StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvo‘NI LASTA, NI PROLJEĆA‘ |

Turista malo, Uskrs ni ove godine u Dubrovniku nije označio početak turističke sezone

Piše Ahmet Kalajdžić
1. travnja 2021. - 16:30

Za razliku od prethodnih godina, kad su uskrsni blagdani predstavljali početak masovnijeg dolaska turista u Dubrovnik, ovogodišnji Uskrs podsjeća na sve, samo ne na početak turističke sezone i teško je da će se predstojeća sezona pamtiti po dobru, a najmanje po većem povratku turista.

No, uz znatnu dozu opreza, turistički djelatnici ističu kako se "nešto ipak kreće". Jer, kažu kako su stvoreni uvjeti za rad digitalnih nomada, a odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, od 1. travnja olakšan je i ulazak u Hrvatsku, ne samo turistima koji posjeduju negativni PCR-test, nego i svima koji su cijepljeni ili preboljeli COVID-19.

Svjesni da se aktualni podaci ne mogu usporediti, ne samo s onima iz prethodnih, nazovimo ih "normalnih godina", nego ni s podacima prošlogodišnjeg Uskrsa. Podsjetimo, na prošlogodišnji Uskrs prema podacima iz sustava eVisitor u Dubrovniku je bilo 3.145 gostiju, što je predstavljalo samo osminu ili 12 posto zabilježenih dolazaka iz rekordne 2019. godine. Istina, dva dana nakon Uskrsa 2020. u gradu je evidentirano "više od 3400 gostiju" ali, ma koliko ti brojevi zvučali "mizerno", mnogi turistički djelatnici, posebno hotelijeri i ugostitelji bili bi sretni da se ove godine, pogurani novim mjerama Nacionalnog stožera CZ, ponove prošlogodišnji učinci.

image
Gosti na Stradunu prije pandemije
Tonći Plazibat/Cropix

Iz Turističke zajednice grada Dubrovnika stoga ističu kako su im, trenutačno, domaći gosti "prvi na listi posjetitelja" grada Dubrovnika:

- To pokazuju i posljednji ažurirani podaci sustava za prijavu gostiju eVisitor. Tako je 31. ožujka u Dubrovniku boravilo 152 domaćih gostiju, a posljednji vikend u ožujku njih 340 od ukupno 438 gostiju, koliko ih je prema podacima Turističke zajednice na početku tjedna bravilo u Dubrovniku.

S obzirom na planirana dva međunarodna leta za Dubrovnik; 1. travnja iz Madrida te 2. travnja iz Münchena, očekujemo i nešto pojačan promet stranaca. Kroz različite kampanje i nagradne natječaje na domaćem tržištu osiguravamo stalnu vidljivost i promociju naše destinacije, posebno za uskršnji vikend. Također, za sve posjetitelje koji ga provedu u Dubrovniku, Turistička zajednica grada Dubrovnika za subotu 3. travnja organizira besplatne preglede grada na hrvatskom i engleskom jeziku. Ističu iz dubrovačke Turističke zajednice, naglašavajući kako će od početka travnja biti otvoreno nešto više od deset hotela.

To su Dubrovnik Palace, Excelsior, Hilton Imperial, Rixos Premium, Royal Princess, The Pucić Palace, Valamar Dubrovnik President, Adria, Lapad, Lero, Uvala i Stari grad.

Također, iz TZ grada Dubrovnika ističu i to kako se normalizacija zračnog prometa očekuje u svibnju, ali ovisi o epidemiološkoj situaciji unutar pojedinih zemalja:

- Nadamo se kako će procjepljivanje stanovništva dovesti do drastičnog smanjenja broja zaraženih te da će se, posljedično, ukinuti ograničenja putovanja, koja su uslijed trećeg vala ponovno uspostavljena ili postrožena u većini zemalja Europske Unije. Glede najava mogućeg dolaska kruzera, za sada su MSC i Costa najavili početak prometa svojih cruisera krajem svibnja. Ipak, sve je još uvijek podložno promjenama i, naravno, epidemiološkoj situaciji.

Na kraju, recimo i to kako su na dubrovačkim ulicama, osobito unutar povijesne jezgre, zbog znatno manjeg broja, turisti još uočljiviji nego prije. Jedan od onih koje smo zatekli je zagrebački inženjer strojarstva Ante Šimić:

image
Zagrebački inženjer strojarstva Ante Šimić
Božo Radić/cropix

- Dubrovnik mi je uvijek lijep i tu imam dobrih i čestitih prijatelja, ljudi koji vole svoj grad što je pomalo raritet u Hrvatskoj. U poratnom sam periodu radio na obnovi hotela Cavtat, a sad su moji dečki na Lopudu. A nakon osnutka države, mislim da je Pelješki most jedna od ljepših stvari koja nam se dogodila. Jer, onih nekoliko godina dok sam radio u Cavtatu uvijek sam imao osjećaj da sam negdje na 'repu' države i događaja, te da ću se 'srušiti' u neku rupu. Most će mnogo promijeniti u glavama ljudi, jednako kao i kad ovdje stigne autocesta da iz cijele Hrvatske možemo kad god želimo doći na vikend, a ne potrošiti silno vrijeme za put. Valjda bi to trebala biti strategija, jednako kao i ostanak mladih ljudi. Vidim da Dubrovčani ne odlaze iz svoga grada ni iz Hrvatske. Gledajući budućnost gledam očima svoje djece i djece moje djece to me čini radosnijim i stoga rado dolazim u ovaj grad. Kao što vi volite svoj grad, mislim da bi i svi mi ostali trebali voljeti Hrvatsku, ostati i kako to kaže Hercule Poirot, uključiti sive moždane stanice jer imamo mogućnosti i najljepšu zemlju na svijetu.

image
Mađarski stručnjak za konsalting Adam Ragab
Božo Radić/cropix
Adam Ragab: U odnosu na susjede, Dubrovnik je organiziran

- Na području jugoistoka Europe radim kao konzultant za tvrtku koja gradi i upravlja nekretninama. Dubrovnik sam već posjetio prije nekoliko godina, kada sam ljetovao na Lopudu. Već sam tri dana u ovom gradu i raduje me da je tiho, bez uobičajenih gužvi, a uvjerio sam se kako turisti vrlo jednostavno mogu rezervirati željeni smještaj, a relativno lako dobivaju i znatne popuste. Razumijem da su zbog veće sigurnosti granice još relativno zatvorene, ali turisti ipak osjećaju nesigurnost zbog čestih promjena normi kretanja, tak oda ne znamo što se može očekivati u kratkom roku, što stvara osjećaj neizvjesnosti - kaže mađarski stručnjak za konsalting Adam Ragab koji, uspoređujući stanje na jugu Hrvatske s onim u susjedstvu, ističe:

- Trenutačno imam mnogo posla i ne mogu planirati dolazak na odmor s obitelji, ali za razliku od susjednih zemalja, u Dubrovniku je sve dobro organizirano i turistima je jednostavno obaviti testiranje na koronavirus te relativno brzo dobiti rezultat testa. Usporedbe radi, u susjednim je državama oko toga često vlada znatna konfuzija.

 

26. travanj 2024 08:04