StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPREDSEZONA VEĆ IZGUBLJENA

Zbog rata u Ukrajini, usporen booking: Amerikanci otkazuju čak i rezervacije u glavnoj sezoni

Piše Maja Rilović Koprivec
2. ožujka 2022. - 12:27

Kad vidim u medijima tekstove o tome da ćemo ove sezone moći zapošljavati ukrajinske izbjeglice i da ruski gosti otkazuju rezervacije uhvati me gorak smijeh. Pitanje je hoće li zbog rusko-ukrajinskog rata uopće biti turizma i sezone, a ne hoće li biti ruskih turista. Kaže nam to vlasnik turističke tvrtke koja dosta posluje na ruskom tržištu. Ne želi istupati javno, no kaže nam „zaboravili smo mi kako je to biti u ratu i koliko je trebalo da se turizam vrati kod nas nakon rata i kosovske krize“. Ono što sada brine naše turističke radnike je zaustavljanje rezervacija sa svih drugih tržišta.

 - Bojim se kako predsezone sigurno neće biti. S masovnijim otkazivanjem rezervacija sada prednjače Amerikanci i to čak za rezervacije u visokoj sezoni.  Problem je u psihologiji jer smo kao slavenska zemlja za Amerikance preblizu Rusiji i Ukrajini. Radije idu u Italiju, bez obzira na to što je i ona jednako blizu – kaže to Barbara Marković, predsjednica Udruge iznajmljivača Hrvatske. - Rusi su u ovom trenutku sasvim izolirani u svim sektorima, no nadali smo se kako će s otvaranjem Australije nakon pandemije biti i njihovih turista, a sad je i to stalo.  Sve je na čekanju i bojim se da je predsezona najmanje do 15. svibnja izgubljena.  Nadajmo se da će se situacija u Ukrajini   smiriti do Uskrsa kako bi znali što će biti s glavnom sezonom – govori Marković.   Direktor Direct Bookera Nino Dubretić potvrđuje pad dinamike bukiranja koji je od početka rata u Ukrajini pao za čak 30 posto u odnosu na ranije razdoblje što je razumljivo, no zasad nema previše otkazivanja rezervaicja. 

Što skorijem završetku rata nadaju se i u dubrovačkoj agenciji Adriatic Concierge koji također dosta posluju na ruskom tržištu. Vlasnica Iris Domazet kaže da još ne bilježe otkaze, no  situacija je takva da svi čekaju vidjeti što će dalje biti. – Najvažnije je  da se ova situacija što prije smiri da ljudi  ne ginu pa ćemo onda vidjeti što će se dogoditi. Možemo samo čekati – kaže vlasnica agencije  Adriatic Concierge. Na dubrovačkom aerodromu prvi su letovi iz Rusije najavljeni tek za 1. lipnja pa je u ovom trenutku otvoreno pitanje koliko će rat i kriza trajati, no sigurno je kako će gospodarske sankcije koje su EU SAD i Velika Britanije nametnule Ruskoj federaciji dovesti do značajnog pada životnog standarda tamošnjeg stanovništva.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je u utorak i koordinacijski sastanak s predstavnicima najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj na kojem se raspravljalo o ratu u Ukrajini, gdje je potvrđeno kako je booking u blagom padu, ali je i dodala kako su promotivne aktivnosti na tržištu Rusije u potpunosti obustavljene.

 Što se tiče ruskog i ukrajinskog tržišta do prije tjedan dana sve je bilo optimistično – dogovoreni su izravni letovi s dubrovačkog aerodroma za Kijev i tri moskovska aerodroma. Nakon što je lani za Ruse olakšano dobivanje viza za Hrvatsku, prisutnost toga ogromnoga tržišta odmah se osjetila i u hotelima i u privatnom smještaju. Rusi su nam lani bili šesti, a Ukrajinci 12. gosti po broju dolazaka. Ruska invazija na Ukrajinu i sankcije Ruskoj federaciji sve su  promijenile.

20. travanj 2024 07:31