StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoŠTO DUBROVAČKI TURIZAM MOŽE OČEKIVATI OD TRENUTNO NAJVEĆE SVJETSKE KRIZE

Rusi su nam lani bili peti, a Ukrajinci 12. gosti po broju dolazaka, i mi ćemo osjetiti probleme na njihovoj granici kroz manje dolazaka

Piše Maja Rilović Koprivec
4. veljače 2022. - 18:04

Prilike na ukrajinsko-ruskoj granici prijete eskalacijom pa time i industriji putovanja, mada smo u 2022. godinu svi u turizmu ušli puni nade - pandemija se smiruje, booking za ljeto je dobar.

Posredno, nestabilni odnosi između Rusije i Ukrajine doveli su do snažnog poskupljenja energenata, te time i brojnih proizvoda koje valja ponuditi u turizmu. Hoće li sve to ponovo staviti pod upitnik najavljeno uspješnu turističku 2022. godinu, kada su u pitanju cijene, ali i najavljene dnevne letove za goste iz Rusije i avione iz Kijeva?

Nino Dubretić, suvlasnik Direct Bookera i predsjednik strukovne grupe iznajmljivača pri HGK ne očekuje kako će kada je u pitanju Rusija biti većih problema, jer ipak se radi o ogromnim državama.

- Situacija u Ukrajini sigurno će utjecati na sezonu, no neće to utjecati puno jer mi i ne živimo od toga tržišta. Štoviše, mišljenja sam da bi gosti iz tih krajeva svejedno putovali jer to su ipak jako velike zemlje, pa vjerujem da tu ne bi bilo većeg utjecaja na putovanja jer je geografska udaljenost granice i Moskve kao između nas i Portugala – govori Dubretić o mogućim posljedicama eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine.

Ruski su gosti lani samo u Dubrovniku s 18.971 dolazaka ostvarili 96.778 noćenja. Po broju gostiju bili su 5. zemlja na ljestvici tržišta s najvećim brojem dolazaka. Osim turistički u sezoni, veliki broj Rusa lani je dolazio u Hrvatsku i Dubrovnik i zbog cijepljenja. Nedavno je podsjetimo, najavljeno kako se kao posljedica lanjskog otvaranja Hrvatske za ruske turiste bržim izdavanjem viza ove godine očekuje daljnji rast dolazaka, pa čak i 200 tisuća ruskih gostiju u Hrvatskoj. Dubrovačko područje očekuje veliki dio tog turističkog kolača jer je lani ruski zrakoplovni prijevoznik Aeroflot - Russian Airlines nakon sedam godina počeo svakodnevno povezivati Moskvu i Dubrovnik. I ove godine na Čilipe bi trebali slijetati avioni s tri moskovska aerodroma.

Dva avioprijevoznika najavljena su ove sezone i iz Ukrajine. Evo što o tome kažu u Turističkoj zajednici Grada.

“Ukrajinsko tržište od velike je važnosti za Dubrovnik te su trenutno najavljeni avioprijevoznici SkyUp Airlines i Ukraine Air International koji će nas tijekom ljetnih mjeseci povezivati s Kijevom. S obzirom na trenutnu napetost u Ukrajini, nadamo se da ishod neće biti negativan u svakom slučaju te kako će se sve rezervacije i putovanja realizirati – odgovorila je direktorica TZ Grada Dubrovnika Ana Hrnić.

Prema podacima TZ-a i sustava eVisitor, turisti iz Ukrajine udvostručili su lani broj dolazaka u Dubrovnik odnosu na 2019. godinu:

S 4.129 dolazaka i ostvarenih 16.990 noćenja bili su 2019. po posjeti 39. na ljestvici država. I u pandemijskoj 2020. godini ostvarili su 3.625 dolazaka i 21.097 noćenja, a lani smo ugostili 8.588 gostiju u dolasku koji su ostvarili 44.075 noćenja, pa je Ukrajina bila 12. na top ljestvici država po broju dolazaka u Dubrovnik.

Ono što će ove godine osjetiti svi turisti svakako je povećanje cijena, uslijed porasta cijene energenata. Kalkuliraju li dubrovački iznajmljivači koji plaćaju najviša paušalna davanja u zemlji s povećanjem cijena svog smještaja, pitali smo N. Dubretića? On kaže da najava poskupljenja smještaja nema.

- Štoviše, mi smo ostavili cijene iz 2019. godine i iznajmljivači su prilično zadovoljni time što ih od početka nismo trebali spuštati, a ulaz rezervacija je dobar. Trenutno te cijene drže iznajmljivače zadovoljnima pa ne razmišljaju o podizanju cijena zbog drugih poskupljenja – kaže Dubretić.

Kad je dubrovačko turističko tržište u pitanju sve su oči i dalje okrenute prema Velikoj Britaniji odakle je prije pandemije dolazila trećina ukupnog prometa turista.

04. svibanj 2024 12:15