StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNOVI UDAR NA TAKUJIN

U turističkom središtu kilogram pomadora košta 24 eura! Računica uključuje (ne)očekivanu stavku, evo i koju

Piše Dijana Turić/SD
29. lipnja 2023. - 09:12

Prošlo je točno godinu dana otkad je s makarske tržnice uklonjena tenda s konstrukcijom, a trgovci su zato bili prisiljeni kupiti suncobrane pod kojima su radili i prošlo ljeto i ovu zimu, znači i po žegi i kiši i buri.

Bilo je tu svega, od nesvjestica i pothlađivanja do pada suncobrana po trgovcima za bancima. Osim toga, veliki trgovački lanci već su odavno uzeli prevlast nad malim OPG-ovcima pa je tako danas stanje na tržnici za trgovce neizdrživo. Naime, osim što se opet "kuhaju" ispod suncobrana, sada im nedostaje kupaca, koji dođu samo ponedjeljkom i petkom unatoč tome što su svi banci puni svježeg domaćeg voća i povrća, meda i pčelinjih proizvoda.

Padaju po stepenicama

U điru tržnicom, prodavači su nam ukazali i na to da kupci nerijetko padaju po oštećenim stepenicama, a muče ih i povećane cijene voća, ponajviše trešanja, za čije je kilo potrebno izdvojiti 7 do 8 eura, dok su lani koštale 4 eura. Povećane su cijene i smokava petrovača čije kilo košta 8 eura, a lani su se mogle kupiti za 4 eura.

image

Ante Bilić: Nemam ni tende ni suncobrana

Ivo Ravlić/Cropix

image

Željka Matković: Domaći ne kupuju baš kod nas, ali zato jesu stranci

Ivo Ravlić/Cropix

image

Ante Klinac: Velik je problem manjak parkirnih mjesta, pa vam kazne podebljaju trošak i do pet puta

Ivo Ravlić/Cropix

Na bancima se rajčice prodaju po cijeni od 3 do 4 eura za kilo, kruške 5 eura, kilo dinje je 3 eura, lubenice 2 eura, mladi krumpiri su 2 eura, krastavci 3 eura, breskva 5 eura, nektarina 4 eura, šljiva 3,5 eura, marelica 5 eura, a paprike i patlidžani 3 eura.

– Ma trebate doći na pijacu kada pada kiša i puše bura pa ćete onda svašta ovdje vidjeti. Čim zapuše bura, suncobran mi odleti u zrak ili na stepenice pa sam već kupila dva od kojih svaki košta 100 eura, a ljeti se kuhamo od neizdržive vrućine. Tako nam je, vratili smo se u srednji vijek – kazala nam je makarska trgovkinja.

Na susjednom banku je prodavač Ante Klinac iz Kokorića, koji nam se žali na cjelokupno stanje na tržnici.

– Ima svega, trgovaca i domaćih proizvoda, samo nam nedostaje kupaca i to nam je najveći problem, kao i manjak parkirnih mjesta pa kupac dođe po kilo pamidora, a redar mu napiše kaznu od 20 eura, tako da ga pamidori na kraju koštaju 24 eura – kazuje Klinac.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Suncobrani i nedostatak kupaca briga su i trgovkinje Mile Grbavac, koja kaže da im tenda nedostaje najviše po kiši i buri.

– Sparno nam je i pod suncobranom i bez njega, tako da bi nam ona tenda bila idealna. Fali nam i kupaca, ali ništa, moramo izdržati – kazuje Mila, koja inače na makarsku tržnicu dolazi iz Oraha pa svako jutro ustaje u 3 sata.

Poplava nabila cijene

Sparina je smetala i Anti Biliću iz Kostanja, koji kaže da mora raditi od rane zore pa bar do podne.

– Nemam ni tende ni suncobrana, a robu je uništila poplava pa su cijene povećane. Ljeti nam je neizdrživo i ne znam kome je palo na pamet ukloniti veliku tendu, koja nas je branila i od sunca i kiše i vjetra – veli Bilić.

image
Ivo Ravlić/Cropix

image
Ivo Ravlić/Cropix

Na banku prepunom svježeg voća i povrća zatekli smo Željku Matković iz Makarske koja nam se odmah požalila na suncobrane.

– Dođite kada bude puhala bura pa nam suncobrani padaju po glavi, a ljeti nam tuče sunce toliko da sam već zaradila opekline po nogama. Evo i kupaca nema ni za lijek tijekom cijelog tjedna, a petkom nešto i bude. Brigu nam stvara i povećanje cijena jer je sve poskupjelo, a domaći baš više i ne kupuju kod nas, već uglavnom stranci. Kupuju po komadima, ali komad po komad pa se proda. Ma sve je došlo naopako – kazala je Matković.

02. svibanj 2024 07:12