StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKad neće domaći...

Zagužvalo na Ilijinoj glavici: Mladi iz susjedstva navalili na radne dozvole za sezonu, inženjeri energetike radit će u kafiću, Trebinjcima privlačne praonice...

Piše Ahmet Kalajdžić
6. travnja 2022. - 13:15

- Pred policijom na Ilijinoj glavici traju neki prosvjedi ili je tko zna kakva gužva! Znate li što se događa? - pitali su se jutros Dubrovčani koji su u điru ili iz auta vidjeli redove pred zgradom u najmu PU dubrovačko-neretvanske gdje se obavljaju administratvni poslovi.

Što je posrijedi provjerili smo na licu mjesta i u gužvi susreli mnoštvo mladih koji su negodovali zbog dugog čekanja, pitajući se "zar ovog ima i u Europskoj uniji". Mlade iz reda odaje naglasak. Većina je iz susjedne Bosne i Hercegovine ili Crne Gore, našao se i jedan Vojvođanin. Svi su ujedinjeni u odbijanju razgovora za medije imenom i prezimenom:

image
Ahmet Kalajdžić

- Došao sam u Dubrovnik raditi, a ne držati govore! Ako što rečem, mogli bi me uvesti u hrvatsku policijsku kartoteku pa da više nikad ne dobijem posao! To mi ne treba, neću to! Čekam rješenje radne dozvole, strpit ću se i Bog te veselio! - poručio je.

-Ovo ću ljeto raditi u suvenirnici i radujem se poslu. Inače sam diplomirani inženjer energetike i nezaposlena sam, ali ne želim samo tako sjediti po kafićima- rekla nam je mlada Trebinjka, a njezina vršnjakinja iz Sarajeva, studentica sociologije dodaje:- Čeka me posao u praonici u Srebrenom! I ja se radujem poslu, ali nisam znala da je procedura tako duga!

Nekolicina mladića, podrijetlom iz Srednje Bosne, pričaju da su jutros došli u 8,15 sati i na automatu dobili kartice na kojima je najmanji redni broj bio 67!

- Kako je to moguće?! Kako ih je 66 uspjelo doći u samo desetak minuta? Jer, nije nas bilo više od petorice, a onda su odjednom počeli dolaziti ostali kojim je neki čovjek dijelio te brojeve! I još nam rekoše kako dnevno ne mogu obraditi više od 40 zahtjeva! Pa kod nas ih u Kiseljaku dnevno obrade više od 60, tu smo bolji od vas! - kažu uz kiseli smiješak.

image

Ispred Policijske postaje na Ilijinoj glavici mnogi čekaju zbog radnih dozvola

Ahmet Kalajdžić

- Ne znam što me više nervira, to što netko od nas uzme 15 do 20 brojeva za sve prijatelje ili što netko iz neke dubrovačke firme uzme samo jedan broj i na njega uvede dvadesetak ljudi? To se jučer dogodilo, prijatelj mi je rekao kako je malo falilo da dođe do fizičkog okršaja - dodao je mladić koji se predstavio samo kao konobar iz Hercegovine.

Na upit o budućem poslu i smještaju anonimni sugovornici manje su nervozni:

- Vidjeli smo gdje ćemo biti smješteni, uvjeti su izvrsni, čisto je i nije ono što smo strahovali da budemo zbijeni k'o sardine s krevetima na kat. Takvi su uvjeti mnogima na Makarskoj rivijeri ili na području Splita. Tu je Dubrovnik ispred svih. Nadamo se kako ćemo imati vremena i upoznati vaš grad i uvjeriti se u priče o njegovim  ljepotama. Ali i poslodavci moraju riješiti dio posla a ne samo da nas upute na policiju! - govore nam za kraj.

28. travanj 2024 02:17