StoryEditor
Turizam i gospodarstvokolaps proizvodnje

Školjkari u panici: Kome prodati dva milijuna vrhunskih malostonskih kamenica prije nego ih ‘uguše‘ mušule?

Piše Ahmet Kalajdžić
1. svibnja 2020. - 18:01
Malostonska kamenica se jedino u Stonu jede sirova tek izvađena iz mora.Tonci Plazibat/cropix

Uz vjerojatno najteže posljedice po proizvodno gospodarstvo, pandemija koronavirusa je pogodila školjkarstvo. Djelatnost koja se može pohvaliti neprekinutom stoljetnom tradicijom, uspijevala je više od 90 posto proizvodnje plasirati ugostiteljima. Međutim, kako je turizam je na koljenima, a sezona nikad neizvjesnija, školjkarima prijeti ne samo kolaps proizvodnje već i cijele djelatnosti uopće. Neizvjesnost izuzetno osjećaju školjkari iz oko 70 registriranih tvrtki i obrta na području Malostonskog zaljeva. No mnogo je veći broj ljudi i obitelji koje žive od školjkarstva, a površina koncesijskih polja proteže se na oko milijun četvornih metara. Uz to, Malostonski zaljev čini 70 posto proizvodnog područja školjkarstva Hrvatske i čak 90 posto ukupne proizvodnje nadaleko poznate stonske kamenice.

loading...

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 01:28