StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVELIKA OČEKIVANJA

Već prvog tjedna ljetne sezone najavljeno 185 letova, pojačan interes s dalekoistočnog tržišta

Piše Maja Rilović Koprivec
10. ožujka 2024. - 07:41

Za koji dan, s ljetnim redom letenja i Uskrsom Dubrovnik ulazi u novu turističku sezonu, a sukladno najavama bit će ovo ‘prava‘ pretpandemijska sezona kada je u pitanju broj turista koji bookiraju smještaj u predsezoni. Užurbane pripreme već su vidljive na svakom koraku, od 1. ožujka počeli su s radom brojni sezonski ugostiteljski objekti, pa i hoteli. Pred uskrsne praznike rast bilježe svi dubrovački subjekti ‘naslonjeni‘ na turizam, a posebice ususret sezoni raste broj stranih državljana koji se zapošljavaju na poslovima u turizmu. Prema podacima Policijske uprave dubrovačko neretvanske, ove godine do 29. veljače već je zaposleno 2154 stranca, od čega je 1637 bilo novo zapošljavanje.

20 posto rasta

Očekivano, ususret sezoni sve su turističke oči u Dubrovniku okrenute prema Zračnoj luci Ruđer Bošković čiji rezultati se uglavnom preslikavaju na ukupan turistički promet cijele županije. I oni su, kao veliki sezonski poslodavac koji uglavnom zapošljava domaće ljude, već započeli sa zapošljavanjem sezonaca, a po trenutnim procjenama potrebno im je najmanje 250 sezonaca, ponajviše u Sektoru zemaljskih usluga.

image

Ivan Maslać, komericijalni direktor Zračne luke Dubrovnik

Tonći Plazibat/cropix/

- U nadolazećoj ljetnoj sezoni Zračna luka očekuje jako dobre rezultate i rast od oko 20 posto u odnosu na sezonu 2023. - govori Ivan Maslać, komercijalni direktor dubrovačke Zračne luke.

- Prema trenutnom stanju u redu letenja, u prvom tjednu ljetne sezone u najavi imamo 185 letova. Što se tiče prodaje i popunjenosti zrakoplova prognoze su optimistične, a za podatke o prodaji i popunjenosti potrebno je kontaktirati avioprijevoznike – kaže on. Novost ove turističke godine je što će Ryanair imati svoju bazu u Zračnoj luci Ruđer Bošković, odakle će letjeti na linijama za Dublin, London, Beč, Manchester, Berlin, Düsseldorf, Baden-Baden, Memmingen, Bruxelles, Milano, Pariz, Rim, Stockholm, Oslo, Helsinki, Bari, Krakov, Poznan i Wroclaw. Od tih se letova u Dubrovniku puno očekuje.

- Također, imamo najavljene nove linije za Bari i Lille prijevoznika Volotea, te novu liniju za Gothenburg Norwegian Air Sweden. Najpopularnije su inače linije za London i Pariz, s tim da očekujemo da će porasti interes putnika na linijama Ryanaira. Naravno, interes za velika europska čvorišta kao što su Frankfurt, Beč i München je uvijek prisutan. United Airlines će i ove ljetne sezone povezivati Dubrovnik s New York EWR s četiri tjedna leta s početkom od 25. svibnja do kraja rujna 2024. Zračna luka trenutno ne bilježi otkazivanja zbog nedostatka zrakoplova ili kabinskog osoblja, nadamo se da će tako i ostati do kraja ljetne sezone – govori Maslać.

Visoka očekivanja

Dobar booking i veći broj dolazaka u predsezoni očekuju i u hotelskoj grupaciji Jadranski luksuzni hoteli koji će uz hotel Dubrovnik Palace koji je otvoren cijelu godinu, kroz ožujak otvoriti još tri objekta - hotele Excelsior, Kompas i Bellevue. Zbog obnove dijela soba, hotel Croatia se otvara 1. travnja. Vodeći se vrlo dobrim ranim bukingom te najavom novih i češćih zračnih linija u 2024. iz Europe i dalekih destinacija, možemo očekivati uspješnu sezonu, ne samo u ljetnom razdoblju, nego i veći broj dolazaka u predsezoni i posezoni – navode iz te tvrtke.

- U našim hotelima koji će biti otvoreni za predstojeće uskrsne blagdane, usprkos činjenici što je Uskrs ove godine nešto ranije, bilježimo bolju popunjenost nego prethodne godine. Kontinuirano pratimo turistička kretanja i stanje na tržištima te možemo reći da nam svi indikatori za 2024. godinu pokazuju pozitivne trendove u potražnji, osobito na tržištima SAD-a i Velike Britanije, s kojih nam primarno dolaze gosti. Imamo visoka očekivanja za ovu godinu i očekujemo dobru popunjenost naših smještajnih kapaciteta. Posebno nas ove godine raduje pojačan interes gostiju s emitivnog dalekoistočnog tržišta, a osim toga uzlazni trend pokazuju nam i korporativne grupe čiji je interes za našim objektima još bolji u odnosu na prošlu godinu – ističu iz Jadranskih luksuznih hotela. Ta će tvrtka uz hotel Croatiju ove godine zaposliti oko 500 sezonskih radnika, nešto manje u odnosu na prethodnu godinu budući da je Grand Villa Argentina u procesu obnove.

- Dio sezonskih radnika već smo zaposlili kako bismo spremni dočekali goste za uskrsne praznike, a intenzivnije zapošljavanje predstoji nam krajem ožujka i početkom travnja, kako bismo pravovremeno pratili ulazak u glavnu sezonu i našim gostima omogućili kvalitetan boravak u našim objektima. Veseli nas da nam se i ove godine ponovno vraćaju mnogi sezonski radnici koji su u nama prethodnih godina već prepoznali dobrog poslodavca – ističu iz JLH.

image

 

 

Tonci Plazibat/Cropix

Za Uskrs otvoreno 18 hotela

Prema zadnjim ažuriranim podacima sustava e-Visitor, turistički promet od početka godine bilježi značajan rast od 14% u odnosu na prošlu godinu, što ukazuje na pozitivan trend. Za Uskrs očekujemo dobre rezultate te će biti otvoreno 18 hotela. Booking u hotelskom i privatnom smještaju, prema informacijama s terena je zadovoljavajući, a sigurno je da će, kao i posljednjih par godina, biti prisutan i trend last – minute bookinga koji će dodatno poboljšati očekivane rezultate. Iako pojedini letovi počinju već od početka ožujka, važno je napomenuti da ljetni red letenja započinje 31. ožujka, kada očekujemo i pojačan promet preko naše Zračne luke Ruđer Bošković. S obzirom na ove pozitivne pokazatelje, predsezona i početak ljetne sezone u Dubrovniku će opravdati očekivanja i planove - navode iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

25. travanj 2024 11:00