StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoProvedba Odluke o komunalnom redu

Razgolićene zasad samo opominju, kad će ih opalit‘ po špagu?

Piše Gabrijela Bijelić
7. srpnja 2022. - 14:21

Prvo prevencija, a onda represija. Eventualno. To je modus operandi Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika koje u dosadašnjem tijeku sezone nije novčano sankcioniralo nijednog počinitelja prekršaja iz 'domene' ćudoređa. Prema informacijama iz gradske uprave, komunalci su dosad izdali nekoliko desetaka usmenih upozorenja vezano za neprimjereno odijevanje unutar povijesne jezgre, a s obzirom da bi se prekršitelji, u najvećoj mjeri riječ je o turistima, odjenuli po upozorenju komunalnih redara, nisu se ispisivale kazne za navedene prekršaje.

image

Dubrovnik, 030722.
Nedjeljna ljetna setnja preko Straduna.
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Nužda i nedoličnosti

- Dakle, u ovakvim se slučajevima prvo koristi mjera upozorenja, koja uvijek rezultira time da osobe postupe sukladno upozorenju redara, odnosno cilj odredbe nije represija već uvođenje reda. U tom pogledu se najviše djeluje na prevenciji, obavještavanjem posjetitelja povijesne jezgre o pravilima ponašanja, koja su na odgovarajućim stratama i panoima istaknuta na svim ulazima u Grad – poručuju iz Grada Dubrovnika, gdje smo se raspitali i je li bilo kazni za neprimjereno ponašanje u smislu dernjave, opijanja, prepirki i u posljednje vrijeme učestalih pojava obavljanja nužde ili bliskih kontakata na javnom mjestu?

image

Dubrovnik, 050722.
Setnja Stradunom u ljetno popodne.
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

- Što se tiče ostalih istaknutih pravila, komunalni redari takve prekršaje nisu zaticali – kažu nam i dodaju kako je Odlukom o komunalnom redu na području Grada Dubrovnika zabranjeno na površinama javne namjene ne samo urinirati, već i bojati, crtati ili pisati. Takvih ispada nije bilo i ove ni prošle godine.

- Komunalni redari ovlašteni su postupati po zaticanju osobe u prekršaju, a u slučaju snimke ili drugih eventualnih dokaza, pokreće se postupak u suradnji s nadležnom policijskom upravom Dubrovačko-neretvanske županije, te se eventualno podiže kaznana prijava, kao u slučaju grafita jer se radi o oštećenju imovine. Za svaki prekršaj predviđena je kazna u iznosu od 2000 kuna za fizičku osobu.

image

Dubrovnik, 030722.
Nedjeljna ljetna setnja preko Straduna.
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Ne pljuvajte!

Napominju kako se u sklopu projekta Respect the City izrađene ploče i strate s informacijama za goste, koje piktogramima komuniciraju o zabranjenim aktivnostima unutar stare gradske jezgre, kao zaštićene spomeničke baštine.

- Pravila su istaknuta na više frekventnih lokacija kroz koje godišnje prođe milijun posjetitelja: na više lokacija u povijesnoj jezgri, gruškoj luci, također ista pravila predstavljena su privatnim iznajmljivačima, turističkim vodičima i tiskana na letke dostupne u info centrima Turističke zajednice – ističu iz gradske Uprave i nabrajaju što je sve zabranjeno unutar zidina. Sukladno Odluci o komunalnom redu Grada Dubrovnika, u povijesnoj jezgri Grada nije dopušteno hodanje u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće. Ne smije se ni voziti bicikle, električne romobile, motocikle, mopede i automobile bez posebnog odobrenja (iznimka su bicikli za djecu mlađu od 18 godina). Sankcijama podliježe i bacanje opušaka na javne površine, pljuvanje, te vođenje pasa bez povodca koje je neprihvatljivo na cijelom administrativnom području grada. U komunalni nered spada i konzumacija hrane i pića i nedolično ponašanje blizu spomenika kulture, kao i penjanje po gradskim zidinama i ne poštivati istaknuta pravila.

24. travanj 2024 06:32