StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKAKVA ĆE NAM BITI TURISTIČKA 2022.?

Sezona se ipak pomalo rola, a i galebovi su opet u trendu

Piše Maja Rilović Koprivec
13. ožujka 2022. - 07:59

Cijeli grad bruji o velikoj grupi ukrajinskih gostiju koja je navodno trebala otvoriti Excelsior za sezonu, priča se o brojnim otkazivanjima rezervacija ne samo s ruskog i ukrajinskog tržišta nego i američkog u svim vrstama smještaja i usluga. U jeku ukrajinsko ruskog rata i vala izbjeglica iz Ukrajine koji su počeli stizati i do Dubrovnika, puno je informacija zbog kojih svi zaposleni u turizmu, hotelijeri, autobuseri, iznajmljivači apartmana, brodova, auta zadržavaju dah i iščekuju hoće li rat u Ukrajini stati? Hoće li biti sezone?

 Nikome ovih dana nije ugodno  jer se neizvjesnost ratnih zbivanja u Ukrajini samo nadovezala na energetsku krizu, globalni zastoj opskrbe, povećanje cijena i  inflaciju. To bi mogli biti dodatni  razlozi zbog kojeg bi mnogi potencijalni gosti mogli odustati od putovanja. Sve to utječe na hrvatsko gospodarstvo, a sigurno će imati posljedice na turističku sezonu koja je prema svim najavama trebala biti uspješna skoro kao 2019. godina. Za Dubrovnik koji nakon dvije pandemijske godine hitno treba turiste  zaustavio se cijeli svijet, ali pripreme za sezonu idu dalje. Opći je stav da je važno što se booking nije trenutno zaustavio kao 2020. nego usporio. Rezervacije za sve usluge ipak stižu. Nisu otkazani niti letovi na početku ljetne sezone letenja koja kreće 27. ožujka pa su svi puni nade s oprezom.  

image
Ilustracija
Tonci Plazibat/Cropix

Predsjednik dubrovačke zajednice iznajmljivača pri HGK Nino Dubretić iznosi podatak  kako je dinamika rezervacija zbog rata u Ukrajini u obiteljskom smještaju  usporila za 30 posto, no kako nema previše otkazivanja pa se očekuje da će sezona biti na 70 posto rekordne 2019. godine.  Tu su negdje i očekivanja Zračne luke Dubrovnik, oko 65 posto prometa iz 2019. te slijetanje iz  65 destinacija.

Valamarovi hoteli u Dubrovniku se intenzivno pripremaju za sezonu i kažu, kako su zadovoljni aktualnim bookingom s ključnih emitivnih tržišta. Za sada ne bilježe značajan utjecaj situacije u Ukrajini na stanje bookinga. Otvaranje svih objekata planiraju tijekom travnja.

 Slične informacije stižu i iz Službe za odnose s javnošću Jadranskih luksuznih hotela. Demantiraju da se Excelsior nije još otvorio zbog nedolaska velike grupe gostiju iz Ukrajine nego zbog toga što se još radi na sanaciji i popločavanju tarace kako je i planirano.  - U ovom trenutku je preuranjeno davati prognoze hoće li i u kojem obimu rat u Ukrajini utjecati na ovu sezonu. Pomno pratimo dinamiku rezervacija s naših najvažnijih emitivnih tržišta i do danas nismo zamijetili veće poremećaje – odgovaraju iz Jadranskih luksuznih hotela.

Rusi su lani u Dubrovniku bili šesti gosti po broju dolazaka, a Ukrajinci na 12 mjestu, no njih ove godine  kao turiste ne očekuje nitko, pa ni Svetlana Kolić, Ukrajinka i turistička vodičica za ukrajinski i ruski koja kaže kako nikad nije imala toliko posla kao zadnje dvije pandemijske godine kada su gosti s tih tržišta dolazili u velikom broju.

image
Ilustracija
Cropix

 – Mislim da je čak u jednom trenutku lani u Gradu Ukrajinaca bilo i više nego Rusa. To su gosti koji bukiraju zadnji čas pa ne mogu reći da sam izgubila brojne rezervacije, no ove godine u siječnju, dakle prije rata u Ukrajini, imala sam već goste iz Latvije, pa sam očekivala dosta posla i ove godine – kaže Svetlana Kolić koja sada svima, a posebno svima u Ukrajini želi samo zdravlja i mira.

Među najpogođenijima u sektoru, povremeni prijevoz, suočava se s ratom povezanom krizom energenata i povećanjem cijena goriva.   

- Još čekamo isplatu Vladinih mjera potpore za ožujak, a kako izvjesno neće skoro biti pravog posla nadamo se da će potpora biti i u travnju – govori Vesna Lukić, iz Udruge autobusera koje trenutno najviše tišti cijena goriva. – Nadamo se i da će sezona ipak početi, međutim po ovim cijenama goriva i po ovim uvjetima, koje imamo, ona će biti vrlo teška za preživjeti, ne možemo sami sebi pomoći. Rezervacije pomalo stižu, konkretno posao transfera gdje su uglavnom gosti Europljani ide odlično, mada se zadnjih dana i tu usporilo, no ipak se nešto rola. Što se tiče luksuznih auta to je bilo tržište za ruske i ukrajinske goste i toga sada nema – kaže Lukić.

image
Vesna Lukić
 
Bozo Radic/Cropix

Većeg otkazivanja čini se ne bilježe niti u marinama, ali ni veće poslovne i financijske potrese zbog sankcija prema Rusiji. U ACI-jevim marinama u odnosu na ukupan broj sklopljenih ugovora o godišnjem vezu tek se oko 1% ugovora trenutno odnosi na one sklopljene s ruskim državljanima dok je broj ugovora koji se odnosi na ukrajinske državljane i višestruko puta manji.

- Važno je naglasiti da se usluge godišnjeg i mjesečnog veza u ACI marinama u pravilu plaćaju unaprijed što znači da u tom segmentu praktički nema rizika od nenaplate potraživanja.

Zasad nije bilo značajnijih otkazivanja rezervacija te je većina rezervacija već prodana tj. djelomično ili u cijelosti naplaćena. Iako u Hrvatskoj ukrajinski i ruski nautičari sa svojim plovilima ne zauzimaju toliko značajan broj vezova u usporedbi s nekim drugim tržištima, posljednjih godina svjedočili smo povećanom interesu za naše marine upravo s istočnih tržišta čiji važan dio čini i rusko. Zasad je teško predvidjeti hoće li situacija u Ukrajini utjecati samo na predsezonu ili će se protegnuti i na samu sezonu ili čak dulje. Za očekivati je da ćemo svjedočiti povećanom broju last minute rezervacija kao i prethodne dvije sezone – navodi glasnogovornica Adriana  Mišković, voditeljica komunikacijskih poslova ACI-a gdje su usmjereni na pozicioniranje naših marina i Hrvatske kao sigurne destinacije.

Mnogi su turistički radnici podsjećaju da se putovalo i za vrijeme rata u Hrvatskoj, pa i 2020. godine, prvog pandemijskog ljeta, pa se treba pripremati kao da je sve u redu i da će sezona biti sukladno ranijim procjenama, no u sadašnjoj situaciji nitko ne može ništa predvidjeti. Sezona, cijene, mjere – kaže Vesna Lukić - djeluju smiješni problemi u trenutku dok čekamo što će biti s kuglom zemaljskom. 

image
Galebarenje
Tonči Plazibat/cropix
ISTRAŽIVANJE BOOKING.COM Galebovi, skloni lijepim turisticama, opet ste u trendu!

Galebovi, skloni lijepim turisticama, opet ste u trendu!

Na nedavnom Forumu obiteljskog smještaj izneseni neki novi trendovi koji će vrijediti za putovanja u sezoni 2022., a do kojih je došao Booking.com nakon provedenog globalnog istraživanja u 31 zemlji i među 24 tisuće odraslih koji imaju namjeru putovati. O tome je govorio predstavnik Booking.coma Vlatko Pavlović koji je potvrdio kako je ključna riječ - povratak optimizma  i želje za putovanjima.

Prema tom istraživanju čak 79% putnika kaže kako im putovanja poboljšavaju zdravlje više od drugih vrsta odmora, čega prije COVID-a nisu bili ni svjesni. Njih 73% žele putovati samo radi opuštanja bez posla, a ne putovati u kombinaciji posla i odmora, zbog čega će i boraviti dulje u smještaju. Za 19% ispitanika odmor ove godine doživljava kao da je prvi puta, što pokazuje jaku želju za putovanjem. Gotovo 60% gostiju smatra da njihov odmor treba biti koristan za zajednicu odnosno održiv.

 – Zanimljivo je da čak 60 posto putnika  na putovanjima želi upoznati nove ljude, a čak svaka druga osoba među njima nada se i  nekoj romansi  na putovanju – ističu kao zanimljivost iz Booking.coma.  Većina gostiju, čak 63% želi fleksibilnije putovati, bez strogo utvrđenog plana puta, ali i da tehnologija pomaže ublažavanju stresa zbog putovanja.

09. svibanj 2024 03:38