StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoCijene da ti se zamantra

Stigle su prve neretvanske mandarine, na tržnicama su skuplje čak 74 posto! ‘Pa pogledajte odakle dolaze one u dućanima...‘

Piše DV
7. listopada 2023. - 19:27

Stigle su prve neretvanske mandarine, sezona je počela, pa smo provjerili kako se kreću cijene diljem Hrvatske, piše Danica.hr.

Veleprodajna cijena mandarina protekli je tjedan u Metkoviću iznosila prosječnih 0,70 eura za kilogram, što je 17 posto više u odnosu na isti tjedan preklani kad su stajale 0,60 eura. Inače, prosječna veleprodajna cijena u RH je 1,21 euro te je veća za 16 posto.

Na tržnicama je, dakako, mandarina najskuplja. Kao, uostalom, i drugo voće i povrće. Prosječna cijena na tržnicama u RH prošli je tjedan bila 2,05 eura, što je čak 18,5 posto više nego isti tjedan lani, otkrivaju službeni podaci tržišnog sustava Ministarstva poljoprivrede.

U prodavaonicama su mandarine jeftinije nego na tržnicama ili štandovima na otvorenome. Prosječna cijena prošli je tjedan iznosila 1,18 eura, što je 11 posto niže nego lani u istom tjednu kad su u prosjeku stajale oko 10 kuna (1,33 eura).

Mandarine su na tržnicama, dakle, gotovo 74 posto skuplje nego u trgovačkim lancima. Nije teško pogoditi zašto.

U trgovinama ima i mandarina iz uvoza, prije svega iz Turske, koje su osjetno jeftinije od domaćih. Naši proizvođači kažu – i osjetno lošije kvalitete od naših, neretvanskih, piše Danica.hr.

27. travanj 2024 06:40