StoryEditorOCM

U Dubrovniku ljetuju i Rusi i Ukrajinci: Dolaze u vile, hotele, apartmane kao i ranije, a zrakoplovima preko Istanbula i iz Europe!

Piše Maja Rilović Koprivec
12. kolovoza 2023. - 13:46

Čak i dok rat bjesni u Ukrajini, stotine tisuća Rusa i ovoga ljeta traže popularna odredišta za odmor. Unatoč sankcijama, Rusima nije zabranjeno putovati pa su mnogi za ljetni odmor odabrali destinacije u koje dolaze godinama, a do kojih ipak  mogu doći. Za Ruse je ove godine, objavili su njihovi touroperatori Turska na prvom mjestu. Ona je jedna  od rijetkih europskih zemalja gdje  nisu zabranjeni letovi iz Rusije, pa se tamo navodno očekuje ove godine čak sedam milijuna Rusa. Nakon Turske tu je Egipat, ali i Gruzija, zatim Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, pa i Hrvatska do koje Rusi lete najviše preko Istanbula, ali i drugih europskih odredišta. Dubrovnik s izravnom avio-vezom s Istanbulom nije izuzetak.

 Prema podacima Turističke zajednice Grada Dubrovnika 8. kolovoza bilo je  6.540 dolazaka i 25.432 noćenja gostiju, mada ruski turisti nisu među prvih deset tržišta čiji su građani na ljetovanju na dubrovačkom području. No daleko od toga da Rusa nema. Iako su ovih dana  tek na 42. mjestu po broju ostvarenih dolazaka i noćenja i gotovo upola ih je  manje nego prošle godine u istom razdoblju,  kada se gleda period od početka godine vidi se kako je njihov dolazak u Dubrovnik stalan.

 Od početka godine do prvog tjedna kolovoza Rusi su na 44. mjestu po broju dolazaka turista u Dubrovnik. U tom razdoblju bilo je 2018 gostiju iz Rusije koji su ostvarili 7479 noćenja  u Dubrovniku. Iris Domazet, vlasnica agencije Adriatic Concierge, specijalizirane za individualan pristup organizaciji smještaja i usluge VIP gostima na našoj obali, a koja godinama  radi na ruskom tržištu, potvrđuje nam kako Rusa ima, a oni kaže, na naše more dolaze sa svih strana svijeta.

image

Iris Domazet
 

Bozo Radic/Cropix

 – Dolaze u vile, hotele, apartmane, kao i ranije, a zrakoplovima preko Istanbula, iz Europe, čarterima jer  obožavaju hrvatsku prirodu i naše more.  Tko inače putuje, naći će načina do putuje tamo gdje želi. Rusima to nije zabranjeno, osim onima pojedinima koji su pod sankcijama. Upravo smo imali veću grupu Rusa u Hotelu Sun Gardens i oni su otišli oduševljeni, obišli su kažu mi, puno svijeta no nigdje nisu vidjeli tako prekrasno more. Najljepše na svijetu kažu mi. Oni evo cijene ljepotu našega mora više nego mi – kaže Domazet.

 I iz Ukrajine, mada je zemlja u teškom ratu, stižu turisti u Dubrovnik, a ne samo prognanici. Obje zemlje su ogromne pa se na nekim dijelovima Ukrajine rat sigurno i ne osjeti. Na dan 8. kolovoza iz Ukrajine je u Dubrovniku bio 61 turist, a od Nove godine do prvog tjedna kolovoza  iz Ukrajine je bilo  ukupno 4.888 dolazaka  i 21.355 noćenja, podaci su TZ Grada Dubrovnika.  – Da, dolaze nam i Ukrajinci kao turisti, samo u manjem broju. Malo su nervozniji zbog čitave situacije kod njih, pa paze koliko će potrošiti jer ne znaju što će i kako biti sutra, no oni koji imaju novaca doći će na odmor i putovat će tamo gdje žele – kaže Iris Domazet.

27. travanj 2024 23:23