StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTRADICIJSKI OBRTI:

URUČENI UGOVORI Za dubrovačke tradicijske obrte više od milijun kuna subvencija

Piše dv
30. srpnja 2021. - 15:03

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković dodijelio je danas u Velikoj vijećnici 48 ugovora o subvencioniranju tradicijskih obrta na području Dubrovnika. Uz gradonačelnika Frankovića, prijemu obrtnika nazočili su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, Marko Miljanić.

image
Ukupno 48 obrtnika je potpuno ispunilo uvjete za dodjelu subvencija tradicijskim obrtima
Grad Dubrovnik

Subvencije su odobrene tradicijskim deficitarnim obiteljskim obrtima odnosno uslužnim obrtima i obrtima u proizvodnji. Sveukupni iznos potpore za dubrovačke obrtnike u 2021. godine iznosi milijun i 152 tisuće kuna, a mjesečni neto iznos od dvije tisuće kuna obrtnicima će se isplaćivati tijekom cijele godine.

Na Natječaj za dodjelu potpora koji provodi Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more prijavilo 49 potencijalnih obrtnika, od čega je 48 obrtnika u potpunosti ispunilo uvjete iz Natječaja i kriterije iz Pravilnika za održavanje i razvoj tradicijskih obrta.

U odnosu na 2020. godinu, kada su ukupno sklopljena 42 ugovora, ove godine potpore su odobrene za šest novih obrta, a radi se o jednom krojaču za muškarce, jednom restauratoru, po jednom obrtu za obradu drva, odnosno obradu stakla i keramike te dvama obrtima za izradu unikatnog nakita.

image
Ukupno 48 obrtnika je potpuno ispunilo uvjete za dodjelu subvencija tradicijskim obrtima
Grad Dubrovnik

Prigodom uručenja ugovora gradonačelnik Franković zahvalio je obrtnicima na sjajnoj suradnji svih ovih godina kazavši pritom kako oni predstavljaju istinski identitet i posebnu vrijednost Grada. - „Činjenica je da obrtnici predstavljaju svojevrsnu dušu našeg Grada. Njihov rad i kvaliteta proizvoda i usluga zasigurno doprinose promociji Dubrovnika i obrtničke djelatnosti. Obrtništvo je važno, ono predstavlja našu tradiciju i po tome kao i u mnogim drugim segmentima smo uistinu jedinstveni“ istaknuo je gradonačelnik, nadodavši kako će se potpora Grada Dubrovnika prema obrtnicima zasigurno nastaviti i u budućnosti.

image
Ukupno 48 obrtnika je potpuno ispunilo uvjete za dodjelu subvencija tradicijskim obrtima
Grad Dubrovnik

Potpore za razvoj i održavanje tradicijskih dubrovačkih obrta dodjeljuje već pune dvadeset i dvije godine, a iste se, između ostalih, dodjeljuju obrtima za izradu izvornih suvenira i autohtonih proizvoda, obrtima za obradu kamena, krojačkim obrtima, obrtima za izradu klobuka, veziva i pletiva, obrtima za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, frizerima, urarima, zlatarima, postolarima, restauratorima te obrtima za obradu željeza i metala, odnosno izradu ključeva i brava. Tako je od razdoblja 2000. do 2021. godine Grad Dubrovnik dodijelio subvencije više od stotinu obrtnika u sveukupnom iznosu od 11.663.000,00 kuna.

Od 2018. godine subvencije za obrtnike u mjesečnom neto iznosu od dvije tisuće kuna isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

02. svibanj 2024 15:04