StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPOVEĆAVA SE POREZ NA KUĆE ZA ODMOR

U vlasti nemaju suosjećanja za vikendaše: ‘Ako imaju za vikendice, imaju i za porez‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
4. studenog 2023. - 08:31

Imate vikendicu u koju povremeno dovedete ekipu i zaroštiljate jer za to još imate vremena? Čini se da ćete uskoro imati manje i razonode i novca, jer raste porez na kuće za odmor kojeg će valjat‘ zaradit‘, a za to treba vremena.

ZAGOVORNIK

Prema Zakonu o lokalnim porezima, kućom za odmor smatra se svaka zgrada, dio zgrade ili stan koji se koristi povremeno ili sezonski. Kuća za odmor nije nekretnina koja se koristi cijelu godinu, neovisno o tome živi li u njoj vlasnik ili je u trajnom najmu, kao ni nekretnina pogodna za stanovanje koja se uopće ne koristi.

U četvrtak je dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio promjene u poreznoj politici Grada, pa je rekao i kako je na javnom savjetovanju, pored ostalih, i odluka o povećanju poreza za kuće za odmor, koji će odsad iznositi 5 eura po metru kvadratnom godišnje, umjesto dosadašnjih 1,50 eura.  

- Zagovornik sam uvođenja poreza na imovinu i u budućnosti će biti nužno to napraviti, a istodobno ukinuti komunalnu naknadu. Radi se o pravičnom porezu. Za prvu nekretninu ne bi se trebao povećati, ali za svaku iduću obavezno - izjavio je u svibnju gradonačelnik Franković na temu novog poreznog paketa, kojim je Vlada omogućila gradovima i općinama povećanje gornje granice poreza na kuće za odmor.

Novi raspon iznosit će od 0,60 do pet eura po četvornom metru korisne površine, a dosad je bio od 0,66 do 1,99 eura. Za očekivati je da će većina lokalnih jedinica podignuti porez na maksimum, a mi smo istražili na što su se odlučile nama najbliže općine.  

TEŠKO DOKAZIVO

Još početkom devedesetih godina utvrđen je raspon za oporezivanje vikendica i apartmana od 5 do 15 kuna, odnosno od 0,66 do 1,99 eura, i dosad se taj iznos nije mijenjao. U neslužbenom dijelu razgovora s dionicima vlasti, oni redom nemaju suosjećanja s vlasnicima vikendica jer, smatraju, ako imaju za vikendice, imaju i za porez. S druge strane, vikendaši imaju svoje načine borbe s nametima, kako je to u nas otkad je svijeta i vijeka.

U ovoj priči postoji i jedna ‘kvaka‘, a to su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, kao i činjenica da ima ljudi koji svoju nekretninu jednostavno nisu prijavili kao vikendicu. Ona je možda pogodna za stanovanje, ali ako je vlasnik koristi povremeno, ali to ne prijavi Poreznoj upravi, kako dokazati suprotno?

Pored toga, tu su i naslijeđene nekretnine podijeljene na, primjerice, 48 vlasnika. U zemlji u kojoj je teško dokazivo i ono što je bjelodano, a kamoli što nije, bit će u praksi gotovo nemoguće naplatiti porez na takvu nekretninu ako je netko od nasljednika povremeno i koristi, ali je vlasnik samo dvije četrdesetosmine. Vlasnici ostalih dijelova je, recimo, ne koriste, pa kuća nije ni prijavljena kao vikendica pa se ni porez ne može naplaćivati. 

Zakon je predvidio i dosta rastezljivu odredbu po kojoj su ovog poreza oslobođeni vlasnici starih i trošnih objekata. S obzirom da ova odredba nije detaljnije razrađena, pitanje je po kojim se to kriterijima određuje je li neki objekt star i trošan?

NETKO ĆE PLAĆATI DVA

S druge strane, u nebranom grožđu dvostrukog oporezivanja naći će se vlasnici nekretnina koji ih iznajmljuju na kratki rok, odnosno na dnevnoj bazi. Vlasnici te nekretnine mogu, naime, povremeno koristiti za svoje potrebe, pa je Ministarstvo financija prije nekoliko godina bilo mišljenja da oni trebaju plaćati oba poreza - i paušalni porez na iznajmljivanje i ovaj na kuću za odmor.

Bilo kako bilo, Grad Dubrovnik podići će porez na maksimalan iznos od 5 eura po četvornom metru korisne površine, a na koje su se iznose odlučile Općine Župa dubrovačka, Konavle i Dubrovačko primorje?

image

Božo Lasić

Tonci Plazibat/Cropix

- Mi smo vazda imali taj porez. Sigurno ćemo nešto povećati. Nismo još dogovorili točno, ali ćemo povećavati - najavio je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

image

Silvio Nardelli

Tonci Plazibat/Cropix

- Na jednom od posljednjih sjednica Općinskog vijeća već smo povećali porez na kuće za odmor - istaknuo je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli. - Išli smo na maksimum, na pet eura po kvadratu. Išli smo u ‘plafon‘ - dodao je.

image

Nikola Knežić

Tonci Plazibat/Cropix

- Nismo još, ali dignut ćemo porez na kuće za odmor - najavio je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić. - Čekamo da završi javno savjetovanje. Dosad je bio 1,60, a odsad će biti 2,40 eura po kvadratu - istaknuo je.

Na području Grada Dubrovnika tijekom prošle, 2022. godine izdano je 660 rješenja za porez na kuće za odmor, od čega je gradski proračun  ostvario prihod od 90.000 eura. Prema novom iznosu od 5 eura po kvadratu, za ovaj broj kuća za odmor dogodine bi se u gradski proračun Grada trebalo sliti 226.130 eura

Prema starom rasponu od 0,66 do 1,99 eura po četvornom metru korisne površine, za prosječnu vikendicu ili apartman od 70 kvadrata vlasnik je plaćao minimalno 46 eura, a maksimalno 140 eura poreza godišnje. S iznosom od 5 eura po kvadratu, od iduće godine plaćat će 350 eura godišnje

27. travanj 2024 10:12