StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMAKSIMALNO NA MINIMALNO|

TURIZAM ‘NA KOLJENIMA‘: Traži se smanjenje najskuplje turističke pristojbe u Hrvatskoj, a ministrica turizma ni nakon pet mjesci ne odgovara!

Piše Maja Rilović Koprivec
6. travnja 2021. - 07:17

Ima već pet mjeseci otkad je Dubrovačko-neretvanska županija, odnosno Županijska turistička zajednica zadnji puta zatražila od Ministarstva turizma i sporta da Vlada ukine odluku Županijske skupštine o visini turističke pristojbe donesene za ovu godinu. Ona, podsjetimo, od 1. siječnja za Dubrovnik iznosi čak 20 kuna! Najviša tarifa turističke pristojbe u Hrvatskoj naime, donesena je po novim propisima one rekordne 2019. kada se o pandemiji nije niti sanjalo, a broj posjetitelja Dubrovnika stalno je rastao iz godine u godinu. Međutim, do danas, na početku travnja, Ministarstvo turizma i sporta nije se očitovalo na zahtjev naše Županije. Nema turista pa im nije žurba odgovoriti. Zašto šute, ne zna odgovoriti Vladimir Bakić, direktor TZ DNŽ, naročito ako se zna da su, kaže, već nekoliko puta intervenirali, a i sam je župan Nikola Dobroslavić razgovarao s ministricom o ovom problemu.

Ministarstvo bez odgovora

– Rezultat razgovora još čekamo. Mi smo zatražili da se umanji turistička pristojba, ne ona koje se plaća paušalno, već po noćenju i gostu, a koja u Dubrovniku u sezoni iznosi od 20 kuna. Tražili smo da se pristojba umanji na 10 kuna kako je bilo 2019. godine – objašnjava Vladimir Bakić. - Turistička zajednica također podržava zahtjeve udruga iznajmljivača za umanjenjem paušala turističke pristojbe. To smo i mi podržali jer smatramo da iznos paušala treba prilagoditi okolnostima i umanjiti za 50 posto za redovite krevete, uz oslobađanje od plaćanja za pomoćne krevete. Ti su zahtjevi sasvim utemeljeni jer prilike nisu ništa bolje od prošlogodišnjih – govori Vladimir Bakić.

image
Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije: Ranije se visina turističke pristojbe određivala u lipnju, što je bio primjeren rok
Cropix

Već smo pisali kako se Odluka o visini turističke pristojbe za gradove i općine Dubrovačko-neretvanske županije za 2021. godinu koju je donijela Županijska skupština više ne može mijenjati u Skupštini. To tijelo ne može pravno utjecati na tu odluku, već to može samo Vlada RH uredbom. Zato Županija uporno traži od mjerodavnog ministarstava izmjenu odluke, odnosno njezino stavljanje izvan snage.

Konkretan odgovor nije stigao niti na upit Dubrovačkog vjesnika o toj temi, iako bi ga bez sumnje rado doznali svi u hotelima gdje pristojbu plaćaju po gostu i noćenju. Iz kabineta ministrice nabrajaju pravilnike i kažu kako je Ministarstvo turizma i sporta lani u dva navrata utjecalo na iznose plaćanja turističke pristojbe osobama koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kroz oslobađanje ili rasterećenje obveze plaćanja turističke pristojbe.

Što se tiče pomoći onima koji turističku pristojbu plaćaju po noćenju i gostu odgovorili su sljedeće:“ Upravo uvažavajući posebne okolnosti i neizvjesnost u turističkom sektoru, Ministarstvo razmatra mogućnost utjecaja na iznos turističke pristojbe u ovoj godini, a o čemu će pružatelji usluga, javnost i predstavnici medija biti pravodobno obaviješteni.“

Ponovo maksimum

Imaju se, eto, čemu nadati hotelijeri i obrtnici, kao i drugi turistički djelatnici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Kako trenutačno ne rade i nemaju gostiju, pristojbu još ne plaćaju, a daj Bože da ovoga ljeta uvide o kolikom se iznosu za turističku pristojbu radi. Čini se kako bolji odgovor države u našoj Županiji nisu ni mogli očekivati, budući da su i za 2022. godinu donijeli istu odluku o visini turističke pristojbe – 20 kuna!

image
Ministrici turizma RH Nikolini Brnjac ne smetaju visoki nameti
Darko Tomas/Cropix

Zakonom o turističkoj pristojbi propisano je da se odluka o njezinoj visini mora donijeti i objaviti na mrežnim stranicama županije, do 31. siječnja tekuće godine za sljedeću godinu. A Županijska skupština Dubrovačko neretvanska to je i učinila i na prijedlog Grada Dubrovnika opet nedavno prihvatila maksimalnu zakonom propisanu turističku pristojbu na području Dubrovnika. Kao da se pandemija u 2020. nije dogodila! I da su današnje cijene noćenja prepolovljene. Kako je to moguće, pitamo Vladimira Bakića?

- Odluci Županijske skupštine su prethodile konzultacije s lokalnim Turističkim zajednicama koje su se sve redom izjasnile da sve ostane na odluci kakva je donesena za 2021. godinu, dakle 20 kuna. U pripremi odluke moralo se poštovati mišljenje turističkih zajednica, pa tako i Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Sad je teško odstupiti od mišljenja koje se prethodno traži – kaže Bakić koji najveći problem vidi u roku u kojem se odluka na Županijskoj skupštini donosi, a to je 31. siječnja za iduću godinu. To zapravo znači dulje od godine prije početka primjene odluke, što je predug rok i u redovnim okolnostima, a kamoli u izvanrednim situacijama.

Predugi rokovi

- Na tu smo lošu stranu upozoravali kod donošenja zakona, no Ministarstvo je ustrajalo na takvom rješenju koje je izglasao i Sabor. Ranije je bila praksa da se visina turističke pristojbe određuje u lipnju za iduću godinu, što je primjeren rok, naročito danas kad se proces rezervacije i trenutka putovanja toliko približavaju - smatra Bakić.

Ovakav potez Turističke zajednice Grada Dubrovnika zbunio bi svakoga, pa kako neće i Ministarstvo turizma.

image
Privatnim iznajmljivačima ni ove sezone neće cvjetati ruže
Mario Todoric/Cropix

Dodajmo kako u Turističkom vijeću Turističke zajednice Grada Dubrovnika kojom predsjeda gradonačelnik, Skupštini TZ grada Dubrovnika, i među njenim predstavnicima u Skupštini TZ Dubrovačko-neretvanske županije, mahom sjede predstavnici hotelskih kuća, pa možemo zaključiti kako oni ponovnim predlaganjem visine turističke pristojbe od 20 kuna s optimizmom očekuju turističku 2022. Barem na razini 2019. godine. Njihovi kolege u gradovima i općinama diljem Hrvatske ne dijele taj optimizam, ni rekordne 2019. nisu predlagali pristojbu višu od zakonskog minimuma od 10 kuna.

Čak niti u Istri nijedna općina ili grad nisu podignuli turističke pristojbe iznad 10 kuna ni za 2021. niti za 2022. godinu. A kod nas osim dubrovačkih 20 kuna, pristojbu od 14 kuna u sezoni je poskupila Korčula kao i Konavle za cijelu godinu, na Mljetu i u Orebiću turistička pristojba u sezoni iznosi 12 kuna. Svi drugi gradovi i općine u Županiji zadržali su se na 10 kuna.

20. travanj 2024 07:59