StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPRIJAVE DO 10. TRAVNJA

UN traži najbolja turistička sela! Nakon Slunja tko će biti hrvatski kandidat?

Piše Maja Rilović Koprivec
14. veljače 2024. - 12:46

Agroturizmi Dubrovačko neretvanske županije, OPG-ovi i seoska izletišta od Konavala do Lastova i Neretve česti su pobjednici raznih turističkih natječaja za najbolje što Hrvatska nudi. Sada se cijela sela i općine mogu javiti i na natječaj  Svjetske turističke organizacije UN-a, odnosno  inicijative  UN Tourism  „Najbolja turistička sela“.  

U okviru aktivnosti unapređivanja ruralnog turizma UN Tourism poziva države članice da prijave do osam sela ili općina koji će predstaviti svoja mjesta kao pokretače održive promjene u društvenom, gospodarskom i okolišnom aspektu.

image

Agroturizam Konavle

Inicijativa obuhvaća dva  priznanja:

Oznaka "Najbolje turističko selo": priznanje se dodjeljuje selima koja se ističu kao izvrsni primjeri destinacija ruralnog turizma, istovremeno posvećena održivosti u svim dimenzijama - ekonomskoj, društvenoj i ekološkoj. Drugi je natječaj za Program nadogradnje "Najbolja turistička sela" koji podržava sela koja ne zadovoljavaju sve kriterije za stjecanje oznake, pružajući im potporu od strane UN Tourism i partnera na rješavanju izazova na određenim područjima.

Ministarstvo turizma i sporta poziva sve  zainteresirane da svoje prijave pošalju  do 10. travnja 2024. putem e-mail adrese najbolja.turisticka.sela@mints.hr.

Povjerenstvo za odabir Ministarstva turizma i sporta ocijenit će sve pristigle prijave i odabrati najbolje kandidate koji će na natječaju predstavljati Republiku Hrvatsku. Službena objava odabranih i nagrađenih sela uslijedit će tijekom jednog od nadolazećih međunarodnih UN Tourism događanja.

 Prošle godine za jedno od najboljih turističkih sela izabran Slunj, u konkurenciji od čak 260 prijava iz čak 60 zemalja iz čitavog svijeta.

04. svibanj 2024 08:46