StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoENGLEZI DOHODE|

VLADIMIR BAKIĆ: Procjene britanskih partnera o broju rezervacija u ovim okolnostima su izuzetno dobre, ali opet ni blizu onih iz 2019.

Piše Silvia Rudinović
20. srpnja 2021. - 07:24

Velika Britanija gotovo u potpunosti je ukinula ograničenja za svoje građane, maske više nisu obvezne, dopuštena su masovna okupljanja, a Hrvatska je na njihovoj zelenoj listi za putovanja. Njihova će sloboda kretanja utjecati na život stanovnika dubrovačkog područja, na prihode, ali i epidemiološku sliku.  

Može bolje, ne daj Bože gore

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ponedjeljak je boravilo 44 tisuće turista, što je 60 posto više nego istog dana prošle godine. Od početka mjeseca, porast u odnosu na prošlu godinu je 72 posto.

image
Vladimir Bakić
Bozo Radic/Cropix

- Zadovoljni smo, ali uvijek može bolje, a ne daj Bože gore – komentira Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

U Dubrovniku se mjesecima vodi kampanja promoviranja cjepiva kao rješenja za dužu sezonu 2021. među turističkim djelatnicima i iznajmljivačima, te s posebnom pozornošću prate izjave britanskog premijera Borisa Johnsona. Britanci su u rekordnim godinama bili najbrojniji dubrovački gosti. Njihov je izostanak lanjske sezone rezultirao katastrofalnim turističkim rezultatima. Ove godine, u Dubrovniku je boravilo 1.890 britanskih turista, koji su ostvarili 8.112 noćenja. Daleko je to od željene statistike. U ponedjeljak, 19. srpnja, konačno je došao dan ukidanja restrikcija u Velikoj Britaniji, pa njihovi građani, na povratku iz Hrvatske, ne moraju u desetodnevnu karantenu, samo trebaju obaviti test prije polijetanja kući i po povratku.

image
.
Bozo Radic/Cropix

- Dosadašnji rezultat s britanskog tržišta je izuzetno skroman u odnosu na pretpandemijsko razdoblje, jedva dva posto prometa u odnosu na te ranije godine. Posljedica je to epidemioloških mjera u Ujedinjenom Kraljevstvu. Da budemo vrlo jasni, britanskih gostiju praktički nema. S obzirom da je Hrvatska od ponedjeljka svrstana u zelenu zonu za putovanja, sad smo među zemljama u koju je lagodno putovati. To uključuje pridržavanje kriterija za ulazak građana iz trećih zemalja u Republiku Hrvatsku, a to su potvrda o preboljenoj bolesti COVID-19, da su potpuno cijepljeni ili imaju test koji dokazuje da nisu zaraženi. Procjene britanskih partnera o broju rezervacija u ovim okolnostima su izuzetno dobre, ali opet ni blizu onih iz 2019. Tu moramo biti vrlo jasni. Predviđen je manji broj letova nego prije dvije godine, ali će se povećavati ukoliko bude potrebe – kaže Vladimir Bakić.

Pogrešku jednoga osjetit ćemo svi

- Važno nam je što dulje imati otvorene zračne linije s Britanijom i drugim tržištima, a za to moramo biti spremni i odgovori u svom ponašanju. Čini mi se da nismo svi na razini zadatka, što nije dobro. Posljedice pogreške jednog čovjeka ili manjeg broja ljudi osjećaju svi ostali – komentira sugovornik.

image
.
Božo Radić/cropix

Ovog tjedna predviđeno je 16 letova iz Ujedinjenog Kraljevstva. Kako kaže Ana Hrnić, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika, sudeći prema najavama i informacijama s tržišta, očekuje se intenziviranje turističkog prometa. British Airways trenutačno operira četiri puta tjedno, a od sljedećeg bi trebao podići broj operacija na dnevni let. EasyJet je nas povezuje s Velikom Britanijom od 10. srpnja, a od 1. kolovoza ta će veza biti svakodnevna. TUI Airways 1. kolovoza počinje letjeti za Dubrovnik četvrtkom i nedjeljom, a Jet2.com od 24. srpnja s tri leta tjedno.

S obzirom da su potpuno izostali 'city break' gosti  na kratkotrajnom odmoru i sudionici konferencija, a takvih je u Dubrovniku bio značajan broj do 2020., prevladavaju turisti na klasičnom ljetnom odmoru rivijernog tipa. Zbog toga statistika ukazuje na produljen prosječan broj noćenja. Zanimljiv je podatak kako ove godine imamo više slovenskih i poljskih turista nego 2019., rastu i brojke s češkog, slovačkog, mađarskog i austrijskog tržišta, a s druge strane nemamo ili je vrlo mali broj gostiju iz Azije i Australije.

Hrabri ili ludi?

Broj zaraženih na Otoku raste, a čitav svijet sa zanimanjem sad promatra što će se dogoditi popuštanjem mjera. S osobitom pozornošću će se pratiti broj hospitaliziranih i preminulih od bolesti COVID-19. Ujedninjeno Kraljevstvo do ponedjeljka je imalo 87 posto odrasle populacije cijepljene jednom, a 68 posto s dvije doze cjepiva protiv koronavirusa. S vremenom ćemo vidjeti jesu li bili hrabri ili ludi, kako kaže Bakić.

Mnogi sad navijaju za Britance i da se hrabra odluka te procijepljene nacije pokaže i mudrom. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji procijepljenost odrasle populacije je oko 42 posto, kaže dr. Miljenko Ljubić, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo DNŽ. Daleko je to od britanske statistike. Dr. Ljubić kaže kako nemaju povratne informacije o soju nekolicine uzoraka koje su poslali na analizu, što znači da delta varijanta službeno još nije zabilježena na jugu Hrvatske.

- Još uvijek nemamo na snazi preporuku da cijepljeni britanski državljani moraju imati i negativan test na COVID-19. Našim sugrađanima preporučujemo cijepljenje i apeliramo da se drže propisanih uputa te da, čak ako su cijepljeni, i dalje nose maske i održavaju higijenu - preporučje dr. Ljubić.

20. travanj 2024 13:31