StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoLJETO JE PROŠLO|

SAGA O KONCESIJAMA TRAJE I NAKON SEZONE: U Uvali na mjestu bazena zjape opasne rupe, a na boćalištu niknuo betonski šank

Piše Maja Rilović Koprivec
23. rujna 2021. - 07:20

Nijedan koncesionar plaža u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije ovog ljeta odstupio od obveza iz ugovora o koncesiji. Tvrde to iz županijske uprave mjerodavne za davanje koncesija dodajući kako ni posredstvom inspekcije nije zaprimljen niti jedan prigovor o kršenju koncesijskog ugovora na plažama na području Dubrovačko-neretvanske županije. Po tome smo izgleda prvaci u zemlji jer ako će po nečemu ostati zapamćena ovogodišnja sezona kupanja to je narasla svijest građana kako smo svi vlasnici pomorskog dobra - plaža i obala i da također svi kao vlasnici moramo skrbiti od tome da pomorsko dobro svi jednako koristimo i da na njemu nitko ne bi trebao ništa graditi niti ograđivati, a ponajmanje braniti kupanje.

Milijunski dug

Osim par prigovora na društvenim mrežama kod nas nije bilo prosvjeda, pozivanja policije, prijetnji i videopriloga o zapasavanju privatnih plaža. U Dubrovačko neretvanskoj županiji nema koncesija koje omogućuju zatvaranje plaža jer je Županija odavno odlučila da takve koncesije neće odobravati, no svejedno su one mjesta velikih ulaganja, ali i zarada. Dugovanja koja tristotinjak koncesionara ima prema Dubrovačko-neretvansko županiji 1. rujna su iznosila 1.060.299,58 kuna.

image
Plaža Sumratin
Tonći Plazibat/HANZA MEDIA

Koncesionar najveće dubrovačke plaže one u Uvali Sumratin jedan je od najvećih obveznika, a k tome je i njen koncesijski ugovor predmet upravnoga spora. Iako je plaža posljednjih godina mijenjala i vlasnike i upravu, njenih dva hektara površine ostalo je neuređeno kao i 2017. kada je otvorena. Podsjetimo, da je plaža uporabnu dozvolu tada dobila samo za dio građevine, te da dvojbena dozvola nije obuhvaćala sportsko-rekreacijski dio kompleksa u središnjem dijelu zbog još neizgrađenih bazena za odrasle i djecu kako je predviđao glavni projekt.

Mjesta nekada predviđena za bazene i dalje su opasne ograđene rupe, a ono što je bilo igralište za boće nestalo je proljetos pod betonom za još jedan šank bliži moru. Lapađane k tome najviše boli to što godinama zapušten, ograđen i opasan ostaje prostor iznad plaže. Uz cestu i parkingu ispod Dvora Lapad sjetit će se mnogi, nekada je bio uređen vrt s klupama pod palmama i pitosporama, odakle se moglo uživati u famoznim lapadskim zalascima sunca, a nestao je pod bagerima gradilišta iako taj dio nije u obuhvatu koncesije plaže Sunset. Za taj se prostor dakle koncesija ne plaća, ali se godinama i ne uređuje?

image
Plaža Sumratin 2017. godine
Tonci Plazibat/Cropix
Ništa od bazena

Dovršetak bazena nije dio redizajna plaže.
- Naša koncesija je otvorenog tipa i njoj gravitira veliki broj gostiju. Bazeni imaju smisla kada su npr. predviđeni za hotelske goste i kada je broj gostiju kontroliran. Mi nemamo dovoljnu bazensku površinu za sve naše goste, kao što npr. imaju toplice na sjeveru Hrvatske, i stoga smatramo da su bazeni na Uvali Lapad bili promašen koncept koji je uključivao značajne sigurnosne i zdravstvene rizike. Novi koncept predviđa vodene površine koje su atrakcija, ali nisu predviđene za plivanje – odgovara Benić. - Sada kad je sezona pri kraju okrećemo se tome da se za iduću sezonu pripremimo. Radimo intenzivno sa stručnjacima raznih profila na kreiranju novih sadržaja. Dosad je u projekt uloženo 13 milijuna eura, ali planiramo uložiti dodatne milijunske iznosi kako bi se projekt na primjeren način kompletirao. Uprava i dioničari usuglasili su se da nastavimo u trenutno zacrtanom smjeru dodatnih ulaganja – odgovara Marinko Benić. Dodaje kako će iznimno velik prostor plaže biti podijeljen u sedam kopnenih i jednu morsku zonu. Svaka od zona će servisirati neku od specifičnih potreba domaćeg stanovništva i turista, kaže on.

Koncesija na Vrhovnom sudu

Hoće li se i kako taj prostor uređen vratiti građanima i što uopće planiraju s plažom Uvale Sumratin odnosno objektom Sunset Beach pitali smo direktora Marinka Benića, ali i Županiju dubrovačko neretvansku zbog dvojbena pravnog okvira u kojem sada posluje tvrtka Dubrovački zalasci sunca, koncesionar plaže, obzirom da je Visoki upravni sud poništio koncesije za ovu plažu.

Marinko Benić tvrdi kako još nisu iskorišteni svi pravni lijekovi u odnosu na odluku Visokog upravnog suda te da tvrtka uredno plaća koncesije i rade u skladu s uputama nadležnih tijela i čekaju rasplet situacije.

Iz Županije dubrovačko neretvanske tvrde kako Dubrovački zalasci sunca imaju važeće ugovore za koncesije na pomorskom dobru te da je netočno je da je Visoki Upravni sud RH poništio predmetne ugovore. „S obzirom na nesuglasje presuda samog Visokog Upravnog suda RH, na inicijativu Županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Državnog odvjetništva zatražen je pravorijek Vrhovnog suda Republike Hrvatske“, odgovaraju iz Županije dubrovačko neretvanske.

image
Plaža Sumratin
Tonci Plazibat/Cropix

- Koncesionar plaže Uvale Sumratin nije zatražio promjene koncesijskog ugovora za prenamjenu prostora i preinake u korištenju oba koncesionara područja. S obzirom na to da se predmetna koncesija koristi već nekoliko godina koncesionar je u okviru svojih vizija najavio i dodatno uređenje prostora, a koje trebaju biti usklađene s predmetnim odlukama, ugovorima i prostornim planovima Grada Dubrovnika na predmetom području – odgovaraju iz županijske uprave. Potvrđuju kako zapušteni prostor iznad objekata plaže na istočnom dijelu nije u obuhvatu dodijeljene koncesije Zalascima sunca, te da će se taj prostor uređivati sukladno dokumentima prostornog uređenja, ishođenim dozvolama i eventualnom uspostavom novih koncesijskih sustava, piše Županija.

Ako je suditi po planovima tvrtke Dubrovački zalasci sunca u budućem preuređenju plaže oni itekako računaju na taj prostor, mada je izgledno da će za to trebati još jedan koncesijski natječaj. Direktor Benić kaže kako pravni rasplet oko koncesije očekuju kroz mjesec, dva kako bi što skorije mogli krenuti u radove obnove na plaži gdje planiraju redizajn uz nove atrakcije i sadržaje koji će promovirati domaće proizvode i gastro ponudu. - Što se tiče prostora iznad restorana – odgovara Benić - u komunikaciji smo s nadležnim tijelima kako bi se koncesijski uvjeti prilagodili potrebama gostiju. Sve to ovisi o suglasnostima Grada i Županije, te ne prejudiciramo konačno rješenje, već iznosimo prijedloge – kaže on: - U aktualnoj pravnoj nesigurnosti koja proizlazi iz odluka Visokog upravnoga suda svaku investiciju teško je planirati.

image
Plaža Sumratin
Tonci Plazibat/Cropix
Sedam zona na dva hektara

Od sedam zona na koje je podijeljen prostor Uvale Sumratin jedna će biti “food&shop” zona s 4 unutarnje trgovine te vanjskim drvenim štandovima na kojima bi se prodavalo voće i povrće, kao i ostali proizvodi dubrovačkog kraja. U nastavku će biti tri restorana različitih kuhinja na koji će se podijeliti sadašnji restoran Trattoria.
Sport i rekreacija će biti u dvije zone: sport i more. Zona sport je predviđena na trenutno neuređenom krovu i sadržavala bi po sadašnjim planovima teretanu na otvorenom, teren za badminton odnosno paddle, te teren za squash i dječje igralište.
- Zona more će uključivati atraktivne vodene sadržaje, s tim da nećemo nuditi iznajmljivanje jet-skija i sličnih opasnih naprava. Event zonu ćemo dodatno ukrasiti i oplemeniti, u parku ćemo ponuditi još i nove sadržaje. Već ove godine smo krenuli s programom “Tinitilinići” u kojem certificirani odgajatelji pružaju dvosatnu zabavu za najmlađe. Također smo jako zadovoljni s programom joge na otvorenom koji se održava dva puta tjedno. U Tiki zoni (središnji dio prema maslinati) planiramo uvesti skroz novi koncept za grad Dubrovnik, a na mulu planiramo co-branding s renomiranim svjetskim brandom – objašnjava Benić.

25. travanj 2024 15:27