StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoJOŠ ČEKAJU ŠTO ĆE BITI

U dubrovačkoj  Turističkoj zajednici sutra će se odlučiti o smanjivanju plaća i strategiji za ‘postkorona‘ sezonu! 

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
16. travnja 2020. - 12:10
Predstavljanje gradske i županijske turističke zajednice na sajmu u Njemačkoj ove godine prije pandemije koronavirusaTuristička zajednica
Nakon što je ministar turizma i predsjednik HTZ-a Gari Cappelli najavio da se zaposlenima u Hrvatskoj turističkoj zajednici u Zagrebu i predstavništvima u svijetu plaće smanjuju do 30 posto, zanimalo nas je kakva je situacija u gradskoj Turističkoj zajednici.

Česi bi došli 
Naime, prihodi od turizma pali su i preko 70 posto zbog pandemije koronavirusa i veliki broj radnika iz područja turizma i ugostiteljstva završio je na berzi rada. A turistički sektor čini gotovo petinu ukupnih prihoda u Hrvatskoj.

image
Ministar turizma Gari Cappelli
 
Darko Tomaš/HANZA MEDIA


Pored toga, Cappelli je govorio i o spajanju lokalnih turističkih zajednica, za čije zaposlenike nije decidirano najavio smanjenje plaća. Podsjetimo, Hrvatska ima 313 turističkih zajednica s 229 direktora i 84 predsjednika turističkih zajednica, podatak je iz Upisnika TZ-a. Na brojnim hrvatskim otocima ima po nekoliko turističkih zajednica, pa tako i direktora. Primjerice, otok Korčula broji čak pet TZ-ova - Grad Korčula, te općine Lumbarda, Vela Luka, Blato i Smokvica, koja broji tek 1000 stanovnika. I poluotok Pelješac, koji se automobilom prijeđe za sat vremena, ima 4 turističke zajednice.

Hrvatska turistička zajednica priprema i udarni marketing za lipanj, ako se otvore granice i krene javni prijevoz, s naglaskom na turiste koji bi u Hrvatsku došli automobilima. Udruga turoperatera Češke je češkoj Vladi ovih dana poslala dopis u kojem predlaže da država Česima koji ishode zdravstvene potvrde da nisu bolesni od Covida-19, dopusti putovanje u destinacije s niskim stopama pandemije, a prve na popisu našle su se upravo Hrvatska i Slovenija.

image
Iz vremena prije pandemije virusa COVID-19
Hanza Media


Predlažu sklapanje posebnih ugovora, kojim bi se stvorili preduvjeti za zračne ili cestovne koridore namijenjene za putovanje isključivo zdravih turista koji po dolasku u destinaciju, jednako kao i prilikom povrata kući, ne bi morali odraditi 14-dnevnu samoizolaciju. Najavljuju se posebni letovi za Dubrovnik i Split, u kojima i naši turistički stručnjaci vide ‘svjetlo na kraju tunela‘.

Sutra Vijeće
Hoće li i koliko gradska Turistička zajednica smanjivati plaće, priprema li se kakav marketing za lipanj, možemo li na dubrovačkom području računati na auto turiste i što kaže o inicijativi iz Češke o posebnim letovima za Dubrovnik i Split, pitali smo direktoricu Turističke zajednice grada Dubrovnika Anu Hrnić.

image
Ana Hrnić, direktorica TZ Dubrovnik
Tonči Plazibat/Hanza Media


No, sve će se znati tek sutra, u petak, kada je najavljeno Turističko vijeće koje će raspravljati upravo o ovim pitanjima, rekli su nam u Gradu. 
- U ovom trenutku možemo samo potvrditi da će se u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika ići prema smanjenju plaća, kao i to da su pripremljene promotivne aktivnosti za nastup na turističkom tržištu, no o svemu ćemo detaljnije moći izvijestiti u petak, nakon održavanja zakazane sjednice Turističkog vijeća TZGD-a na čijem dnevnom redu će se, između ostalog, naći upravo ove točke - stigao je promptni odgovor iz Službe za odnose s javnošću Grada Dubrovnika. 

Izgledi su mali
Predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija Županijske gospodarske komore Stanko Ljubić također je komentirao ove teme. 
- HTZ je na svom zadnjem vijeću najavila smanjenje plaća od 30 posto, s time da će tu odluku spustiti i prema županijama, općinama i gradovima - rekao je. 

image
Stanko Ljubić 
Božo Radić/HANZA media


- Prihoda jednostavno nema i po svoj prilici, u ovoj godini ga i neće biti, 99 posto - dodaje. - I da sutra prestane pandemija ili se ukinu mjere da se ne smije putovati, kako bi to izgledalo da nam dođe neka grupa i zarazi se u hotelu, pa hotel cijeli završi u karanteni. Prateći ove emitivne zemlje, otprilike su u istom položaju kao mi i preporuke su da se ne putuje. Svibanj više nitko i ne spominje. Njemačka i Austrija otvorile su neke trgovine, pustit će i druge, ali zadnji će sigurno biti hoteli i gastronomija.
- I ovi letovi, da bi se uspostavili, proći će sigurno mjesec-dva dana, tako da su izgledi mali. Imamo masu partnera koji jedva čekaju da upute goste, a mi da nam dođu. Logično da postoji inicijativa od kolega iz Udruženja putničkih agencija iz Češke, ako bi se situacija smirila i to bilo moguće, ali ovisi i o zemljama kroz koje prolaze, Mađarskoj, Austriji... U toj realnoj procjeni moglo bi se tu nešto dogoditi, no, masa hotela neće otvoriti ako nema popunjenost 50 posto. Cijene će sigurno morati biti jeftinije. 
- Dobro je da HTZ planira udarni marketing, ali velikog efekta, po meni, neće biti - rekao je Ljubić. - I Prag, koji živi od turista, je prazan, i njihovi se hotelijeri ne nadaju da će biti nešto od ove sezone. Jako je teško procijeniti što će biti dok se ne pronađe cjepivo ili lijek za koronavirus. 
- Situacija je teška, ali u prvom redu treba sačuvati ljude, što i sam nastojim u svojoj firmi. Podijelit ćemo skupa i dobro i loše.

TZ-ovi se trebaju spojiti

- Turistička zajednica se u ovoj situaciji može samo zadužiti ili dobiti potpore. Izgleda da će im biti omogućeno da se zaduže kod HBOR-a, kako bi sačuvali zaposlene, jer sve te ljude trebamo - mišljenja je Ljubić, te iznio i svoje mišljenje o broju TZ-a u Hrvatskoj. 
- Kako su općine napravljene politički, tako su to i turističke zajednice koje odgovaraju načelniku općine, gradonačelniku i županu. Svakako da ima puno malih mjesta koje imaju turističke zajednice, a mogle bi se spojiti. Jedna može pokrivati regiju. Novi zakon o turističkoj djelatnosti ograničio je na 30 posto davanja prihoda za plaće, a mnoge davaju i više od 60 posto. Zakon daje mogućnost i da se ujedine, recimo na Pelješcu bi se mogle spojiti, ali lokalna politika uvijek ih nastoji zadržati za sebe jer se tu uvijek može netko zaposliti - rekao je Stanko Ljubić. 

image
U Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika sutra će znati hoće li im plaće biti manje
Hanza Media



Budimo optimisti

Za kraj, istaknuo je da već ima aktivnosti za 2021. godinu, što tješi, jer je ova godina u turističkom smislu vrlo vjerojatno izgubljena. 
- Buking pomalo ide. Ljudi bi putovali, ne žele ostati doma. I za ovu smo godinu za jesen prebacili grupe, ali Njemačka je zabranila velika okupljanja do 31. kolovoza. Oni imaju bolje procjene nego lokalci, ali ne treba gubiti nadu, bit će to dobro - optimističan je Stanko Ljubić. 
 
27. travanj 2024 04:48