StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVIZA ZA DIGITALNE NOMADE|

ZA POSAO U HRVATSKOJ SAD TREBAJU SAMO INTERNET: Tea je digitalni nomad, iz kampera radi ilustracije za Samsung, slika murale od Norveške do Italije

Piše Maja Rilović Koprivec
10. veljače 2021. - 07:15

Prva viza za digitalne nomade izdana je proteklog tjedna jednom američkom građaninu. Hrvatska je ove vize uvela 1. siječnja kada je stupio na snagu novi Zakon o strancima, prema kojem se privremeni boravak digitalnim nomadima može se odobriti u trajanju do godine dana. Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i unutarnjih poslova te Ministarstvo turizma i sporta dovršavaju online digitalnu aplikaciju za prijavu viza za digitalne nomade, a osnovana je i Udruga digitalnih nomada Hrvatske koju vode pokretači ove inicijative u Hrvatskoj – Jan de Jong iz tvrtke Webpower te Tanja J. Polegubić iz Saltwater Workspace.

Stotine recenzija za Dubrovnik

Oni su prošle jeseni u Dubrovniku organizirali i prvu Međunarodnu konferenciju o digitalnim nomadima, a Tanja Polegubić kaže kako će kroz mjesec dana zaživjeti i web stranica Udruge, sa svim informacijama. Njena tvrtka u Splitu nomadima nudi smještaj, usluge organiziranja zajedničkog mjesta za rad te nalazi povremene poslove.
Digitalni nomadi dobri potrošači, a za razliku od turista trebaju dulji smještaj, nerijetko u periodima izvan glavnih sezonskih mjeseci.

image
Tvrtka Tanje Polegubić nomadima nudi smještaj, usluge organiziranja zajedničkog mjesta za rad te nalazi povremene poslove
Privatni Album


Evo što osim odlične Internet veze trebaju digitalni nomadi. - Trebaju druženja, odnosno mogućnosti u kojima će se susretati s drugim ljudima, jer oni nisu obični turisti koji trebaju ležaljku na plaži, već traže društvo, suradnike s kojima bi radili i mogućnosti za različite vanjske aktivnosti, jer su svojim poslom dulje za ekranima pa trebaju uključivanje u sport, izlete da istraže novu okolinu, rekreaciju kroz outdoor aktivnosti – poručuje T. Polegubić. Hrvatska je odavno na ruti digitalnih nomada, a u splitski Saltwater kaže ponekad dođe i njih desetak tjedno. Kada organiziraju zajedničke večere dođe ih i dvadesetak.

Na specijaliziranim stranicama i u aplikacijama stotine je digitalnih nomada već ostavilo svoje recenzije boravka u Dubrovniku. Već smo pisali kako se u Dubrovniku kvaliteta zraka, sigurnost i mir, ocjenjeni najvišim ocjenama, promet, obiteljski život, općenito kvaliteta života, zdravstvo, ljubaznost prema stranicima, rasna tolerancija, također su dobri dok je naročito grijanje, pa odnos prema ženama, homoseksualcima i noćni život ocijenjen najlošije. Trenutno prema recenzijama nomada Cavtat nudi bolju zabavu od Dubrovnika.

Internet-caffe

Ilustratorica i vizualna umjetnica Tea Jurišić, digitalni je nomad mada u Hrvatskoj ne treba vizu. Svoj posao može raditi odasvud gdje dopire internet signal pa i iz Grčke gdje se trenutno nalazi. Digitalno nomadstvo kao način života je svjetski trend, na koji je pandemija Covida 19 utjecala jedino reduciranjem avionskih letova. Tea i njen dečko Ludwig putuju kamperom, a na putu do Grčke zaustavili su se i u Dubrovniku.

image
Jedan od murala koje radi Tea Jurišić
Privatni Album


- U Hrvatskoj smo sve pripremili da budemo skoro potpuno neovisni. Ugradili smo u kamper litijske baterije i solarno napajanje, vodu, internet u svakome kutku, da mogu nesmetano raditi. Postoji nekoliko stvari koje su se pokazale jako korisnima kada sam počela s ovakvim načinom života. Najbitnije je imati novčane rezerve, dok se ne prilagodite novom stanju, a ja sam od prije imala stalne klijente za koje radim - kaže Tea. – Digitalnim nomadima u Hrvatskoj najviše nedostaje Internet-cafea kao i svugdje po svijetu, jer kada dođe iz inozemstva nema odmah riješen Internet pa želi sjesti u kafić s dobrom wifi vezom, a toga trenutno nema. Kaže kako sasvim razumije ljude koji komentiraju kako su se na našoj obali zimi smrznuli, pogotovo kad je bura. Iako je iz Baške vode i naviknula na naše zime propisno se kaže smrznula u tri tjedna bure i kiše po Pelješcu i Korčuli.

Digitalni poslovi

Po definiciji digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske. Najčešće se radi o visokokvalificiranim strancima i IT stručnjacima, no sve je više poslova koji se mogu obavljati na daljinu zbog tehnološkog napretka te razvoja online alata, različita umjetnička zanimanja, digitalni marketing, grafički dizajn, fotografija…


Digitalni nomadi su važni i zbog svojih aktivnosti kojima intenzivno promoviraju destinaciju, ističu u TZ Dubrovnika. Oni postaju promotori svog novog grada, te na taj način privlače i svoje prijatelje, obitelji i ostale digitalne nomade. Kako bi se privuklo digitalne nomade potrebno je, uz atraktivnu destinaciju, sigurnost, gostoljubivost, ponuditi i bolje mogućnosti dugoročnog najma te globalnu promociju, ističu u TZ-u.

Gosti 28+dana

Upravo kao goste koji rezerviraju smještaj od 28+ dana u iznajmljivačkoj branši prepoznaju digitalne nomade.
Nino Dubretić suvlasnik Direct Bookera kaže kako su takvih rezervacija u zadnja tri mjeseca imali dvadesetak. - Vjerujem da će sa otvaranjem granica i mogućnosti putovanja te s obzirom na digital nomad vizu brojke samo rasti. To je trajna prilika svakome tko želi produžiti sezonu, produžiti boravak gostiju i povećati prihod i to nevezano za koronakrizu. Koronakriza je samo to tržište "otvorila", a sada je na ponudi da se organizira za srednjoročni najam – smatra Dubretić.


Brojni privatni iznajmljivači su prepoznali priliku za trajniji najam, produženje sezone i povećanje prihoda. Turistička zajednica Dubrovnik i Grad Dubrovnik za travanj najavljuju i natječaj za 10 digitalnih nomada koji će u našem gradu provesti mjesec dana i raditi te naravno istraživati destinaciju: - To je iznimno vrijedna promocija i očekujemo da će nekoliko digitalnih nomada koji su sudjelovali na konferenciji u listopadu biti u tom razdoblju naši gosti - navode. Trenutno u Dubrovniku ostvareno dvadesetak takvih rezervacija, a u TZ vjeruju a će, s obzirom na vizu za digitalne nomade, pojavu cjepiva i poboljšanje epidemiološke situacije taj segment značajno rasti i razvijati u narednom razdoblju.

Tea i Ludwig putuju i rade iz kampera

Tea Jurišić je magistra grafike, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Osnivačica je KVAR illustration studia. Profesionalno se bavi ilustracijom, za magazine, za knjige, produkte, sve na što se ilustracija može aplicirati. Njen posao nije vezan za jedan ured, grad ili državu:
- Uz ilustracije radim murale na zidovima, do sada sam ih realizirala u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Norveškoj. Tradicionalnim slikarstvom se bavim u formi akvarela. Preferiram tradicionalni rad, a komercijalno se bavim i digitalnim crtežom. Klijenti su mi LOreal, Samsung, Becks, Europski parlament, LELO, MUP, HDLU, Erste banka, Adris grupa – kaže ova digitalna nomadica. - U Hrvatskoj smo sve pripremili da budemo skoro potpuno neovisni. Ugradili smo u kamper litijske baterije i solarno napajanje, vodu, internet u svakome kutku, da mogu nesmetano raditi. Ludwig i ja smo inače i profesionalni ronioci, vodili smo ronilački centar u Baškoj Vodi, a trenutno smo pokraj Monemvasije u Grčkoj. Sasvim je novi osjećaj putovati turističkim zemljama bez turista oko nas – priča Tea.

26. travanj 2024 12:24