StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKAKVI SU TO BROJEVI

Statistika koja je uzbudila duhove! Koliko zaista zarađuju 3974 dubrovačka iznajmljivača?

Piše Maja Rilović Koprivec
4. svibnja 2023. - 11:31

U Dubrovniku je na početku ove sezone 3974 iznajmljivača - obveznika  turističke pristojbe i  poreza na dohodak od iznajmljivanja. Oni iznajmljuju 15.996 postelja u 6143 apartmana i 4120 objekta. Prosječan iznajmljivač dakle u Dubrovniku iznajmljuje četiri postelje.  Nedavno je prenesena  statistika i izračun Airbnb-a za Hrvatsku  prema kojem Dubrovnik i Split pripadaju skupini hrvatskih gradova s najvišom stopom popunjenosti kratkoročnog najma. Istaknuto je kako godišnji prihod u Dubrovniku iznosi oko 39.490 eura uz prosječnu popunjenost od 44 posto, dok domaćini u Splitu u istom razdoblju ostvaruju prihod od 13.718 eura uz prosječnu popunjenost od 46 posto. Airbnb-ova statistika navodno kaže kako prosječan domaćin u Hrvatskoj može zaraditi prosječnu dnevnu cijenu od 107 eura iznajmljujući trosoban stan turistima. Odakle ova statistika i na koji se broj kreveta odnosi, te što je sve uključeno u taj podatak od Airbnb-ovih usluga, nije navedeno, no svi koji se  u Dubrovniku bave iznajmljivanjem, odnosno bilo kojim segmentom turizma,  znaju da se ovim brojevima ne može vjerovati, a ne posluju ni svi iznajmljivači s Airbnb-om, niti cijelu godinu.    

Nino Dubretić, manager u agenciji Direct Booker koja upravlja sa stotinama apartmana, a najvećim brojem u Dubrovniku analizira zašto su izneseni podaci, blago je reći, netočni.

 - Godišnji prihod za Dubrovnik nije točan, ponajprije zato to Dubrovnik ne može biti tri puta jača destinacija od Splita jer je to jasno i laiku. Vjerujem da se radi o tipfeleru jer imati 44% popunjenosti u Dubrovniku u godini bi značilo da je svatko popunjen 160 dana  godišnje što nije. Bliže je to brojci od  120 dana. Imati gotovo 40.000 eura prometa odnosno prihoda to bi značilo da iznajmljivači u Dubrovniku rade s prosječnom cijenom od 240 eura što je  više nego duplo netočno. Prosječna cijena u Dubrovniku je oko sto eura kao i Splitu. Dubrovnik i Split jesu jako slične destinacije,  ali je  moguće da Split čak ima i dulju sezonu jer imaju i jaču Zračnu luku avionsku i prometnu povezanost – govori  Dubretić.  

Izvjesno je da Airbnb u Hrvatskoj ima veliki promet, no njihov ovako izračunat promet i to s  podacima iz 2022. godine nije i zarada dubrovačkih iznajmljivača. I ta velika internetska platforma za kratkoročni najam nekretnina u stalnoj je potrazi za investitorima i novim članovima svoje zajednice pa joj se isplati ‘nabrijavati‘ vlastitu statistiku kako bi  na investiranje navela nove ulagače.

U blogu o trgovini nekretninama naslovljenom." Je li Airbnb isplativ u Hrvatskoj?", a  kojem su izneseni navedeni podaci o zaradi ističu kako je Hrvatska jedna od europskih zemalja s najbržim oporavkom sektora turizma sa 61% volumena u odnosu na podatke iz 2019. godine.

Među tri mjesta na koja se isplati uložiti u nekretninu Airbnb navode Dubrovnik kao drugi grad u Hrvatskoj, ali opet s drugačijim podacima – kao godišnji prihod iznajmljivanja navodi se 22.130 eura uz prosječnu popunjenost od čak 70%.

„Podaci koji se spominju u članku, kao što su stope popunjenosti Airbnb-a, godišnji prihod i omjer putnika, trebali bi biti vaša osnova za ulaganje u Airbnb posao u Hrvatskoj,“ zaključuje Airbnb u svom pozivu ulagačima.

Ulaganje u nekretnine u Dubrovniku radi turističkog iznajmljivanja dovelo je do toga da je danas rijetkost kupiti stan po cijeni  ispod 3000 eura za četvorni metar zbog čega je povijesna jezgra već iseljena, a sve se  više domaćih ljudi i odlučuje za selidbu iz stanova u središtu grada i kratkoročno iznajmljivanje.  Rijetki su oni koji mogu kupiti stan na dobroj lokaciji za stanovanje.

S druge strane, zagovornicima uvođenja poreza na nekretnine i većeg oporezivanja iznajmljivača, ova Airbnbova statistika došla je kao naručena.

 

28. travanj 2024 08:57