StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoCijene kvadrata

Provjerili smo situaciju na tržištu nekretnina na dubrovačkom području. Evo što se najviše traži i po kojoj cijeni

Piše Kristina Filičić
20. svibnja 2023. - 20:53
Na tržištu nekretnina u 2023. godini i dalje se bilježi rast cijena stambenih kvadrataBozo Radic/Cropix/Cropix

Na tržištu nekretnina u 2023. godini i dalje se bilježi rast cijena stambenih kvadrata. Sve su prisutniji pozitivni trendovi, no zbog manjka ponude nekretnine su sve manje dostupne mladim obiteljima, kako na dubrovačkom području, tako i u drugim gradovima uz more i u Zagrebu, ocjenjuje Nada Burum, potpredsjednica Strukovne grupe posrednika u Dubrovniku i član Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Osvrnula se i na prošlogodišnje stanje tržišta kad se zbog pojačane inflacije ulaganjem u nekretnine čuvala vrijednost novca što je, smatra, bio odličan potez svih koji su to mogli učiniti.

- Uvođenje eura u poslu s nekretninama donijelo je olakšanje tehničke prirode, kupovalo se žurno zbog najave rasta kamatnih stopa na stambene kredite, postpandemijsko razdoblje stavlja naglasak na kvalitet stanovanja, a APN konačno odlazi u povijest! Sve su to novi i promjenjivi uvjeti u kojima sektor nekretnina mora djelovati. Ukidanjem APN-a nestaju pogodnosti za vlasnike starih, starijih i slabije održavanih nekretnina. Starije nekretnine s Uporabnom dozvolom bile su tražene jer se time ispunjavao jedan od uvjeta APN kreditiranja. APN model je imao negativne rezultate jer su cijene starih stanova neopravdano narasle u odnosu na novogradnju. Umjesto koristi mlađoj populaciji, dogodilo se da su u konačnici uslijed nagle potražnje plaćali visoku cijenu za kvadrat starog stana. Vrijednosti starih stanova će se polako stavljati u realnije okvire, cijena im ne bi trebala dalje rasti po stopi po kojoj rastu cijene novogradnji. Tržište će pokazati u kojem opsegu će doći do diferencijacije – kaže Burum.

Strani ulagači

U Dubrovniku su zadnjih godina tražene cijene nekretnina rasle većom stopom nego što su realizirane. Općenito, cijene su doživjele ozbiljan rast.

- Bitno je prepoznati da se i u Dubrovniku polako stvara segmentacija tržišta. I to je novi trend. Cijene stanova približne godine gradnje i stupnja očuvanosti na približnoj lokaciji u zadnje vrijeme se znatno razlikuju, ovisno o pogledu na more i još ponekom obilježju. Dolazak stranih kupaca, nedostatak novih građevinskih projekata i izvrsna turistička sezona su faktori koji utječu na ovo stanje. Dubrovnik je zakoračio u jednu novu fazu. S obzirom na trenutnu dinamiku tržišta nekretnina u svijetu, Dubrovnik naglašava svoju atraktivnost kao destinacija za ulaganje u nekretnine – kaže Burum a na pitanje zašto je Dubrovnik toliko zanimljiv stranim ulagačima, odgovara:

image

Nada Burum, potpredsjednica Strukovne grupe posrednika u Dubrovniku i član Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK

Privatni Album/

- Dubrovnik slovi za jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj po pitanju cijena nekretnina, no na nju utječu brojni čimbenici. Prije svega, povijesni je i brendirani grad. Ali ima veliku reputaciju među stranim ulagačima iz još jednog razloga: i dalje je jeftiniji od drugih svjetski popularnih destinacija. Stoga im je primamljiv cjenovno, ali i kao miran grad u kojem nerijetko stvaraju drugi dom. Naš ured i dalje evidentira oko 40 posto stranih kupaca od kojih su dio hrvatski iseljenici – kaže Burum, vlasnica agencije za poslovanje nekretninama IMB.

Što se traži?

Iz iskustva ističe kako su luksuzne nekretnine i dalje jako tražene. Iako ih nema puno, posebno u destinacijama kao što je Dubrovnik, privlače financijski spremne kupce.

- Traže luksuzne vile za privatnu upotrebu i za elitni turizam koji sve više uzima maha na Jadranu pa se vile iznajmljuju po izuzetno visokim cijenama noćenja. Promjena je ozbiljna i u odnosu na građevinska zemljišta, interes je naglo porastao, pa zemljišta blizu mora ili s pogledom na more imaju vrlo visoke cijene. U zadnje vrijeme državljani EU dolaze tražiti nekretninu u kojoj će oko pola godine živjeti u Dubrovniku, ostaju neko vrijeme, upoznaju grad i potvrđuju namjeru kupnje nekretnine. Znaju točno što žele. Dok je tako ne može se očekivati stagnacija cijena, naprotiv, ovo su faktori koji građane Dubrovnika odnosno hrvatske građane kao kupce dovodi u nepovoljniji položaj jer proizvode rast cijena. Kao i uvijek, odnos ponude i potražnje određuje tržište.

Kako stvoriti okvir da mlade obitelji kupuju nekretnine po njima prihvatljivim uvjetima?

- Problem je ako građani ne mogu kupiti nekretninu tu gdje žive. To je pitanje o kojem se promišlja. Mislim da treba što prije donijeti ispravne i stabilne odluke, te ući u realizaciju kvalitetnog modela zadržavanja mladih i to upravo kroz ciljane programe izgradnje koja će biti ponuđena toj kategoriji kupaca kao realna, poticajna i primamljiva stambena ponuda. Lokalne i državne institucije tu mogu učiniti puno, uložiti da zadrže mlade u svojoj zemlji treba biti prioritet. Pozdravljamo strane ulagače i njihove napore, no prije svega treba pripremati našim ljudima prikladne uvjete stanogradnje kako bismo u pravom smislu bili nezaobilazna destinacija – kaže sugovornica i savjetuje:

- Tržište nekretnina je dinamično i sve zahtjevnije. Tendencija je rasta tržišta nekretnina i pozitivnih trendova na dubrovačkom području. Agencije za nekretnine trebaju biti spremne na pružanje visoke razine usluge svojim klijentima. Kupcima i prodavateljima savjetujemo usluge provjerenih licenciranih agencija kako bi bili sigurni da će se s povećanom pažnjom postupati u pravnom poslu.

Udruženje i edukacija

Udruženje poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori potiče posrednike u poslovanju nekretninama da djeluju u skladu s načelima odgovornosti, učinkovitosti i transparentnosti, naglašava članica Vijeća Udruženja Nada Burum te dodaje kako je ono fokusirano na pravnu regulativu, djelovanje u svrhu regulacije tržišta nekretninama u RH, pružanje stručnije usluge klijentima, zaštitu interesa dionika u tržišnim transakcijama, te kontinuiranu edukaciju agenata za nekretnine.

25. travanj 2024 07:49