StoryEditorOCM

Predsjednik Udruge skipera ograđuje se od pojedinaca koji na sramotan način biraju hostese: ‘Izgled nije presudan...‘

Piše Lucija Vujnović/SD
10. kolovoza 2023. - 13:32

Nakon što su javno objavljene fotografije u kojima poslodavac, točnije skiper, besramno ispituje hostesu o propocijama njenog tijela, došlo je do niza burnih reakcija, a oglasio se i Vicko Ozretić, predsjednik Udruge hrvatskih skipera i članova posada jahti.

Ovako splitski skiper zapošljava hostese: ‘Godine? Visina? Proporcije?‘ Cure bjesne, pogledajte samo ove poruke...

Potreba je, kaže, proizišla radi priloženih fotografija i slike koja se lažno stvara u medijima vezano uz ovaj posao.

- Slijedom medijskih objava u kojima se tematizira način odabira hostesa za rad na plovilima, osjećamo potrebu da se obratimo javnosti. Udruga hrvatskih skipera i članova posada jahti u svojim dokumentima definira opseg poslova, prava i obaveze te ostale uvjete angažiranja posade – skipera i hostesa.

image
Sutterstock

Prijedlog ugovora između članova posade i stranke koja ih angažira rezultat je niza savjetovanja i usuglašavanja među profesionalcima u struci, kako na palubi tako i među agentima i članovima udruge iznajmljivača plovila.

- Također, Udruga predlaže svojim članovima da se potencijalnim poslodavcima/partnerima/strankama predstave unutar standardiziranog životopisa čiji je sastavni dio i fotografija u yachting odjeći, u prikladnom ambijentu; kako bi se stekao dojam o vanjštini osobe koja se predstavlja - istaknuo je.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Informacije poput tjelesnih proporcija ne smatramo niti potrebnim, a ni presudnim u našem djelovanju te profesionalizam u izvršavanju obaveza člana posade stavljamo u prvi plan.

- Ovim se putem dakle ograđujemo od stavova određenog dijela poslodavaca (koji su ponekad i skiperi) koji vanjštinu smatraju presudnim za angažman te se protivimo svakom obliku spolnog, rodnog, rasnog, vjerskog i omalovažavanja koje može proisteći iz neprikladne komunikacije između poslodavaca i posloprimaca unutar našeg područja djelovanja - poručuje.

27. travanj 2024 10:38