StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoElektrošok za dubrovačke poduzetnike

Računi za struju probili plafon: Ante Vlašić ‘Neće nas spasiti nikakvi vaučeri, a i subvencije će nam kad-tad izaći na nos!‘ Kamenoklesari ‘Razmišljamo o prelasku na solarnu energiju‘

Piše Ahmet Kalajdžić
8. srpnja 2022. - 21:31

Zbog preskupe električne energije, i do tri puta skuplje od one za kućanstva, poduzetnici diljem Hrvatske u stalnom su stanju šoka.

Svi koje smo kontaktirali ističu da je situacija nedopustiva i neodrživa te da "treba izjednačiti cijene struje za gospodarstvo i kućanstva jer kažu kako ovakav diskriminatorni sustav, u Europskoj Uniji, a i šire, postoji samo u Hrvatskoj".

Predsjednik Udruge dubrovačkih ugostitelja Ante Vlašić kaže da uopće nije ni razmišljao da traži subvencije za utrošenu elektroenergiju:

image

Dan je nezamisliv bez šalice kave, ali nje nema bez struje

Ahmet Kalajdžić

- Nisam tražio niti ću jer nikakvi vaučeri niti subvencije nikad nisu rješenje. Jedino rješenje može biti porezno rasterećenje: da država manje uzima i tako nas rastereti. Nije mi jasno zašto ugostitelji plaćaju industrijsku struju, znatno skuplju od one za kućanstva a mi smo proizvodna i izvozna djelatnost. Cijene se trebaju izjednačiti na najjeftiniji model a bilo kakve subvencije će nam kad tad "izaći na nos" i vratiti se kroz inflaciju, kao što se sad vraća donedavno tiskanje novca i nepotrebna zatvaranja tijekom korone. Subvencije bi bile nadolijevanje goriva na vatru! Nikakav se požar ne bi ugasio, nego bi se, naprotiv proširio! - uvjeren je Vlašić koji smatra kako bi pametnije bilo da Vlada RH razmisli o povećanju proizvodnih elektropostrojenja:

- Tako bismo bili puno više energetski neovisni, da nam se dogodi da je lani na burzi megavat struje bio 60, a sad je 300 eura! Poanta je da država smanji regulaciju i omogući investiranje u proizvodne djelatnosti koje bi nam se dugoročno isplatile. Jer, uz više proizvočađa i konkurenciju, cijene bi bile prihvatljivije. Pomoć bi predstavljalo i ukidanje poreza na potrošnju za našu djelatnost. Iznosi 3 posto ali je diskriminatoran jer npr. možete na kiosk u kojem kupite hladnu kavu ili pivo nećete platiti porez, a porez za to isto plaća kafić! To je lokalni porez i treba ga ukinuti, možda na način da se decentralizira oporezivanje te iz PDV-a više daje lokalnoj samoupravi! - glasno razmišlja Ante Vlašić.

image

Kamenokleraska radionica

(Ilustracija Cropix)

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Astronomski računi za potrošnju struje pogodili su i obrtnike iz najjužnije županije, posebno kamenoklesare u Dubrovačkom primorju koji zbog prirode posla ovise o napajanju:

- Bez struje ne možemo raditi i preživljavanje je ravno magiji. Ali, još nisam razmišljao da zatražim subvenciju. Kako god, morat ćemo podići cijene da pokrijemo povećane troškove struje. Naime, za više od 250 posto je poskupila struja, ali ne i distribucija, tako da je račun od 10 tisuća sad nešto veći od 15 tisuća kuna. Kako god, moramo to iskompenzirati poskupljenjem našeg proizvod, a znamo koliko to pogađa klijente. Priznajem da umjesto o traženju nižih davanja za općinu, županiju i državu više razmišljam o zamjenskim izvorima energije, npr. o solarnim panelima koji bi mi barem dijelom snizili troškove energije - kaže neimenovani primorski kamenoklesar koji se kaje što već nije iskoristio solarnu energiju koje zapadno od Dubrovnika ima napretek:

-Znamo da ti paneli traju oko 30 godina, a isplativi su u roku 8 do 10 godina. Nažalost, osobno ih nisam stavio prije desetljeće kad sam prvi put o njima razmišljao. Da jesam, već bi ih isplatio, ali sad još intenzivnije razmišljam o panelima nego o subvencijama - ističe ovaj meštar 'od kamena'.

02. svibanj 2024 06:27