačko društvo moguće osnovati potpuno online, a kako srećom i Porezna uprava ne štrajka, moći ćete za njega vrlo brzo pribaviti OIB koji vam treba za početak rada u Hrvatskoj- pojašnjava odvjetnik Vlaho Hrdalo.

04. svibanj 2024 15:28