StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMakarski prijedlog

Raspitali smo se što bi se u Dubrovniku dogodilo da se zabrane apartmani u stambenim zgradama?

Piše Silvia Rudinović
29. ožujka 2023. - 07:29

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović svojom je izjavom kako je tom dalmatinskom gradu imperativ zabrana iznajmljivanja u stambenim zgradama radi suzbijanja apartmanizacije, izazvao je lavinu reakcija. Njegov je stav kako takva odluka ne bi trebala biti na državi nego jedinicama lokalne samouprave.

- Makarska je nekad bila sinonim za lječilišni i vansezonski turizam, a sad im je sezona jako kratka. Preporuka Udruge bila bi privremeno ograničavanje otvaranja novih smještajnih jedinica kako bi se postojeće dovele u red, ali nikako da se isele iz stambenih zgrada. Uostalom, takvo što zakonom nije moguće, osobito za one koji već imaju dozvolu za pružanje usluga smještaja. Dok se zakon ne promijeni, gradovi ne mogu odlučivati o zabranama, a na državi je da nađe rješenje kako ublažiti destimulirati apartmanizaciju – kaže Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

image

Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge 

Što bi se dogodilo da se donese odluka o zabrani izdavanja stanova u višestambenim zgradama u turističke svrhe, na primjeru Dubrovnika? Takva inicijativa sigurno ne bi dobro prošla u gradu u kojem su registrirana 6.054 apartmana u obiteljskom smještaju s 15.741 posteljom, 1.705 pomoćnih kreveta, sve to u 4.033 objekta. Većina smještajnih jedinica nalazi se u višestambenoj zgradi što znači da bi spomenuta zabrana tisućama kućanstava oduzela značajne prihode.

- Zamislite da se takvo što primijeni u Beču, Madridu ili Zagrebu? Uostalom, zašto biste nekoga tko ima stan i potencijalno ga je kupio za tu svrhu, ograničili i stavili u podređeni položaj u odnosu na obiteljsku kuću s deset upisanih vlasnika. Jasno mi je da se pokušava ograničiti rastući broj iznajmljivača, ali problem je kad javne osobe u potrazi za rješenjima ispale nešto tako suludo – komentira Nino Dubretić iz Direct Bookera, agencije za menadžment turističkog smještaja.

Dubretić navodi kako je u ukupnom broju jedinica obiteljskog smještaja jako malo samostojećih objekata.

- Pretpostavljam da se pod višestambene zgrade smatraju objekti koji imaju zajednički ulaz i stubište, predstavnika stanara, a ne kuće se dva, tri stana, ali svejedno je priča šuplja – kaže Dubretić.

image

Nino Dubretić iz agencije Direct Booker

Tonći Plazibat/Cropix/Tonći Plazibat/Cropix

Davor Njirić, nekadašnji glavni savjetnik ministra turizma, vlasnik konzultantske tvrtke HotMar, zalaže se, među ostalim, da Ministarstvo turizma i sporta prekine praksu izdavanja Rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u stanovima u višestambenim zgradama, jer je to suprotno slovu i duhu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

image

Davor Njirić: "Domaćinstvo" ne može biti ni teoretski niti praktično u višestambenim zgradama u suvlasništvu više vlasnika 

Bozo Radic/Cropix

- Naime, "domaćinstvo" ne može biti ni teoretski niti praktično u višestambenim zgradama u suvlasništvu više vlasnika nego samo u "obiteljskoj kući" ili "obiteljskoj zgradi". Nevjerojatno je da dopuštanjem takve prakse ovo ministarstvo krši zakon za koji je nadležno. Postoji više mjera kojima se može spriječiti apartmanizacija, ali njihova priprema i provedba iziskuje više vremena. Prekid prakse izdavanja ovih Rješenja je najefikasnija mjera koja odmah djeluje - komentira Njirić.

15. travanj 2024 13:17