StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTRGOVAČKE SMICALICE?

Provjerili smo ima li na policama dovoljno proizvoda u onim pakiranjima za koja vrijedi ‘smrznuta‘ cijena

Piše Ahmet Kalajdžić
22. rujna 2023. - 20:51

Nakon početnog dvostrukog šoka s limitiranim, odnosno ograničenim cijenama, kupcima su ponovno sva čula na oprezu. ”Šok” je doista dvostruki: pozitivni dio odnosi se na činjenicu da se ”može kad se hoće” i da se cijene mogu zauzdati, dok se negativni šok odnosi na činjenice razočaranosti spoznajom kako trgovci bilježe pristojnu zaradu i uz bitno umanjene i limitirane cijene, a negativnu konotaciju ima i spoznaja da su moguće nestašice nekih od ukupno 30 artikala s ograničenim cijenama.

image

Cijene su istovjetne za sve vrsta toalet papira

čitatelj/

Jer, trgovci kao da iznova igraju svoje ”igre bez granica” i samo ih odlučnost potrošača da ih potpuno ignoriraju može usmjeriti ka poštivanju cijena koje su ograničene koncem prošlog tjedna na sjednici Vlada Republike Hrvatske. Valja priznati da su sad cijene ujednačene za sve istovjetne artikle, za razliku od početka tjedna i akcije kad su cijene bile limitirane samo za dio artikala. Naime, uočljivo je kako u ponedjeljak nisu bile jednake cijene istovjetnih artikala svih proizvođača: tako cijene pakiranja 10 rolni toalet-papira, špageta (500 grama), pasirane rajčice (0,5 litra) te mlijeka u tetrapak-pakiranju s 2,8 posto masnoće nisu bile istovjetne za razvikane i manje poznate proizvođače.

image

Dio trgovina ne nudi patate u vrećicama od 5 kilograma

čitatelj/

Nakon što je i premijer Andrej Plenković ukatzao na nužnost ujednačenja cijena, konac smo tjedna dočekali u skladu s tim zahtjevom, ali i s nijansama koje ukazuju na stare igre trgovaca. Tako je dio trgovačkih lanaca uopće nema patate u pakiranji od 5 kilograma (kojima je cijena zamrznuta na 3,99 €) ali se stoga, primjerice, nude pakiranja od 2,5 kilograma. No, zbroj cijena za dvije vrećice, odnosno za ukupno 5 kilograma, iznosi 4,58 €, što je razlika od 0,59 € ili čak 14 posto!

image

Refuzo mrkva "tanja" je od one u pakiranju od 1 kilograma

čitatelj/

Ograničena cijena ”refuzo” mrkve je 0,89 € za kilogram, ali trgovci u pravilu po toj cijeni nudi manje plodove,a kvalitetnija i veća  mrkva se prodaje pakirana na podlošku težine 1 kilogram. No tad je cijena znatno veća pa je jedan trgovački lanac prodaje po 1,49 eura po kilogramu.

Ipak, uočene su i cijene niže od limitiranih: litra suncokretova ulja limitirana je na 1,72 eura, ali trgovci ulje pojedinih proizvođača nude i ispod te cijene, za 1,45- 1,49 eura po litri! Slično je i s pasiranom rajčicom: domaća i uvozna pasirana rajčica u tetrapak pakiranju od 500 grama ima ograničenje od 1,09, ali se pasirana rajčica na policama može naći i po cijeni od 0,95 eura.

image

Grah trešnjevac ili "šarfeni" grah

čitatelj/

Ipak, svi trgovci refuzo grah trešnjevac, odnosno tzv. šareni grah nude po zajamčenoj cijeni od 1,99 eura, a iste su i cijene svih sorti jabuka (a ne samo ”limitirane” sorte ”gala”) 1,39 eura. bez obzira na proizvođača, ujednačene su i cijene bijelog kristal šećera na limitiranih 1,29 eura, dok su na 2,99 eura  ujednačene i cijene troslojnog toalet papira (pakiranje 10 rolni), bez obzira jesu li to ”razvikani” ili ”no name” brendovi, a  također istovjetna cijena od 2,99 eura vrijedi za pakiranje svih vrsta pasta za zube od 125 grama.

Na kraju, valja reći kako još uvijek brojne trgovine ne primjenjuju oznaku "ograničena cijena", kao i da najveće šarenilo imamo s ponudom mlijeka 2,8 posto  masnoće kojem je cijena ograničena na 0,98 eura: tu vrstu mlijeka relativno je teško naći, ali zato trgovci ”domišljato” nude istu vrstu mlijeka ”s dodatkom D vitamina” po 3- 5 posto većoj cijeni.

29. travanj 2024 21:02