StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoODJECI VLADINE NAJAVE |

TROJIĆ Shopping centri su za rad nedjeljom, a trgovina hranom manje BEGUŠIĆ U turističkim će sredinama odredbe morati biti fleksibilnije

Piše Bruno Lucić
9. svibnja 2021. - 17:33

Vlada nakon lokalnih izbora planira provesti izmjene Zakona o trgovini prema kojima će se zabraniti rad nedjeljom i blagdanom u trgovini, ali će se moći raditi ukupno 16 nedjelja u godini. Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić prokomentirala je najavu iz Banskih dvora.

- Kako Komora zastupa svoje članice i njihove interese, nemamo jedinstveni stav po tom pitanju s obzirom na to da objedinjujemo razne frakcije - i one koje su za rad nedjeljom, ali i one koje su iznjedrile ideju o 16 radnih nedjelja koje bi se odnosile na sezonu ili neke propulzivne dane kad je bitno da se radi, bilo da je to uz blagdane ili određene periode u godini. U tom smislu podržavamo uređenje koje pridonosi odnosu prema radnicima, a poanta cijele priče je i ova kriza koja je sigurno unazadila promet i zbog toga nije bio jedinstveni stav kako nastupati prema toj ideji. Međutim, kod nas ovdje koji smo turističko mjesto zapravo trgovina u sezoni možda upravo vikendima najbolje radi, pogotovo vezano za izletnike koji dolaze preko vikenda. Ono što čujemo od naših članica ovdje lokalno, njima jest u interesu raditi nedjeljama. Kao institucija nismo zauzeli jedinstven stav zato što imamo članica kojima odgovara, ali i onih koji ne bi radili nedjeljom, ističe Trojić.

image
Nikolina Trojić
Cropix

Napominje kako je opcija '16 radnih nedjelja' zapravo kompromis između dvije skupine jer se u startu išlo prema tome da se potpuno zabrani rad nedjeljom. Ocjena je da je prijedlog o 16 radnih nedjelja 'najmanje štetna za svih'.

- Grupacija shopping centara zagovara rad nedjeljom najviše zbog toga što smatra da je vikend vrijeme kad je jedan dio ljudi najčešće slobodan i koji upravo provodi svoj slobodni dan u shopping centru te da je zbog toga shopping centrima taj dan povećan promet tako da su oni apsolutno za rad nedjeljom. Shopping centri su za rad nedjeljom, a sama trgovina hranom i ostali ne toliko, objašnjava Trojić.

Prije pandemije koronavirusa, Dubrovnik je bilježio sve dulju i dulju sezonu pa se postavlja pitanje je li brojka od 16 radnih nedjelja mala?

- U ovoj godini sigurno neće biti jer vidimo da će nam sezona početi tek u 6. mjesecu pa ako uzmemo da je to četiri nedjelje u mjesecu, to su četiri mjeseca. U ovoj sezoni to neće biti problem, a za naredne godine bi moglo biti problem tako da će se i poslodavci morati prilagoditi situaciji, tom novom zakonu. Vjerojatno će i sami moći birati koje su to nedjelje tijekom kojih će raditi, pogledat će liste prometa pa će vidjeti koje su to nedjelje koje su im bile najbolje i onda će raditi te nedjelje, a ove ostale nedjelje će radnike poslati na odmore. Recimo, imamo trgovačke suvenirnice u turističkim mjestima koje bi također voljele da imaju mogućnost rada dokle god ima gostiju. Međutim, jedino Dubrovnik i Istra imaju tu situaciju produžene sezone, a ostali dijelovi Hrvatske nemaju taj problem i vjerujem da će se oni moći snaći unutar tih 16 nedjelja, dodaje Trojić.

Predsjednik Udruženja obrtnika Dubrovnik Zlatko Begušić također je prokomentirao najavu iz Vlade.

- Smatram da će u turističkim sredinama te odredbe morati biti fleksibilnije, pogotovo u ovim teškim gospodarskim uvjetima. Težimo cjelogodišnjoj sezoni i turistima moramo pružiti potpunu uslugu tijekom cijelog tog perioda. Radnici trebaju biti adekvatno plaćeni za rad nedjeljom i treba im se osigurati slobodan dan tijekom tjedna, poručuje Begušić.

image
Zlatko Begušić
Božo Radić/Cropic

Vlasnik butige DB Kantun Ivo Brbora zagovaratelj je neradnih nedjelja.

- Mi smo za to da se nedjeljom ne radi, prvenstveno radi djelatnika. Sve se može nadoknaditi subotom i to je blagodat za svih. Radnici u trgovinama se mogu odmoriti, mogu se posvetiti svojim obiteljima. Prije je subotom bila jača kupovina, a nedjeljom mogu raditi pekare kako bi se mogao kupiti kruh i to je to. A što znači 16 radnih nedjelja? Sad bih trebao odabrati koje ću nedjelje zatvoriti, koje ću biti otvoren, znači, moji kupci morali bi znati koju nedjelju sam zatvoren, a koju ću raditi. Dobro, može se staviti da se sezonom radi, a tako će vjerojatno biti što se tiče nas na Jadranu. Normalno da će trgovci tako odrediti da rade nedjeljom u sezoni, a zimi da budu zatvoreni i to u jednu ruku i jest pošteno. Velikim lancima to neće odgovarati i normalno da će oni to odluku srušiti na Ustavnom sudu jer oni nedjeljom najviše imaju posla, govori Brbora.

26. travanj 2024 00:40