StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKRENULA SEZONA ZATVARANJA RESTORANA I LOKALA

U mirima ključ u bravu, izvan zidina se osluškuje odluka Stožera

Piše Kristina Filičić Foto:Tonči Plazibat/Cropix
7. studenog 2021. - 17:01

Nakon značajno skraćene turističke sezone, predstoji nam duga zima zatvorenih vrata i praznih ulica. Već je pravilo da od sredine listopada kreće zatvaranje poslovnih prostora čiji je rad strogo vezan uz turiste. A takvi su gotovo svi u povijesnoj jezgri. Široka ulica u studenom je ponovno široka, prorijedile su se stolice na Prijekome, na vratima opet natpisi 'zatvoreno zbog kolektivnog godišnjeg'.

- Stali brodovi i avioni, domaća publika je tu zanemariva – nabraja ugostitelj Ratko Vuletić razloge zbog kojih je Tezoro u Širokoj zatvorio u zadnjim danima listopada. Dodaje još i neizvjesnost uzrokovanu pandemijom, moguće nove covid propise... Na pitanje hoće li otvarati za blagdane odgovara:

- Ako će se s covid potvrdama ulaziti u objekt, opet je to polovičan efekt, ne može nitko očekivati neku popunjenost, a i kratko traje, nekih 15, 20 dana. Iznad svega visi neisplativost. Rizik je staviti sve u pogon, 'zagrijavati' ponovno ljude i biti u fazi iščekivanja – smatra Vuletić koji planira otvoriti o Uskrsu:

- To je moj plan, otvorit ću bez obzira na publiku, brod, avion, to je tajming za otvaranje, ljepša su vremena. A vrata se moraju otvorit, da se prozrači objekt ako ništa drugo.

O sezoni kaže kako je ipak bilo pomaka, 'u srpnju je počelo, eruptiralo u kolovozu da bi se gasilo u rujnu'.

- Imamo nepunih 100 dana akcije, a znamo da se sezona prije radila i osam mjeseci. U odnosu na lani, bilo je ipak u redu.

Ruski rulet

S nedostatkom radne snage gotovo svi su u ugostiteljskoj branši imali problema.

- Miris baruta sam osjetio početkom lipnja a dijelom sam se pokrio, mogao sam i bolje. Sva sreća da se nitko nije razbolio u međuvremenu. Izgledalo je kao ruski rulet svih ovih mjeseci. Za iduću sezonu treba već sad tražiti djelatnike i ekipirati se inače se nećemo dobro provesti, mislim na svih. Ljudi su se rastrčali, ušli u neke druge branše i to je problem – kaže dubrovački ugostitelj. O gradskim mjerama pomoći domaćim gospodarstvenicima i umanjenju zakupnine poslovnih prostora i javnih površina predstojeća četiri mjeseca proporcionalno ostvarenim prihodima kaže:

- Dosad je bilo korektno, tako se i nastavilo. Ovaj predložak za javne površine je korektan, kako si radio tako ćeš i proć', ne bi se nitko trebao buniti.

- Gradska kavana radit će cijelu godinu, jedino ako ne bude lockdowna, a nadamo se da neće - potvrđuje nam Ivo Dobroslavić, direktor tvrtke Nautica. Panorama na Srđu radit će dok bude vozila žičara, plan je do 15. siječnja.

- Za Dubravku na Pilama ne znamo, dok ima ljudi, radit će, može biti sedam, deset dana ne znamo ni mi. Odgađamo zatvaranje svakih sedam dana, sljedeći tjedan ćemo odlučiti što dalje – kaže Dobroslavić i otkriva kako ponovno otvaranje objekata planiraju već polovicom veljače jer 'puno je stalno zaposlenih, 150 djelatnika preko zime'. I oni su se ove sezone nosili s problemom nedostatka radne snage:

- Svi smo imali problema jer smo kasno krenuli, možda mi manje nego drugi ali očekujemo i dogodine velike probleme, možda veće nego ikad oko radne snage – kaže Dobroslavić koji od zime nema nikakva očekivanja no 'bit će bolja nego prošla kada nisu radili'.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Sezona tek počela

Dok je u zidinama zimsko zatvaranje objekata popularno, u drugim gradskim predjelima zima je radna jer im je poslovanje više 'naslonjeno' na domaće.

- Mi smo tek sad u sezoni. Hvatamo zalet, bit ćemo otvoreni cijelu zimu za naše ljude. Počeli smo krajem svibnja ne nadajući se ničemu ali sezona je ispala super. Sad nam je najvažnije da lokal bude za naše ljude koji će raditi cijelu godinu kao mjesto okupljanja mnogih – kaže Brigita Polanda za ugostiteljski objekt Marangun u Lapadu.

- Ova sezona nas je sve iznenadila, stvarno je dokazala da čovjek treba biti spreman na sve i reagirati u trenutku. Konobu Dubrava na Bosanki smo prvi put u devet godina zatvorili 1. studenog do veljače, ožujka. I zbog renoviranja i da bi matematika funkcionirala kroz ovu najtežu zimu jer sigurno će biti teža nego prošla budući da potpora nema – kaže Polanda i dodaje kako je puno teže u covid vremenu održavati lokal izvan zidina nego 'gradski prostor koji bi naši ljudi možda mogli održati na životu'. Nisu u gradskom prostoru pa ih mjere pomoći ne dotiču, a jedni su od rijetkih koji nisu imali problema s radnom snagom jer su 'održavali ekipu koja je godinama s nama radila kroz restorane i svi su i dalje s nama'. Za zimu ima minimalna očekivanja.

- Vrlo mizerna jer je situacija kakva jest pa se čovjek prilagođava situaciji. Ne vjerujem da će biti nula ili minus nego će biti održivo.

I Glorijet u Gružu radit će tijekom zime, uostalom kao i svih ovih godina kaže nam vlasnik Nedjeljko Čagalj čiji objekt ponajviše posjećuju domaći.

- Lanjska zima je bila katastrofa, nismo mogli raditi, zatvorili smo u studenom i počeli faktički u lipnju, jer nije se smjelo raditi unutra. Samo da opet ne dođe do nekih mjera pa nam ponovno onemoguće raditi – kratko će Čagalj kojeg smo zatekli u poslu.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Iz ništa u nešto

'Roxy' u Bourbon streetu već 36 godina radi 12 mjeseci godišnje, a tako će i nastaviti ističe vlasnik Zvonko Gverović.

- Mi smo u ožujku tek otvorili pa nam je i minimalno bilo maksimalno, iz ništa smo krenuli u nešto. Meni je OK, nije to to, ali sam zadovoljan, bolje nego lani svakako. Tako da mi radimo sigurno, jedino ako odluče svih zatvorit, to je druga stvar. Ako bude odluka u unutarnjim prostorima samo uz covid potvrdu, držat ćemo se toga – kaže Gverović koji ima provjereni plan kako izbjeći problem s nedostatkom djelatnika.

- U mene su tri smjene po šest sati, večernja radi četiri sata, ljudi se zato ne iscrpe. To je tajna zašto jedan djelatnik radi ovdje već 32 godine – kaže vlasnik kultnog kafića pa će o poslovnim očekivanjima za 2022. godinu:

- Neka nas samo pusti radit pa kako god bilo da bilo.

I 'Buzz' u povijesnoj jezgri na Prijekome radi kao i svake godine. Vlasnik Jure Bogdanović za zimu nema pretjerana očekivanja. Imaju stalne djelatnike pa u ovom lokalu ne znaju za problem s nedostatkom radnika. Ako zbog covida dođe do pooštravanja mjera, prilagodit će se.

- Trebalo bi kontrolirat' broj ljudi, svašta se događa. Ljudi su se opustili. Kao što smo se i do sad otvarali, zatvarali i poluotvarali, sve na kraju završi onako kako oni odluče i to je tako – realan je Bogdanović. U privatnom je prostoru, a nije se javio za mjeru pomoći zakupcima javnih površina.

- Volim da se gradski proračun puni i da imaju od čega živit, a i tih šest stolova nije neki veliki trošak za razliku od svih drugih troškova. Svjetska inflacija nas jede, cijene svega su narasle i trošarine su narasle. Nismo se iščupali 2008., pa nećemo ni sad. Možemo jedino dizat cijene srećom smo u Dubrovniku, a oni jadni u Slavoniji ne mogu ništa, nemaju kome dizat – uz dozu sarkazma će vlasnik lokala.

Spomenimo još, proteklog tjedna u Dubrovniku je boravilo nešto manje od četiri tisuće gostiju, najviše Britanaca i domaćih. Tijekom zime Dubrovnik će zračnom linijom biti povezan s Barcelonom jednom i Istanbulom dva puta tjedno, uz redovne domaće letove sa Zagrebom.

Amo petsto, tamo tisuću

Za gradske mjere pomoći lokalnim gospodarstvenicima kroz umanjenje zakupa gradskih poslovnih prostora i javnih površina ugostitelj Zvonko Gverović kaže kako spašavaju.
- Za četiri moja stola zakup je umanjen i to puno znači jer nisu to više ona vremena. Svaka pomoć, amo 500 tamo tisuću kuna te spasi. Srećom nemam najam ali gdje su režije i plaće?

25. travanj 2024 00:24