StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZračna luka Dubrovnik

Viktor Šober: Za nama je uspješna sezona, a već je krenuo zimski charter program

Piše Anđelka Kelava
25. listopada 2023. - 21:27

Iza dubrovačke Zračne luke Dubrovnik iznimno je uspješna sezona, potvrđuje direktor Viktor Šober:

-Možemo reći da smo zadovoljni ovogodišnjom sezonom, da će Zračna luka Dubrovnik 2023. godinu završiti sa sličnim rezultatom kao što je bio i 2018. godine, što ujedno predstavlja rast veći od 10 posto u odnosu na 2022.godinu. Naš ostvareni promet prati oporavak aviotržišta te se nadamo da će se ovakav trend nastaviti ubuduće.Zračna luka Dubrovnik je u prvih 9 mjeseci 2023 ostvarila 2.115.919 putnika i 18.580 operacija zrakoplova što predstavlja rast broja putnika od 12,44 posto te rast broja operacija od 3,73 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Popunjenost zrakoplova je također jako dobra, te Zračna luka Dubrovnik bilježi prosječnu popunjenost od 74 posto za navedeno razdoblje - ističe sugovornik.

Sedamdesetak destinacija

Izražava zadovoljstvo rezultatima ljetne sezone na dubrovačkom aerodromu:

- Zračna luka Dubrovnik je tijekom ljetnog reda letenja bila povezana sa sedamdesetak destinacija, od kojih moramo istaknuti London, Munchen, Frankfurt i Beč u pogledu broja linija, te New York kao vrlo značajnu destinaciju jer ona predstavlja jedini direktni let iz Hrvatske za SAD. Putnici sa Dalekog istoka najčešće dolaze vezanim letovima preko Dubaija te Istanbula i značajnijih europskih čvorišta kao što je Frankfurt. Prethodno smo ostvarivali isključivo charter letove prijevoznika JAL, ANA i Korean Air, svakako bi voljeli vidjeti nastavak takve suradnje - kaže nam Šober i osvrće se na intenzivne pregovore sa zrakoplovnim prijevoznicima oko zimskog reda letenja.

Tri puta tjedno za Frankfurt

- Za sada su međunarodne redovne letove potvrdili Croatia Airlines na ruti Dubrovnik – Frankfurt na kojoj će se letovi odvijati tri puta tjedno, te Turkish Airlines na ruti Dubrovnik – Istanbul na kojoj će se letovi odvijati dva puta tjedno. Također, tijekom studenog i ožujka očekujemo letove Easyjeta za London Gatwick koji će se odvijati dva puta tjedno. Bitno je istaknuti da je Freebird Airlines Europe koji operira letove u sklopu charter programa u organizaciji Wtouristica prema više od 15 europskih destinacija potvrdio letove i u ovoj zimskoj sezoni. Program će početi u listopadu te prvi dio programa traje do 9. prosinca. Program se nastavlja u veljači i trajat će do početka lipnja. Ukupno u prvom dijelu charter programa će biti oko 125 letova i bit će dostupno oko 44500 sjedala. U drugom dijelu programa će biti oko 150 letova i bit će dostupno oko 54 tisuća sjedala. Zračna luka Dubrovnik aktivno surađuje s Turističkom zajednicom Grada i Županije, te smatramo da će naša zajednička suradnja dugoročno omogućiti razvoj prometa u zimskom redu letenja. Kontinuirano radimo na proširenju broja destinacija, s tim da su još u tijeku pregovori sa avioprijevoznicima te je još rano za iznošenje konkretnih detalja te se nadamo da ćemo Vas uskoro o istom moći izvijestiti - zaključuje direktor Zračne luke Dubrovnik.

29. travanj 2024 17:09