StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoINVESTICIJSKI ZAMAH|

ULAGANJA U NOVE HOTELSKE KAPACITETE: Kad odu gosti, pale se bageri na pet lapadskih lokacija!

Piše Maja Rilović Koprivec
30. kolovoza 2021. - 09:36

Snažan investicijski ciklus, u koji su posljednjih desetak godina ušle brojne hrvatske turističke kompanije, koronakriza naglo je prekinula, no nenadani turistički rezultati korona-sezona potaknuli su ih na nastavak. Kada su u pitanju hotelske investicije u Dubrovniku – bageri će se pokrenuti već ove jeseni čim glavnu turističku zamjeni graditeljska sezona i gotovo svi će biti na Lapadu! U različitim fazama gradnje, rekonstrukcije i planova nekoliko je hotelskih objekata koji su najavljeni gradskoj upravi, a u 2021. godini podneseni su zahtjevi za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukcije hotela Adriatic i hotela Sumratin. Dizalice hotela Park već čekaju da završi sezona da dovrše započeto, a radovi kod hotela Neptun na nadogradnji dva kata hotela Royal Ariston nisu niti stali.

Neboderi na plaži

Najveće promjene građani će vidjeti ispod Petke. Već smo pisali kako je tvrtka Hoteli Maestral d.o.o. podnijela zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju hotela Adriatic koji će uz suteren i prizemlje imati pet katova, odnosno planiranu visinu vijenca građevine 21,99 metara. Novi vlasnici Maestrala, tvrtka PND strategija koja je u rukama vlasnika Danka Ćorića, krenuli su u pripreme obnove svih hotela grupacije čim su ih kupili od države, što ni ne čudi obzirom da su svi hoteli osim Hotela Uvala niže kategorije. Prema planovima vlasnika, hoteli iznad Masarykovog puta trebali bi imati četiri zvjezdice, a oni ispod puta pet zvjezdica. Zato prvo kreću s Adriaticom, pa Visom koji će također biti maksimalno dozvoljene visine.

image
Dizalice u Dubrovniku
Tonći Plazibat

Građevinske dizalice još su od lani u susjedstvu, kod hotela Park. Grand hotel Park d.o.o. nakon završetka sezone nastavlja sa započetim radovima na rekonstrukciji depandanse Vile Marijin dvorac, potvrdila je direktorica Ana Rilović. Također, nastavit će se i obnova i modernizacija soba u glavnoj zgradi hotela.

Nekoliko koraka šetnicom uzbrdo u rekonstrukciju će i Hotel Sumratin, no ne ove zime. Zbog te su se gradnje podsjetimo u medijima javno obračunavali gradonačelnik Dubrovnika Mato Frankovića i investitor Marko Balija, a sve zato jer je u lokacijsku dozvolu za Sumratin, uklopljena i parcela u vlasništvu Grada Dubrovnika. Ipak, lokacijska dozvola na kraju je izdana pa sad investitoru teku rokovi za izradu i potvrdu glavnog projekta.

Izmjene UPU-a

Također, u tijeku su pripreme za pokretanje bagera i na Babinom kuku u aranžmanu Valamara, gdje se privodi kraju papirnato-političko-planski dio posla. Pred gradskim vijećnicima su jutors prijedlozi izmjena Prostornoga plana uređenja i GUP-a Grada Dubrovnika te UPU-a Babin kuk kako bi se omogućila nova hotelska gradnja. Valamar Riviera i Imperial Riviera, kaže njihova glasnogovornica na naš upit o budućim hotelima, ne mogu davati informacije izvan propisane komunikacije, odnosno onoga što se može pronaći na korporativnim web stranicama. Tamo pak stoji izjava Željka Kukurina, predsjednika Uprave Valamar Riviere kako “ovo vrijeme treba iskoristiti za pripremu investicija kako bi se ubrzala realizacija ulaganja kada se za to steknu uvjeti u cilju što brže normalizacije i povratka u razvojnu fazu poslovanja”. Tvrtka je objavila kako su AZ mirovinski fondovi i Valamar Riviera dogovorili nastavak strateških ulaganja u turizam Hrvatske kroz drugu fazu dokapitalizacije Imperial Riviere u vrijednosti od 689 milijuna kuna. Novo povećanje kapitala namijenjeno je daljnjem razvoju turističkog portfelja uključujući rekonstrukciju dvaju postojećih hotela te izgradnju dva nova hotela visoke kategorije u Dubrovniku, navode.

image
Valamar Babin Kuk
Sjg

Rečeno - učinjeno. Evo o kojim budućim novim građevinama na Babinom kuku će raspravljati vijećnici Grada Dubrovnika u ponedjeljak: Na prostoru hotela Minčeta planira se izgradnja novog glavnog hotela s površinama za sport i zelenilo. Južni dio kampa Solitudo prenamjenjuje se u područje za izgradnju hotela koji treba biti uklopljen u krajobraz. Također, prostor se planira i prenamijeniti i podijeliti u dvije zone gdje bi zapadni dio bio zona za izgradnju hotela i turističkog naselja, a istočni bi ostao zelena zona sa sportskim terenima i parkirno garažnim objektom. Naravno, ako gradski vijećnici izađu ususret željama Valmara.

Dodajmo i kako su zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju i dogradnju, prema podacima gradske uprave, ove godine zatražili i hotel Adria, a za rekonstrukciju Vila Oliva na Koločepu.

image
I na Babinu kuku se sprema teška mehanizacija u aranžmanu Valamara
Tonći Plazibat/cropix
Neizvjesna hotelska ulaganja

Nedavno izdvajanje Hotela Croatia iz ALH grupacije, potaknulo je priče da je sve to dio priprema velike investicije u ovaj cavtatski hotel. Jadranski luksuzni hoteli u ovom trenutku temeljito rade na nekoliko projekata, no kad budemo imali podrobnije informacije o detaljima i tijeku investicija svakako ćemo izvijestiti javnost - odgovaraju na naš upit iz te tvrtke. Hotel Hilton dovršio je treću fazu svoje obnove, a iz Maistrinih korporativih stranica nema najave ulaganja u Dubrovnik, odnosno zgradu nekadašnje pošte. Hotel Albatros Remisens grupacije koji nije otvoren ni ove sezone čeka nastavak radova na rekonstrukciji i nadogradnji, koju je omela pandemija i novootkriveno arheološko nalazište na gradilištu. Početak obnove čeka i Hotel Zagreb u Uvali Lapad, ali i odmaralište na Jakljanu istog vlasnika. UPU Jakljan također će se naći na ovoj sjednici Gradskog vijeća.
Neke se stvari međutim ne mijenjaju - od Konavala do Grada i dalje su neizvjesna hotelska ulaganja koja se čekaju još od Domovinskog rata – Hotel Makedonija, Hoteli Plat, Kupari, Hoteli Belvedere i Jadran.

02. svibanj 2024 10:49