StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPITALI SMO DUBROVČANE ‘TANKAJU‘ LI NA IVANICI?

‘Tko ne bi po punom rezervoaru "uštedio Mažuranića?‘ Pitamo i vas koliko često kupujete gorivo u BiH

Piše Ahmet Kalajdžić
20. veljače 2022. - 13:10

Na sve lošiji standard građana uveliko se odražavaju i cijene goriva: njihov se porast "prelijeva" na transportne troškove koji su ukalkulirani u cijene ne samo životnih namirnica nego i svih ostalih artikala, posebno namještaja i ostale "kabaste" robe, osobito namještaja koji je zbog najdužeg i najskupljeg transporta i najskuplji upravo na jugu Hrvatske. Vozači se snalaze kako znaju, mnogi koji idu prema Splitu zastanu u Neumu ili to učine kad se vraćaju u Dubrovnik. Vozači kažu kako se, s izuzetkom cijena tzv. premium- goriva, prije ponovnog "zamrzavanja cijena" razlika u cijeni punog rezervoara "vidjela u slici bana Mažuranića", odnosno punih 100 kuna, dok je sada već prihvatljivije. Stoga ne čudi da mnogi odlauze na obližnju Ivanicu gdje je prošlog vikenda crpka za gorivo na Ivanici ostala bez benzina!

image
Umirovljenik Ferdo Boban ne želi riskirati kvar na vozilu zbog lošije kvalitete goriva
Tonći Plazibat/cropix

Ferdo Boban, umirovljen ekonomist:- U zadnjih deset dana sam tri puta prošao pored pumpe uz Neumu, a da sew nisam zaustavio i tankao gorivo. Jer, ne želim zbog upitne kvalitete goriva riskirati kvar automobila i zbog uštede 100 kuna riskirati kcar od barem 1.000 eura! Nikako se ne isplati preveliki rizik za malu lovu!

image
Automehaničar Zdravko Siček ide barem tri puta mjesečno na Ivanicu
Tonći Plazibat/cropix

Zdravko Siček, automehaničar:- Mnogi su sugrađani prinuđeni kupovati gorivo na Ivanici! Isam idem tamo, gdje vidim brojna vozila s dubrovačkim registracijama. To je postalo normalno! Mislim da im je gorivo zadovoljavajuće kvalitete jer mi još uvijek nitko nije došao na servis niti se žalio zbog posljedica loše kvalitete goriva na pogonski motor osobnog vozila. Inače, na Ivanicu mjesečno odem barem dva- tri puta i tako dosta uštedim.

image
Taksist Ivica Smoljko ne ide ciljano po gorivo u BiH
Tonći Plazibat/cropix

Ivica Smoljko, taksist:- Svaka im čast i podržavam odluku hrvatske Vlade na zamrzavanju cijena goriva. Trebaju i dalje sve nadzirati i čim osjete da se cijene izmiču kontroli, trebaju urazumiti trgovce i obuzdati ih u sticanju megalomanske dobiti. Treba misliti i na socijalni položaj građana. Osobno u BiH ne idem ciljano zbog goriva gdje je do nedavno bila razlika 2 kuna po litri benzina i ušteda oko 100 kuna po rezervoaru. Sad je razlika samo kunu, ali tamo nisam točio od kako je kod nas zamrznuta cijena goriva.

23. travanj 2024 14:36