StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoUnatoč ratu u Ukrajini i koroni

Prvi turistički vikend predsezone - danas na Čilipe slijeće 14 aviona!

Piše Maja Rilović Koprivec
27. ožujka 2022. - 09:31

Prošlo je već mjesec dana od početka ruske invazije na Ukrajinu i sad je već svima jasno kako se rat neće završiti brzo kako smo se svi nadali. Uvelike će to utjecati na turističku sezonu, odnosno njen početak koji na našem području obilježava ljetni red letenja po kojemu letovi kreću ovoga vikenda. Zračna luka Dubrovnik objavila je ljetni red letenja za ovu godinu prema kojem bi ove sezone trebala imati izravne letove prema više od 70 zračnih luka diljem Europe te dvije destinacije izvan nje - New York i Dubai. Kako su najavljeni tek od lipnja u tom su redu letenja i redovni letovi iz Ukrajine i Rusije više avioprijevoznika, što se s obzirom na rat u Ukrajini odakle ovih dana stižu izbjeglice, zasigurno neće dogoditi.

Prvi 'ljetni' avioni

Koliko će turista stići u tim prvim zrakoplovima koji samo ove nedjelje slijeću iz jedanaest međunarodnih zračnih luka teško je reći. Bit će to lakmus papir aktualnog stanja na europskom tržištu putovanja za ovu sezonu. Nadajući se najboljem u Dubrovniku se ovog vikenda otvaraju dodatni hotelski kapaciteti. Nakon popuštanja epidemioloških mjera koje su najprije značile produljenje rada ugostiteljskih objekata do 2 sata ujutro i mogućnost okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru i posluživanja izvan ograničenog broja stolova, spremni su i ugostitelji.      

- Za vikend će biti otvoreno 20 hotela, pet više nego proteklog tjedna, a kroz travanj je previđeno otvaranje još 20 hotela, najavljuju iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika, no i ti su datumi otvaranja uz mogućnost odgode.

Na prvi dan proljeća Turistička zajednica u Gradu je zabilježila boravak 1484 turista. Najviše gostiju je iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, SAD-a i Španjolske, ističu iz TZ Grada Dubrovnika, a nadaju se kako će od ovog vikenda ta brojka početi stalno rasti.

Da zanimanja za Dubrovnik na emitivnim tržištima unatoč ratu u Ukrajini ima, nitko ne sumnja, no turistički radnici sada strahuju kako je veći problem mogućnost proširivanja sukoba, odnosno prelijevanja problema u Ukrajini u susjedne zemlje. Tržišta Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke i ostalih zemalja koje se nalaze u neposrednoj blizini zone sukoba izuzetno su značajna za našu Županiju, napose za Pelješac pa bi se izostanak turista iz tih zemalja teško nadoknadio. Poljaci su primjerice u Orebiću i lani bili najbrojniji gosti, zbog čega je ova općina ostvarila gotovo pretpandemijske turističke rezultate. Marko Galiot, voditelj destinacijskog menadžmenta TZ Općine Orebić potvrđuje kako su Poljaci lani u ovoj općini ostvarili 212.000 noćenja odnosno čak jednu četvrtinu, te da se nadaju da se idućih tjedana ništa neće promijeniti.

Poljaci najbrojniji

- Sadašnje najave za sezonu su dobre i nadamo se da će sezona proći kao i lanjska. Osim najbrojnijih Poljaka, koji su lani ostvarili noćenja više nego 2019. godine, lani su drugi bili Nijemci pa Slovenci, Slovaci su bili 8 po broju noćenja, a Mađari odmah iza njih – govori Galiot. U Općini Orebić pred Uskrs očekuju otvaranje velikih hotela Bellevue i Grand, što znači, kaže Galiot - da imaju i rezervacija za Uskrs.

Svi uključeni u turističku ponudu i hotelijeri i ugostitelji i zaposlenici u Turističkoj zajednici ograđuju se u prognozama za Uskršnje praznike i sezonu. Najave za Uskrs su mnogo bolje nego prošle godine, no iza pandemije je ostao trend "last minute" rezervacija pa su očekivanja unatoč sada usporenom bookingu još pozitivna. Ukrajinska kriza svih zadržava na čekanju, no svih raduje činjenica kako većih otkazivanja zasad nema, pa ostaju očekivanja o sezoni koja će biti na oko 70 posto 2019. godine. - Nakon dvije godine pandemije svi su željni putovanja, bez obzira na napetu sigurnosnu situaciju, inflaciju i krizu energenata. Te se poruke ovih dana upućuju i s turističkih sajmova na kojima se predstavlja i dubrovačka rivijera.

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije svoju ponudu predstavila je na sajmu Alpe Adria koji se po 32. put održava u Ljubljani. Vrijeme održavanja sajma je s uobičajenog siječanjskog termina prebačeno na ožujak što je idealno za promociju predsezonskih putovanja za Uskrs i "Prvi maj" kada Slovenci rado putuju.

 

Dohodu Frančezi

I Francuzi pokazuju veliku zainteresiranost za turističkim putovanjima. – Francuzi su takva nacija. Putovali su i za vrijeme pandemije kada je u Francuskoj bio lock down i oni će putovati ako ikako budu mogli, ali i oni su od početka krize u Ukrajini smanjili intenzitet rezervacija – govori Vesna Lukić, dugogodišnja turistička vodičica za goste s francuskog tržišta.

Potvrđuju to vijesti i sa sajma Salon des Vacances čije se 63. izdanje održava od godine u izložbenom prostoru Bruxelles Expo gdje se predstavlja 285 izlagača iz cijelog svijeta pa i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije. Sajam je, kažu u županijskoj TZ već prvi dan je okupio brojne posjetitelje.

Koliko će ih izabrati Hrvatsku i Dubrovnik, pričekat će neki last minute aranžman. Najvažnije je da je predsezona, prva nakon pandemije krenula dolascima gostiju prije Uskrsa, kako smo naviknuli.

06. svibanj 2024 23:02