StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoCOVID FREE TURIZAM

Većina hotelskih djelatnika se cijepila iako ih se na to ne može natjerati niti od njih tražiti da plaćaju testiranje!

Piše Silvia Rudinović
2. lipnja 2021. - 18:54

Gotovo svi turistički radnici u Dubrovniku koji su se htjeli cijepiti tu su mogućnost dobili, tvrdi dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Točan broj im se ne zna, jer je dio cijepljen kod obiteljskog liječnika. Cijepljenje je dobrovoljno, no Dolores Lujić, područna povjerenica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske, kaže kako su joj se javili zabrinuti zaposlenici jednog dubrovačkog hotela.

- Osoblje se kadrovskim službama izjašnjavalo žele li cijepljenje, a oni su to prosljeđivali Zavodu za javno zdravstvo. Cijepljenje je na dobrovoljnoj osnovi. Postoje oni koji ne žele primiti cjepivo. Nemam informaciju da je u ostalim hotelima itko od radnika imao problem, no u jednom hotelu su im rekli da neće moći raditi ako ne donesu negativan PCR test. Još dok je sve bilo u najavi, prije početka cijepljenja, rekli su im da se svi moraju prijaviti, inače će svaki dan morati dolaziti na posao s negativnim PCR testom. Mogu vam reći da je to u hotelu Rixos – kaže Dolores Lujić.

Procijepljenost djelatnika Rixos Premium Dubrovnik hotela je nevjerojatnih 95 posto, odnosno 190 od 200 djelatnika!

Kažu, to je hotel s jednom od najvećih stopa cijepljenih djelatnika u Hrvatskoj.

- Poštujemo odluku malog broja naših djelatnika koji su odbili cijepivo, iako im je ponuđena mogućnost triju različitih vrsta cjepiva. No, naš je prioritet sigurnost naših gostiju i djelatnika, kao i imidž Dubrovnika kao sigurne destinacije. Dosad, od malog broja djelatnika koji nisu cijepljeni nismo tražili negativne PCR testove, no ako to bude potrebno radi njihove sigurnosti te sigurnosti naših gostiju i ostalih djelatnika, kao i Vladinih mjera, od njih ćemo tražiti testiranje - kaže Ana Blanquart, direktorica marketinga hotela Rixos Premium Dubrovnik.

Blanquart dodaje kako gosti i agencije u ovom hotelu ne traže informacije o procijepljenosti djelatnika, ali napominje da su visoki broj cijepljenih djelatnika, kao i standardizirano poštivanje epidemioloških mjera važan čimbenik agencijama i gostima pri odabiru hotela i odredišta.

- Cijepljenje u ovom trenutku nije uvjet za sezonski rad u hotelu. Sukladno procedurama i protokolima Rixos grupacije, podržavamo i ohrabrujemo sezonske radnike da se cijepe, što im je u Dubrovniku i omogućeno putem strukovnih programa za turističke djelatnike - kaže Ana Blanquart na pitanje o uvjetima za sezonce.

image
Dolores Lujić, područna povjerenica Sindikata turizma i usluga Hrvatske
Privatni Arhiv

Koja su prava radnika?

- Radnici koji se ne žele cijepiti, iz zdravstvenih razloga ili vlastitih uvjerenja, ne mogu dobiti otkaz niti ih poslodavac može natjerati na cijepljenje. Zaposlenicima se u hotelu može mjeriti tjelesna temperatura, kao i gostima, ali se od njih ne može tražiti da donose testove, to nije uvjet za rad. Ne mogu svaliti taj trošak na njih – komentira Lujić.

Sindikalna povjerenica STUH-a kaže kako iz drugih hotelskih kuća nema dojava o neugodnim iskustvima.

U Dubrovačkim vrtovima sunca dosad je prvom dozom cijepljeno više od polovice zaposlenika, iako navedeno nije preduvjet za rad ili zapošljavanje u resortu, napominje Iva Svetac, voditeljica odjela za PR i marketing.

- Dubrovački vrtovi sunca ponosni su nositelji nacionalne sigurnosne oznake 'Safe Stay in Croatia' koja označava da je objekt ispunio sve sigurnosne protokole te da posluje u skladu s epidemiološkim preporukama. Zdravlje i sigurnost naših gostiju, zaposlenika i zajednice su naš glavni prioritet, a kako bismo osigurali sigurno radno okruženje za naše zaposlenike i ugodan i siguran boravak za sve goste Dubrovačkih vrtova sunca, poduzeli smo niz mjera predostrožnosti kako bismo spriječili pojavu i širenje koronavirusa. Pored navedenog, u suradnji s vanjskim suradnikom nudimo mogućnost PCR i antigenskog testiranja u resortu – navodi Iva Svetac.

U hotelu Hilton Imperal barem jednom dozom cijepljeno je čak 85 posto zaposlenika.

- Cijepljenje je osobna odluka, koju zaposlenici donose u dogovoru sa svojim bližnjima i u dogovoru sa svojim liječnicima. Ponosni smo što se naši zaposlenici sami odabiru cijepiti, jer, iako to nije nužno niti je uvjet za nova zapošljavanja, osigurava da se život u Dubrovniku normalizira i vrati na ono što je bilo prije pandemije - kažu u Hilton Imperalu.

Ističu kako su među prvima uveli zaštitnu opremu, proveli Hiltonom Clean stay program, iznimno visoke standarde čistoće i postavili zaštitna stakla na recepciji.

U Valamaru kažu kako bilježe odličan odaziv svojih zaposlenika na cijepljenje pa je do prve polovice ovog tjedna u Dubrovniku cijepljeno 66 posto zaposlenika koji su u izravnom kontaktu s gostima, a cijepljenje se nastavlja.

image
Ilustracija
Bozo Radic/Cropix

Većina se cijepila

- Cijepljenje zaposlenika je dobrovoljno i ne predstavlja uvjet za rad, a s obzirom na veliki interes i odgovornost djelatnika Valamara, očekuje se da će većina zaposlenih biti procijepljena do kraja lipnja. Kako bismo osigurali normalno ljeto na moru u potpuno sigurnom okruženju, Valamar za 2021. godinu uvodi protokol i garanciju da su svi djelatnici u smještajnim objektima Valamara cijepljeni ili redovno testirani - kažu u Odnosima s javnošću Valamar Riviera d.d.

Još su lani, u godini kad su ugostili više od 300 tisuća gostiju bez ijednog zabilježenog slučaja prijenosa zaraze, uveli program zdravstvenih, sigurnosnih i sanitarnih standard.

- Jadranski luksuzni hoteli su od samog početka procesa cijepljenja turističkih djelatnika proaktivno djelovali, te pravodobno informirali djelatnike o mogućnosti cijepljenja. Djelatnici su u pravilu skloni cijepljenju što pokazuje i postotak od 66,4 posto cijepljenih, odnosno 422 djelatnika, uključujući i one koji će se prema dogovorenom planu cijepljenja cijepiti do kraja tjedna. Ukoliko se iz ukupnog broja zaposlenih izuzme one koji su preboljeli COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, postotak imuno zaštićenih prelazi 70 posto. Prva zapošljavanja sezonskih djelatnika očekujemo već početkom lipnja, cijepljenje nije uvjet, ali prednost dajemo onima koji su već cijepljeni ili izraze želju za cijepljenjem – kaže Zrinka Marinović, PR menadžer u JLH.

Omogućavanje prioritetnog cijepljenja za turističke djelatnike smatraju važnom mjerom za oporavak turizma, s obzirom da su već imali prilike zaprimiti upite gostiju, odnosno partnera vezano za procijepljenost djelatnika pojedinog objekta.

U svim je kućama više od polovice procijepljeno, ali dr. Lakić kaže kako se stav o cijepljenju načelno nije previše promijenio ovih posljednjih mjeseci pandemije. U drugim sredinama, a tako i kod nas, već je primjetan problem s naručivanjem na masovna cijepljenja, kaže ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika 28. svibnja

08. svibanj 2024 05:04