StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKRENULA SEZONA ZA AUTOBUSERE

Vesna Lukić iz udruge autobusera Ragusa bus: ‘Zasad se čini lijepo, međutim lokalni prijevoznik JP Libertas jako se gura u naš posao!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
11. travnja 2022. - 21:25

Prijevoznici koji rade u povremenom prijevozu putnika, vlasnici autobusa, ali i minibuseva, kombija te ostalih vozila već su treću godinu na samom rubu opstanka zbog pandemije koronavirusa. Trenutno se pripremaju za novu sezonu i dočekuju je optimistično, mada ih muče neki stari, ali i novi problemi, o kojima smo porazgovarali s predsjednicom Udruge autobusera Ragusa bus Vesnom Lukić.

image

Autobuseri u Stonu čekaju povratak turista

Božo Radić/cropix

LIBERTAS SE GURA

- Počeli smo voziti, krenulo je s prvim kruzerima koji su došli početkom ožujka. Krenule su i ture po Hrvatskoj, kao i europske ture. Zasad se čini lijepo, međutim, vdimo kako se lokalni prijevoznik JP Libertas jako gura u naš posao, pa je tako i danas znatan broj dubrovačkih autobusera parkiran, dok Libertas uredno vozi goste s kruzera - rekla je Lukić, te tako podsjetila na 'stari' problem s Javnim poduzećem Libertas koje također obavlja povremeni turistički prijevoz.

Ono što raduje, jest da su ukinute epidemiološke mjere:

image

Vesna Lukić
 

Bozo Radic/Cropix

- Mi nikad nismo ni imali neke striktne mjere, to su bili samo kao prijedlozi o popunjenosti autobusa, ali čim su se smanjile mjere, očekujemo i puno veći broj gostiju koji će doći. Prošli mjesec, kad su druge zemlje već ukinule mjere, a mi još nismo, imali smo dosta upita, a svi su rekl da će radije ići tamo gdje ne moraju nositi maske nego gdje moraju – opisuje logiku stvari Vesna Lukić. – Stoga vjerujemo da će i to povećati broj dolazaka.

Autobusi sada mogu voziti punim kapacitetom, a maske su ostale 'na snazi' u zdravstvenim ustanovama.

ISPOD LOGIČNE ISPLATIVOSTI 

A brine li ih dolazak prijevoznika 'sa strane' koji im također čine konkurenciju?

- Naši domaći prijevoznici nemaju problem s nekim 'sa strane', jer iz drugih zemalja uglavnom dolaze Uberovci. Ono što nama smanjuje naš posao, jest uplitanje JP Libertasa u naš posao – naglasila je, te dodala da su zbog toga još na sudu.

image

Flota Libertasovih autobusa

Cropix

Ono što im predstavlja probleme novijeg datuma su razna poskupljenja, od goriva, guma i dijelova, do mjera za očuvanje radnih mjesta koje još uvijek nisu dobili ni za siječanj. Bore se i s nedostatkom radne snage, dodala je Lukić.

Nakon jedva tri mjeseca rada prošle godine, unatoč dobrim najavama za sezonu 2022., teško da će ih ona izvući iz dubioza u koje su zapali, ne svojom krivnjom, ističe. 

- Ova nas sezona neće izvući. Svi, ne samo mi u prijevozu, grčevito želimo tu sezonu i borimo se, međutim, ono što najviše nervira u cijeloj ovoj priči jest rušenje cijena. Razumijem da postoji slobodno tržište, ali neke se stvari rade ispod logične isplativosti i baš nikome ne donose korist – zaključila je Vesna Lukić. 

19. travanj 2024 05:44