StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKREĆE VELIKO ULAGANJE

Valamar će pod kapom Imperial Riviere graditi novi Babin kuk. Evo detalja te što s prelaskom u novu tvrtku očekuje zaposlenike

Piše Maja Rilović Koprivec
18. prosinca 2021. - 12:25

Tri dubrovačka hotela Valamar Riviere - Lacroma, Minčeta-Club Dubrovnik i Tirena prelaze u Imperial Rivieru, zajedničku kompaniju za ulaganja i razvoj turističke imovine Valamara i Allianz ZB društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

U nastavku strateških ulaganja, stoji u obavijesti HANFA-i Valamar Riviera d.d., je u povećanje temeljnog kapitala unijelo atraktivne nekretnine na lokaciji Babin Kuk površine 148.949 četvornih metara i procijenjene vrijednosti 352.844.705,64 kuna, a AZ Fondovi su uplatili novčani iznos od 336.920.925,46 kuna.

image
Hotel Dubrovnik President
Cropix

Zaposlenička prava

Sve je to najavljeno već u rujnu, a povećanje kapitala i prijenos hotela u Imperial Rivieru ima za cilj ubrzati značajna ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju ljetovališta ne samo u Dubrovniku već i u Makarskoj i na Rabu za što je u Imperialu predviđeno 2,1 milijarde kuna u petogodišnjem periodu.

Nakon finalizacije druge faze povećanja kapitala u Imperial Rivieri u vrijednosti od 690 milijuna kuna, početkom prosinca 2021. godine nadzorni odbori društava Valamar grupe odobrili su prijenos dubrovačkih hotela, a nastavljaju poslovati unutar Valamar grupe i pod Valamar brendovima.

image
Babin kuk

Promjenu tvrtke ne bi trebali osjetiti niti zaposlenici. Prema informacijama iz Valamara svi djelatnici hotela Lacroma, Club Dubrovnik i Tirena ostaju raditi u Grupi Valamar te zadržavaju sva ugovorena prava iz radnog odnosa. Na njih će se i ubuduće primjenjivati sva prava iz radnog odnosa kao za djelatnike Valamar Riviere. Također, djelatnicima će se radni staž ostvaren u Valamar Rivieri priznati i nastaviti računati kao neprekidan i nakon prelaska u Imperial Rivieru, što utječe na dodatne pogodnosti iz radnog odnosa koje radnici ostvaruju ovisno o duljini rada u kompaniji. Najavljene investicije osigurat će atraktivne mogućnosti daljnjeg razvoja karijere te izvrsne uvjete rada. U Dubrovniku se za sezonu 2022. otvara i Kuća Valamar, hotel za zaposlenike, koji će osigurati smještaj i prehranu sezonskih zaposlenika koji dolaze raditi u Dubrovnik.

Novo eko-ljetovalište i hotel

Promjena će međutim, itekako biti u prostoru Babinoga kuka gdje se planira velika izgradnja, a o pokretanju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ‘Babin kuk’ burno se ljetos raspravljalo na Gradskom vijeću. Pokretanje izmjena prihvaćeno je tijesnom većinom uz napomenu kako će se u procesu izmjena doznati što i kako Valamar namjerava graditi. Evo što na to pitanje odgovaraju iz Valamarove službe za odnose s javnošću:

image
 Mali Stradun
Tonci Plazibat/Cropix

- Planirana kompletna rekonstrukcija hotela Tirena će uključiti preuređenje soba, lobija, restorana i bazena, nakon koje će ovaj hotel dobiti i četvrtu zvjezdicu te nastaviti poslovati pod brendom Valamar Hotels & Resorts. Valamar Club Dubrovnik će prvotno poslovati pod brendom Sunny by Valamar, s ciljem da u idućih 3 do 5 godina postane dio premium segmenta u okviru Valamar Collection brenda.

Najavljeni investicijski ciklus predviđa i izgradnju novog ljetovališta s ukupno 200 smještajnih jedinica, koji će biti planiran prema Valamar nature holiday konceptu i činit će potpuno održivo eko ljetovalište za odmor obitelji, poštujući najviše standarde zelene gradnje što uključuje ekološki prihvatljive materijale s minimalnim utjecajem na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije i visoku razinu energetske učinkovitosti.

Kongresni centar

U planu je i izgradnja velikog multifunkcionalnog centra u sklopu kojeg će se izgraditi i hotel s oko 200 do 250 smještajnih jedinica, što bi se trebalo realizirati u okviru javno-privatnog partnerstva uz angažman međunarodnih stručnjaka s bogatim iskustvom u vođenju velikih multifunkcionalnih i kongresnih centara. Izgradnja novog multifukcionalnog centra s vrhunskim sadržajima dodatno će osnažiti poziciju destinacije Dubrovnik kao vodećeg kongresnog i event odredišta u ovom dijelu Europe – navode iz Valamara i dodaju kako održivi zeleni turizam i digitalna transformacija te ulaganja u premium segment čine okosnicu razvoja Valamar portfelja u narednom periodu.

image
Tomislav Dumančić, regionalni direktor Valamar Rivijere destinacija Dubrovnik postaje potpredsjednik za destinacije Dubrovnik i Dalmacija.
Cropix

Zaključenje potrebnih pravnih poslova i postupaka prijenosa hotela očekuje se provesti najkasnije do kraja siječnja 2022. godine, a odluka o konačnom iznosu i strukturi ulaganja Društva za 2022. godinu očekuje se do kraja ove godine.

U cilju provedbe investicija i transformacije poslovanja Valamar grupa će povećati broj članova uprave počevši od 1. siječnja 2022. godine. Tomislav Dumančić, regionalni direktor Valamar Rivijere destinacija Dubrovnik postaje potpredsjednik za destinacije Dubrovnik i Dalmacija.

image
Plaza Copacabana na Babinom
Cropix
Što predviđa izmijenjeni UPU


Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Babin kuk, tijesnom je većinom od 11 glasova krajem kolovoza prihvaćen na Gradskom vijeću. Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić čak je predložio i da se formira međustranačko tijelo koje će odrediti javni interes ovih izmjena, a oporba je općenito pitala zašto ove izmjene ne čekaju generalni postupak izmjena i dopuna GUP-a, već Grad na ovakav način Valamaru, s kojim ima više upravo imovinskih sporova, izlazi u susret?
Tadašnja pročelnica Jelena Lončarić rekla je kako je u izmjenama riječ o reorganizaciji unutar UPU-a Babin kuk, odnosno samo o dijelu područja interesa tvrtke Valamar gdje su njihovi kapaciteti, te o Glavici Babinog kuka gdje se UPU usklađuje s prethodno donesenim izmjenama GUP-a i omogućuje gradnja nove prometnice koja će spajati ulice Iva Dulčića, Ivana Zajca i Vatroslava Lisinskog.
Prema predloženim izmjenama prostor sjeverno od područja Malog Straduna, većim je dijelom planirana rekreacijska zona dok se na manjem istočnom dijelu te prostoru nekadašnjeg hotela Minčete planira izgradnja novog glavnog hotela. Dio kampa Solitudo sa sjeverne strane ulice Vatroslava Lisinskog ostat će javni park i zaštitno pejsažno zelenilo, no prostor južnog dijela, sadašnjega autokampa prenamjenjuje se u turističku zonu za izgradnju hotela.
Prostor postojećeg kampa Solitudo planira se podijeliti na dvije zone, zapadni dio za izgradnju hotela i turističkog naselja, a istočni u zelenu zonu rekreacije sa sportskim terenima i javno-parkirno-garažnim prostorom.

26. travanj 2024 11:35