StoryEditorOCM

Pri kraju dubinske analize, evo kada će dioničari Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda odlučivati o ponudama

Piše Silvia Rudinović
24. prosinca 2021. - 07:23

Uprava Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda TUP d.d. sazvala je izvanrednu glavnu skupštinu radi razmatranja pristiglih ponuda za kupnju društva i odabira najprihvatljivije ponude. Skupština je sazvana za 12. siječnja 2022. godine.

- Nekoliko ekipa radi dubinsku analizu, što je izuzetno ozbiljan posao. Postupak je u tijeku i nikakve informacije ne želimo davati u javnost – kaže Denis Dežulović, predsjednik Nadzornog odbora TUP-a.

Procjenuje se vrijednost nekretnina

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković prije tjedan dana je javno poručio kako će UTD Ragusa vrlo vjerojatno postati vlasnikom većinskog paketa TUP-a. Naime, UTD Ragusa je početkom listopada dala neobvezujuću ponudu za kupovinu gruške tvornice, u iznosu 10,2 milijuna eura, te odmah pokrenula postupak javne nabave za uslugu izrade dubinske analize poslovanja TUP-a. S obzirom da je uprava TUP-a sazvala izvanrednu skupštinu na kojoj ima namjeru odabrati kupca, a Franković uvjerava javnost kako Grad neće propustiti priliku steći vlasništvo nad značajnim prostorom na području Gruža čiji potencijal vide i nekretninske firme, nameće se pitanje je li to gradsko društvo poslalo obvezujuću ponudu.

image
Tvornica ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda, posljednja dubrovačka tvornica
Božo Radić/cropix

- UTD Ragusa još uvijek nije poslala obvezujuću ponudu, jer čekamo procjenu vrijednosti nekretnina kako bismo zaokružili čitavu analizu vrijednosti društva. Dubinsku analizu radili su PricewaterhouseCoopers, potom je izrađena pravna analiza našeg tima i preostaje još procjena nekretnina koje nisu bile jasno prikazane u dubinskoj analizi s obzirom da su neke vanknjižno vlasništvo. Ima tu raznih potraživanja kojima su nekretnine opterećene, sve treba uzeti u obzir i potom donijeti odluku – kaže Igor Jurišić, direktor UTR Raguse.

Jurišić kaže kako ne može otkriti nalaz dubinske analize stanja TUP-a do konačne odluke o podnošenju obvezujuće ponude. Upitan može li se to gradsko društvo zadužiti radi kupovine TUP-a, odgovara potvrdno.

- Nismo više kreditno zaduženi. Sve smo kredite vratili, jedan od 10 milijuna kuna kod PBZ-a, i drugi od četiri milijuna kuna, kredit u švicarcima kod Zagrebačke banke. UTD Ragusa nema zaduženja ni dugovanja, u potpunosti je stabilna i kreditno sposobna tvrtka. Ne bismo imali poteškoća s kreditnim zaduživanjem s obzirom da u svom vlasništvu imamo nekoliko vrijednih nekretnina koje se mogu staviti pod zalog – odgovara Jurišić.

image
Tvornica ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda, posljednja dubrovačka tvornica
Božo Radić/cropix

Urbana četvrt

Denis Dežulović kaže kako najavljena izvanredna skupština neće biti održana ukoliko do 12. siječnja ne stignu obvezujuće ponude dosad zainteresiranih strana koje su dale izraditi dubinsku analizu stanja TUP-a. Uz kompleks u Gružu, u TUP-ovom vlasništvu je zemljište u Komolcu i jedna stambena kuća u Solitudu. Dubrovački poduzetnici koji su uoči pandemije htjeli kupiti TUP, pa ih je kriza u tome zaustavila, kažu kako je riječ o isplativom nekretninskom projektu, prvenstveno govoreći o preko devet tisuća četvornih metara u Gružu.

Tvornica utemeljena 1953. godine, odnosno zemljište na kojem leži, već godinama je na oku različitih investitora, a ove godine su se javno spominjali češki investitor Jaroslav Trešnak i tvrtka See Capital Partners, čiji su osnivači i članovi društva Bruno Georgiev, Ivan Valentić, i odvjetnik Oleg Uskoković. U listopadu se i dubrovačka gradska uprava izjasnila kao potencijalni kupac. Pokrenuta je i inicijativa 'TUP – urbana četvrt' koja okuplja poduzetnike i udruge, obrtnike i umjetnike, s ciljem ukazati na društveni potencijal tog kompleksa.

image
Tvornica ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda, posljednja dubrovačka tvornica
Božo Radić/cropix
UTD Ragusa kupila dionice Luke

Grad Dubrovnik je većinski vlasnik UTD Raguse s 80,23 posto dionica. U vlasništvu UTD-a su restorani Dubravka i Mimoza na Pilama, ex restoran Gorica u Ulici Marojice Kaboge, te u vanknjižnom uredski prostor u Ulici Ćira Carića. UTD Ragusa gotovinom je kupila 408, tj. 2,74 posto dionica Luke Gruž te je na taj način Grad stekao većinski udio vlasništva tog dioničkog društva. U kupovinu je uloženo sto tisuća eura.

25. travanj 2024 05:45