Nakon što je ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila Hvar na kojem se uzgaja čak 40 posto lavande u Hrvatskoj te pri tom poručila kako će na otok poslati timove Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kako bi pružili stručnu podršku pri izradi akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande, zapitali smo se što je sa dubrovačkim uzgajivačima začinskog i ljekovitog bilja.
Podsjetimo Dalmacijabilje, velika uvozno-izvozna tvrtka ljekovitog bilja, u Dubrovniku je radila do 2002., kada je zauvijek zatvorila vrata svog pogona . Do tada je 220 radnika vrijedno sortiralo, pakiralo i prodavalo ljekovito bilje u raznim oblicima, kao lijekove za razne tegobe. Na ulazu u Dalmacijabilje mogla se nekad kupiti svaka vrsta ljekovitog bilja koje možete zamisliti; danas je to moguće u nekim specijaliziranim trgovinama i ponekad na pjaci.Destilerija, laboratorij, sortirnica, sve je to savršeno funkcioniralo; nabavljali su bilje s područja cijele bivše Jugoslavije, a izvozili ga diljem svijeta, sve dok tvrtka krajem devedesetih nije prodana za jednu kunu, sjeća se nekadašnja zaposlenica Jadranka Šimunović.
Mnogima poznata kao osnivačica udruge Eko Omblići, Jadranka, koja je 28 godina radila u Dalmacijabilju, bila je prva na listi za otkaz jer se javno pobunila zbog načina na koji je tvrtka prodana, kaže nam. Do danas nije prodala svoje dionice, a još uvijek svoje radne kolege doživljava kao obitelj.
- Tužno je da smo svi završili na berzi, a mogli smo i danas proizvoditi ljekovito bilje za cijelu Hrvatsku i Europsku uniju, jer smo imali volju, želju, pogon i kadar. Svi se i danas poštujemo i radujemo kad se sretnemo. Sve nas je manje – sa sjetom kazuje o nekadašnjim kolegama.
Dalmacijabilju uspjeh je bio suđen jer se tvrtka osnovala na području bogatom ljekovitim biljem, koje raste po Pelješcu, Dubrovačkom primorju, Župi i Konavlima; zaposlenici su bili znalci i ljudi koji su voljeli svoj posao, a to se uskoro dokazalo velikim narudžbama iz inozemstva. U Ameriku su izvozili na tone kadulje, bez koje Amerikanci ne mogu zamisliti Božić.
– Oni svoje purice pune sjeckanom kaduljom i ne mogu zamisliti Božić bez te purice na stolu – govori Jadranka.
- Uvozili smo samo ono što nismo mogli nabrati na našem području, recimo papar. Bili smo rekorderi u izvoženju kadulje, ali i drugog ljekovitog bilja, najviše lovora. Proizvodili smo i eterična ulja i bili najjači u Europi po ljekovitom bilju jer smo organizirali male zadruge koje su prikupljale bilje i trave po tada cijeloj Jugoslaviji. U našem pogonu imali smo sve vrste trava iz ovog podneblja, a pakovalo se u papirnate vrećice. Ljudima smo uvijek, kad bi došli u Dalmacijabilje pitati za lijek, poklanjali te vrećice. Jako su se puno tražili vrijesak, kadulja, lipa, zova, cvijet i korijen bijelog sljeza, tražila se i Iva trava za koju ima uzrečica: 'Trava Iva od mrtva pravi živa'. To je isto bila popularna trava koja raste na našem području. Bio je tu i trputac za kašalj, stolisnik, ruzmarin, majčina dušica, kamilica, origano... Sve smo mi to imali, bilo je to bogatstvo trava i mirisa. Kad bi došli u naš pogon ili urede, mnogi bi rekli 'već sam ozdravio ili ozdravila!', koliko je to lijepo mirisalo – sjeća se naša sugovornica.
- Bila su popularna lovorova i ruzmarinova ulja, pa ulje od kamilice. Sjećam se da su mnogi mazali lovorovo ulje po slomljenim nogama ili rukama, pa su dolazili kod nas, a mi bi našoj čeljadi poklanjali te male bočice. Lovorovo ulje se prozvodilo u našem pogonu u Dolima. Skupljao se lovor po cijeloj južnoj Dalmaciji i tamo se u destileriji pravilo lovorovo ulje koje je bilo vrlo cijenjeno. Puno smo ga izvozili, a sve naše ljekarne diljem Hrvatske su ga otkupljivale. Na žalost, taj pogon u Dolima i danas stoji razrušen – kazuje Jadre. – Godine 1999. započeli su otkazi, firma je prodana za jednu kunu, a moja malenkost je bila prva koja je dobila otkaz jer sam se pobunila i rekla da je to tvrtka za budućnost, a ne da se tako prodaje. Svi zaposlenici Dalmacijabilja bili su zgroženi jer smo po tim travama bili popularni u cijelom svijetu, ne samo u Hrvatskoj i Europi – ističe. Svi kooperanti nekadašnjeg Dalmacijabilaj ostali su bez posla. Jedan je 'preživio' i radi u Konavlima, gdje još uvijek ima uspješnu destileriju za lovorovo ulje, kaže Jadre.
Svoje veliko znanje ona danas dijeli s prijateljima i susjedima, a ne propušta ni djecu poučiti tajnama ljekovitog bilja na izletima na koje redovito idu, osim sada kad okupljanja nisu dopuštena.
– Kad idem s Eko Omblićima negdje u prirodu, učim ih da beru kadulju i vrijesak koji ne gledaju more. Ako gledaju more, onda su malo slani i nisu toliko ljekoviti – poučava i nas Jadre. S listom kadulje mogu se, u nedostatku četkice i paste, oprati i zubi, a ako si žedan, list je dobro grickati. S unutarnjom stranom lista kadulje dobro je istrljati zube da budu bjelji, otkriva nam Jadranka.
- Od kadulje se bere samo gornji dio, takozvana bokvica, da bi nastavila rasti. Ubere se 4-5 listova s gornje strane. Vrhunski stručnjaci koji su dolazili iz cijelog svijeta rekli su na našim radionicama da kadulju nije toliko dobro piti, već samo grgljati. U 2 decilitra prokuhane vode ubaci se nekoliko listića kadulje i ostavi stajati poklopljeno desetak minuta. Kad se malo ohladi, grglja se ako vas boli grlo ili ako vam natekne zub. Probala sam to par puta i rekla prijateljima i stvarno je super. Ako imate prehladu ili virozu, možete uzeti ovaj lijek – uzavrete pola litre mlijeka, po mogućnosti domaće, dignete ga s vatre i ubacite dva-tri listića prosušene kadulje. Nakon što odstoji deset minuta, procijedi se i stavi meda. To je izvrsno za prehladu, pa i za koronu – kaže Jadranka Šimunović.
– Izvanredan za prehladu i kašalj je i vrijesak, a dobar je i za inhalaciju. Može se pomiješati s kaduljom i ruzmarinom, koji je dobar za ispiranje kose ili kao začin pred kraj priganja ribe, ali ne bi ga trebalo piti kao čaj – savjetuje. – Vrijeska ima jako puno na našem području i jako je ljekovit. Zova isto tako, dobra je protiv prehlade, a cvjetovi se nađu na placi u Gružu. Zova je dobra i za inhalaciju, ali i kao čaj, a isto vrijedi i za lipu i šipurke. Sve ljekovite biljke koje uberete moraju se sušiti na bijelom papiru u hladu, nikad na suncu.
– Zimi bi trebalo šetati u prirodi i ubrati biljke koje ne gledaju na more. Oni koji piju mentu, moraju biti na oprezu jer menta skida tlak, pa nije preporučljiva osobama s niskim tlakom. Valja je piti u umjerenim količinama. Kamilica je jako zdrava, posebno za one sa stomačnim problemima. S kamilicom je dobro i oprati plavu kosu jer je kamilica posvjetljuje. Puno je tajni u ljekovitom bilju koje mnogi ne znaju, a imamo naše Bogom dane planine prepune tog blaga – zaključuje Jadre.