StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoODGOVOR NA PROBNI BALON|

UKIDANJE DRŽAVNIH POTPORA: Nerealno je očekivati da ćemo preživjeti čitavu godinu s prihodima od mjesec ili dva ‘normalne‘ sezone!

Piše Silvia Rudinović
31. kolovoza 2021. - 07:31
Sezona u Dubrovniku inače traje osam mjeseci, jesu li dovoljna dva meseca za preživjeti ostatak godine?Tonci Plazibat/Cropix

Ukidanje državne potpore za očuvanje radnih mjesta od četiri tisuće kuna po radniku u hotelima, restoranima i kafićima ugostiteljima je očekivana je i prihvatljiva odluka, ali samo za kolovoz, kaže Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Dubrovačko-neretvanske županije. Najava ukidanja potpore većem dijelu turističkog sektora neslužbena je informacija iz Vladina izvora puštena kao probni balon, kažu sugovornici, pa Vladi poručuju da treba imati na umu da je sezona u Dubrovniku, u pretpandemijskim godinama trajala osam mjeseci te je nerealno očekivati da prežive čitavu godinu s prihodima od mjesec ili dva 'normalne' sezone.

Već izgubili pola sezone

- U kontekstu kolovoza, bilo je realno očekivati takvu odluku i moglo bi se reći da je ona prihvatljiva, ali je iluzorno čitavu sezonu proglašavati uspješnom jer se bilanca poslovnih planova radi na kraju godine. Kad podvučemo crtu, Dubrovnik inače ima dugu sezonu, od 1. ožujka do 1. studenoga. Pola sezone smo već izgubili, ako ne i dvije trećine. Vidjet ćemo kako će se razvijati posezona, za koju je izvjesno da će se dogoditi, iako se nakon zatvaranja Dubrovačkih ljetnih igara već osjeća izvjestan pad – komentira Nikolina Farčić.

image
Nikolina Farčić, pred. Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore DNŽ
Tonći Plazibat/cropix

Ante Vlašić, predsjednik Strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti pri Županijskoj komori Dubrovnik, ne želi komentirati neslužbene informacije jer je, kako kaže, više puta čuo slične najave koje se nisu obistinile. No, Nikolina Trojić, predsjednica HGK-Županijske komore Dubrovnik naglašava kako potpore ne bi trebalo gledati kroz sektore nego isplaćivati onima s velikim padom prihoda, najmanje 60 posto, bez obzira na djelatnost. Neslužbeno se govori kako će u sustavu potpora ostati tzv. 'event industrija', te turističke agencije i prijevoznici. Oni su pretrpjeli najveći udar u ovoj krizi, s padom prometa većim od 90 posto, kaže sugovornica, stoga je logično za ove kategorije održati potpore čitavo vrijeme. Dubrovačka regija spada u najugroženije zbog prometne izoliranosti i visokog udjela turizma u gospodarstvu.

image
"Da nije bilo potpora, da su vlasnici svojim zaposlenicima dijelili otkaze, bojim se bismo li uopće imali ovu sezonu, tko bi nam radio"
Tonci Plazibat/Cropix

- Još smo lani strepili hoće li biti potpora do 31. prosinca, pa smo nakon crne zime strahovali hoće li biti novca da se one produže do 1. svibnja. Kad se uspjelo u tome, svi su rekli: super, ali i dalje je sve bilo zatvoreno pa je turistički sektor dobio potporu i do sredine ljeta. Bilo je jasno da potpore ne mogu ići u nedogled, ali su se pokazale najboljim mogućim potezom. Očuvana je radna snaga, a da nije bilo potpora, da su vlasnici svojim zaposlenicima dijelili otkaze, bojim se bismo li uopće imali ovu sezonu, tko bi nam radio i kako bismo kvalitativno odgovorili na potrebe ovolikog broja turista – izjavljuje Nikolina Trojić.

Treba imati na umu, slaže se Trojić, inače duge dubrovačke sezone kao i turističke specifičnosti ovog područja zbog kojih će potpore vrlo vjerojatno opet biti nužne.

Održali kvalitetu i cijene

- Čim potpore presuše, doći će do redukcije radne snage koju smo godinama kao turističko odredište stvarali i podučavali. Trajan gubitak potpore mogao bi ugroziti iduću sezonu – smatra Trojić.

image
Nikolina Trojić: "Čim potpore presuše, doći će do redukcije radne snage koju smo godinama kao turističko odredište stvarali"

No, hotelijerima je itekako nedostajalo radne snage nakon eksponencijalnog rasta broja turista i dolaskom Engleza, inače najbrojnijih dubrovačkih gostiju ranijih, 'normalnih' sezona. U drugoj polovici srpnja, a osobito u kolovozu hotelijeri su bespomoćno tražili sobarice i ostalo osoblje koje je trebalo opslužiti popunjene kapacitete.

- Neki su u sezonu ušli oprezno, konzervativno, promatrajući kako će se stvari odvijati, jer je situacija uistinu bila neizvjesna, a dio njih ostao je vezanih ruku jer više nisu imali koga zaposliti. Činjenica je kako je ovu sezonu kod ugostitelja i hotelijera jednim dijelom iznijela studentska pa i učenička radna snaga. Sretna sam da su hoteli zadržali razinu usluge i cijene te se nisu u tom pogledu devastirali. Kad se jednom spuste cijene, teško ih je iduće godine podići. Uspjeli smo sačuvati ugled destinacije. Hotelijeri su se dokazali kao perjanica dubrovačkog turizma. Nisu čekali da drugi za njih odrade promidžbu, sami su se promovirali na emitivnim tržištima i uspjeli uvjeriti turiste da je Dubrovnik sigurno odredište te da oni sami imaju sigurnosne protokole – ističe Trojić.

S druge strane, zahvaljujući spuštanjem cijena u privatnom smještaju, Dubrovnik je ove godine privukao turiste koji inače ovdje ne bi došli.

O potporama i na Gradskom vijeću

O mogućem ukidanju državnih potpora govorilo se i na jučerašnjoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća. Tako je  vijećnica Dubrovačke stranke Ivana Šepak ustvrdila je kako su turisti u Dubrovnik počeli dolaziti prije 20 dana, te kako u mjesec dana rada ne možemo zaraditi koliko u 12 mjeseci.


– Vlada je najavila da neće svi dobivati jednake potpore, to je diskriminacija. Ako se na državnoj razini donese uredba da samo određene djelatnosti dobivaju pomoć u turizmu, hoće li Grad uskočiti s financijskim pomaganjem – zanimalo je Šepak.
Odgovarajući joj, gradonačelnik Franković složio se kako je prava sezona u gradu krenula od srpnja, no složio se s još uvijek neslužbenim najavama iz Vlade RH.
– Pred nama je dosta mjeseci, za rujan i listopad su dobri bukinzi. Danas smo na 84 posto dolazaka u odnosu na 2019., a u kumulativu na 40 posto u noćenjima, samo u dva mjeseca, jer prvih šest nismo imali. Država gleda izdane račune pojedinih gospodarskih objekata. Ako u 2019. nisi prijavljivao, a u 2021. jesi da bi dobio potpore, onda si sebe zafrknuo. Mi smo jako puno pomogli svima, s više od 150 milijuna, no država ima puno veće alate i ciljano pomaže – kazao je dubrovački gradonačelnik.

 

25. travanj 2024 18:16