StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoIMA LI NADE ZA NIŽE CIJENE?

Trgovci jedan za drugim stižu u Ministarstvo gospodarstva, evo što nakon sastanka kaže Fabirs Peruško iz Fortanove

Piše dv
12. rujna 2023. - 10:49

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja traže od trgovačkih lanaca da vrate cijene za oko 1300 proizvoda na razinu na kojoj su bile u prosincu prošle godine, a to je tema sastanaka koji u Vladi sa predstavnicima Konzuma, Lidla, Kauflanda, Interspara, Tommyja i drugih počeli jutros. Razgovori s trgovcima će se odvijati pojedinačno, piše Jutarnji list, a potpredsjednik Vlade Oleg butković kazao je da je u nekim preliminarnim razgovorima jedan od 10 velikih trgovaca već izrazio spremnost da cijene vrati na razinu od 31. prosinca prošle godine. No dio trgovaca poručio je kako za manje cijene u ovom trenutku nema mjesta, te su pozvali Vladi da prvo razgovara sa proizvođačima.

Prvi sastanak bio je sa Fabrisom Peruško iz Fortenove, vlasnika trgovačkog lanca Konzum. - Imali smo vrlo korektan razgovor, razgovarali smo o potencijalnim mjerama. mislim da ćemo postići dogovor i podržati ono o čemu smo razgovarali – kazao je Perušku nakon sastanka sa ministrom Davorom Filipovićem, javlja N1.

image

Fabris Peruško nakon ststavna sa ministrom Davorom Filipovićem

Goran Mehkek/Cropix

Podsjetimo, kako je pisao Jutarnji list, prema podacima iz aplikacije Kretanje cijena vidljivo je da je potrošačka košarica od više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tommyja, skuplja za čak 5,8 posto. U istom razdoblju košarica je u Konzumu skuplja za 3,67 posto, a u KTC-u za 5,39 posto.

Najviše je u tom razdoblju i u zadnjih pola godine poskupjelo povrće. Primjerice, pet kilograma krumpira u većini velikih trgovačkih centara skuplje je za 50 posto u odnosu na 31. prosinca prošle godine. Crveni luk skuplji je za 73 posto, a mrkva za gotovo 50 posto.

Ministarstvo gospodarstva uz pomoć DZS-a prati kretanje cijena košarice za 103 odabrana proizvoda (roba i usluga) od rujna prošle godine. Košarica tih odabranih proizvoda u promatranom razdoblju narasla je za 4,1 posto, s 944,77 na 983,91 euro, a na mjesečnoj razini, u srpnju u odnosu na lipanj ove godine, skuplja je za 0,6 posto.

U mjesec dana proizvodi za osobnu higijenu najviše su poskupjeli, i to za 15,1 posto. Porast cijena zabilježen je kod gela za tuširanje, i to za 5,9 posto, tekućeg sapuna za 2,8 posto i paste za zube za 2,6 posto. Voće već treći mjesec zaredom nastavlja rast, a samo u srpnju, u odnosu na lipanj, skuplje je za 3,7 posto.

U toj skupini najviše je porasla cijena limuna, za 7,7 posto, naranči, za 6,6 posto i jabuka, za 2,3 posto, dok cijene banana već drugi mjesec padaju, i to za 2,1 posto. Cijene kruha i proizvoda od žitarica porasle su na mjesečnoj razini za 2,5 posto, a tome je najviše pridonijelo povećanje cijena tjestenine, i to za 8,4 posto, i riže za tri posto.

Rasla je i cijena alkoholnih pića, za 2,3 posto, ribe i riblji proizvodi poskupjeli su za 2,2 posto, a najviše su cijene fileta smrznutog oslića. Meso i mesni proizvodi bilježe porast cijena za 1,9 posto, a najveći porast u toj skupini zabilježen je kod cijena svinjskog buta, za 4,1 posto, te svinjskih kotleta, za 3,1 posto.

U skupini proizvoda za čišćenje i održavanje također je zabilježen porast cijena, i to za 1,6 posto, gdje je cijena deterdženta za ručno pranje posuđa povećana za 2,8 posto.

Kod ostalih proizvoda rekordan porast od 7,4 posto bilježi se kod cijene majoneze u vrećici, dok je cijena napolitanki veća za 4,2 posto. S druge strane, za 7,7 posto pala je cijena povrća, a padaju i cijene ulja i masti, kao i mlijeka i mliječnih proizvoda.

30. travanj 2024 21:40