StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKAKO JE PROPAO UNOSAN POSAO

U Ameriku smo iz Dubrovnika izvozili na tone kadulje! Bez nje Amerikanci ne mogu zamisliti Božić, a evo kako to ljekovito bilje pomaže našem zdravlju

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
12. siječnja 2022. - 20:45

Nakon što je ministrica poljoprivrede Marija Vučković  posjetila Hvar na kojem se uzgaja čak 40 posto lavande u Hrvatskoj te  pri tom poručila kako će na otok poslati timove Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kako bi  pružili stručnu podršku pri izradi akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande, zapitali smo se što je sa dubrovačkim uzgajivačima začinskog i ljekovitog bilja.

image
Iz arhiva Slobodne Dalmacije o Dalmacijabilju Dubrovnik
Arhiv Slobodne Dalmacije

Podsjetimo Dalmacijabilje, velika uvozno-izvozna tvrtka ljekovitog bilja, u Dubrovniku je  radila do 2002., kada je zauvijek zatvorila vrata svog pogona . Do tada je 220 radnika vrijedno sortiralo, pakiralo i prodavalo ljekovito bilje u raznim oblicima, kao lijekove za razne tegobe. Na ulazu u Dalmacijabilje mogla se nekad kupiti svaka vrsta ljekovitog bilja koje možete zamisliti; danas je to moguće u nekim specijaliziranim trgovinama i ponekad na pjaci.Destilerija, laboratorij, sortirnica, sve je to savršeno funkcioniralo; nabavljali su bilje s područja cijele bivše Jugoslavije, a izvozili ga diljem svijeta, sve dok tvrtka krajem devedesetih nije prodana za jednu kunu, sjeća se nekadašnja zaposlenica Jadranka Šimunović.

image
Jadranka Šimunović dugo je godina radila u Dalmacijabilju
Privatni Arhiv

Mnogima poznata kao osnivačica udruge Eko Omblići, Jadranka, koja je 28 godina radila u Dalmacijabilju, bila je prva na listi za otkaz jer se javno pobunila zbog načina na koji je tvrtka prodana, kaže nam. Do danas nije prodala svoje dionice, a još uvijek svoje radne kolege doživljava kao obitelj.

- Tužno je da smo svi završili na berzi, a mogli smo i danas proizvoditi ljekovito bilje za cijelu Hrvatsku i Europsku uniju, jer smo imali volju, želju, pogon i kadar. Svi se i danas poštujemo i radujemo kad se sretnemo. Sve nas je manje – sa sjetom kazuje o nekadašnjim kolegama. 

Dalmacijabilju uspjeh je bio suđen jer se tvrtka osnovala na području bogatom ljekovitim biljem, koje raste po Pelješcu, Dubrovačkom primorju, Župi i Konavlima; zaposlenici su bili znalci i ljudi koji su voljeli svoj posao, a to se uskoro dokazalo velikim narudžbama iz inozemstva. U Ameriku su izvozili na tone kadulje, bez koje Amerikanci ne mogu zamisliti Božić.

– Oni svoje purice pune sjeckanom kaduljom i ne mogu zamisliti Božić bez te purice na stolu – govori Jadranka.

image
Amerikancima je kadulja najvažniji začin za božićnu puricu
Neja Markicevic/Cropix

- Uvozili smo samo ono što nismo mogli nabrati na našem području, recimo papar. Bili smo rekorderi u izvoženju kadulje, ali i drugog ljekovitog bilja, najviše lovora. Proizvodili smo i eterična ulja i bili najjači u Europi po ljekovitom bilju jer smo organizirali male zadruge koje su prikupljale bilje i trave po tada cijeloj Jugoslaviji. U našem pogonu imali smo sve vrste trava iz ovog podneblja, a pakovalo se u papirnate vrećice. Ljudima smo uvijek, kad bi došli u Dalmacijabilje pitati za lijek, poklanjali te vrećice. Jako su se puno tražili vrijesak, kadulja, lipa, zova, cvijet i korijen bijelog sljeza, tražila se i Iva trava za koju ima uzrečica: 'Trava Iva od mrtva pravi živa'. To je isto bila popularna trava koja raste na našem području. Bio je tu i trputac za kašalj, stolisnik, ruzmarin, majčina dušica, kamilica, origano... Sve smo mi to imali, bilo je to bogatstvo trava i mirisa. Kad bi došli u naš pogon ili urede, mnogi bi rekli 'već sam ozdravio ili ozdravila!', koliko je to lijepo mirisalo – sjeća se naša sugovornica.

image
Kadulja
Vojko Basic/Cropix

- Bila su popularna lovorova i ruzmarinova ulja, pa ulje od kamilice. Sjećam se da su mnogi mazali lovorovo ulje po slomljenim nogama ili rukama, pa su dolazili kod nas, a mi bi našoj čeljadi poklanjali te male bočice. Lovorovo ulje se prozvodilo u našem pogonu u Dolima. Skupljao se lovor po cijeloj južnoj Dalmaciji i tamo se u destileriji pravilo lovorovo ulje koje je bilo vrlo cijenjeno. Puno smo ga izvozili, a sve naše ljekarne diljem Hrvatske su ga otkupljivale. Na žalost, taj pogon u Dolima i danas stoji razrušen – kazuje Jadre. – Godine 1999. započeli su otkazi, firma je prodana za jednu kunu, a moja malenkost je bila prva koja je dobila otkaz jer sam se pobunila i rekla da je to tvrtka za budućnost, a ne da se tako prodaje. Svi zaposlenici Dalmacijabilja bili su zgroženi jer smo po tim travama bili popularni u cijelom svijetu, ne samo u Hrvatskoj i Europi – ističe. Svi kooperanti nekadašnjeg Dalmacijabilaj ostali su bez posla. Jedan je 'preživio' i radi u Konavlima, gdje još uvijek ima uspješnu destileriju za lovorovo ulje, kaže Jadre.

Svoje veliko znanje ona danas dijeli s prijateljima i susjedima, a ne propušta ni djecu poučiti tajnama ljekovitog bilja na izletima na koje redovito idu, osim sada kad okupljanja nisu dopuštena.

– Kad idem s Eko Omblićima negdje u prirodu, učim ih da beru kadulju i vrijesak koji ne gledaju more. Ako gledaju more, onda su malo slani i nisu toliko ljekoviti – poučava i nas Jadre. S listom kadulje mogu se, u nedostatku četkice i paste, oprati i zubi, a ako si žedan, list je dobro grickati. S unutarnjom stranom lista kadulje dobro je istrljati zube da budu bjelji, otkriva nam Jadranka.

image
Iz arhiva Slobodne Dalmacije o Dalmacijabilju Dubrovnik
Arhiv Slobodne Dalmacije

-  Od kadulje se bere samo gornji dio, takozvana bokvica, da bi nastavila rasti. Ubere se 4-5 listova s gornje strane. Vrhunski stručnjaci koji su dolazili iz cijelog svijeta rekli su na našim radionicama da kadulju nije toliko dobro piti, već samo grgljati. U 2 decilitra prokuhane vode ubaci se nekoliko listića kadulje i ostavi stajati poklopljeno desetak minuta. Kad se malo ohladi, grglja se ako vas boli grlo ili ako vam natekne zub. Probala sam to par puta i rekla prijateljima i stvarno je super. Ako imate prehladu ili virozu, možete uzeti ovaj lijek – uzavrete pola litre mlijeka, po mogućnosti domaće, dignete ga s vatre i ubacite dva-tri listića prosušene kadulje. Nakon što odstoji deset minuta, procijedi se i stavi meda. To je izvrsno za prehladu, pa i za koronu – kaže Jadranka Šimunović.

image
Jadranka Šimunović dugo je godina radila u Dalmacijabilju
Privatni Arhiv

– Izvanredan za prehladu i kašalj je i vrijesak, a dobar je i za inhalaciju. Može se pomiješati s kaduljom i ruzmarinom, koji je dobar za ispiranje kose ili kao začin pred kraj priganja ribe, ali ne bi ga trebalo piti kao čaj – savjetuje. – Vrijeska ima jako puno na našem području i jako je ljekovit. Zova isto tako, dobra je protiv prehlade, a cvjetovi se nađu na placi u Gružu. Zova je dobra i za inhalaciju, ali i kao čaj, a isto vrijedi i za lipu i šipurke. Sve ljekovite biljke koje uberete moraju se sušiti na bijelom papiru u hladu, nikad na suncu.

– Zimi bi trebalo šetati u prirodi i ubrati biljke koje ne gledaju na more. Oni koji piju mentu, moraju biti na oprezu jer menta skida tlak, pa nije preporučljiva osobama s niskim tlakom. Valja je piti u umjerenim količinama. Kamilica je jako zdrava, posebno za one sa stomačnim problemima. S kamilicom je dobro i oprati plavu kosu jer je kamilica posvjetljuje. Puno je tajni u ljekovitom bilju koje mnogi ne znaju, a imamo naše Bogom dane planine prepune tog blaga – zaključuje Jadre.  

image
Iz arhiva Slobodne Dalmacije o Dalmacijabilju Dubrovnik
Arhiv Slobodne Dalmacije
27. travanj 2024 06:05