StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvotko daje najbolje ponude?

Pelješki most dignuo cijene kvadrata! Znatno skočila prodaja nekretnina, za jednom vrstom objekata prava je pomama: ‘Malo ih je, odmah se nađe kupac...‘; Donosimo detaljan pregled tržišta

Piše PSD.
1. kolovoza 2022. - 07:18
Cijena i prodaja građevinskog zemljišta na Pelješcu u porastu su od 2017. godine, a najveći porast prodaje zabilježen je laniAnte Čizmić/Cropix, Opereta d.o.o.

Cilj je izgradnje prometne infrastrukture, poznato je, razvoj i porast životnog standarda stanovnika kraja u kojemu se odvija.

Upravo takvim očekivanjima popraćeno je ovih dana i otvaranje Pelješkog mosta, koji će bez sumnje utjecati na sve gospodarske i društvene segmente na drugom po veličini hrvatskom poluotoku. Među ostalima, i na tržište nekretnina. Zanimljivo je stoga vidjeti trenutačni odnos ponude i potražnje te cijena koje proizlaze iz tog odnosa.

Potražnja za nekretninama na Pelješcu konstantno, ali polako raste – ocjena je Mateja Samardžića iz zagrebačke agencije "Opereta", koji navodi:

– Svake godine imamo nešto više upita i realizacija. Cijene najbrže (po)rastu u očekivanjima prodavatelja, tako da su tražene cijene svakako zabilježile znatniji rast, posebno ove godine. Pri tome su u većim mjestima, koja su i do sada imala veću realizaciju i više cijene, one dignute za nekoliko postotaka, dok su u manjim mjestima, koja do sada nisu imala potražnju, ali joj se sada nadaju, cijene podigli za desetke postotaka – navodi Samardžić.

image
AFP

Problemi s dokumentacijom

Očekivano, reklo bi se, cijena i prodaja građevinskog zemljišta na Pelješcu su u porastu od 2017. godine, s tim da je najveći porast prodaje zabilježen lani, kad je prodano 150 posto više zemljišta nego 2018., odnosno gotovo dvostruko više u usporedbi s 2020. godinom.

– Prošle godine prodano je više građevinskih parcela nego zajedno zbrojena poljoprivredna zemljišta, kuće i apartmani. Poljoprivredna zemljišta svoj su bum doživjela 2020. godine, dok im je sada prodaja u padu, kao i cijena. Mali je broj prodanih kuća, i u tom dijelu do sada nema većih promjena. Najmanji broj realizacija imaju stanovi/apartmani, kojih je najviše prodano 2021., što je i dalje simboličan broj za ovoliko područje. Most je, dakle, najviše utjecao na percepciju prodavatelja, dok se pravi utjecaj na kupce i cijelo područje tek očekuje – konstatira Samardžić.

Naš sugovornik podsjeća na činjenicu da je ovo područje uvijek bilo slabo dostupno, pa samim time i nedovoljno poznato široj javnosti. S druge strane, razvojem turizma, ali i nastojanjima i trudom lokalnih gospodarstvenika, koji su sve poznatiji u svijetu, raste i broj zainteresiranih za ljepote i čari Pelješca i Korčule. Sve to pridonosi rastu potražnje.

Govoreći o odnosu ponude i potražnje nekretnina, Samardžić ističe da je gradnja mosta potaknula više domaćih investitora s ovog područja, zajedno s malo više stranaca, dok se pravi i širi interes tek očekuje u idućim godinama, posebno stranih kupaca.

Ne propušta, međutim, upozoriti na to da vrlo mali broj kvalitetnih nekretnina ima uredno vlasništvo i dokumentaciju. Također je teško naći kvalitetnu nekretninu na traženim lokacijama, posebice u prvom redu uz more, neovisno o tome traže li se zemljište ili kuća. Uz sve to, budžeti kupaca još uvijek su ispod očekivanja prodavatelja.

Za dobru nekretninu, u prvom redu uz more, uz prilagođene cijene, potražnja je višestruko veća od ponude. Takvih je nekretnina, ipak, malo i odmah se prodaju. Ponuda građevinskih i poljoprivrednih zemljišta na dislociranim lokacijama još uvijek je znatno iznad potražnje.

Na tržištu su, uz zemljišta, najčešće stare kuće na "lošijim" lokacijama, u koje vlasnici ne vide računicu ulagati ili jednostavno nisu zainteresirani za renovaciju, kao i stariji apartmanski objekti na svim lokacijama.

image

IZVOR: Važeći podaci informacij-skog sustava tržišta nekretnina RH, produkcija i obrada Opereta d.o.o.

300 kvadrata za 180.000 eura

Pregledom ponude na nekretninskom portalu Njuškalo naišli smo na primjere.

Tako se u Orebiću (Kučište) na prodaju nudi kuća u nizu, za adaptaciju, izgrađena 1830. godine, površine 85 kvadrata, po cijeni od 85.000 eura.

U Trpnju se, primjerice, prodaje kuća od 300 kvadrata za 180.000 eura, izgrađena 1980., uz napomenu da iziskuje dodatno ulaganje i obnovu.

U Orebiću (Potomje) u ponudi je kuća iz 1900. godine, za renoviranje, površine 180 kvadrata, po cijeni od 90.000 eura. Ima još, opet u Orebiću, kuća izgrađena u drugoj polovini 18. stoljeća, kamena, za restauraciju, površine 172 kvadrata, u blizini mora, cijena 435.000 eura.

Treba, međutim, podsjetiti na to da su jedno od vrijednih obilježja Pelješca, posebice Orebića, nadaleko poznate kapetanske kuće.

– Postoji nekoliko kapetanskih kuća na prodaju, neke su na tržištu, neke nisu – odgovara Samardžić na naš upit, te dodaje:

– One su zanimljive zbog svojih posebnosti, veličine, pozicije i povijesti, ali kupci se ipak teže odlučuju za njih. Prije svega, one su skuplje od "običnih" kuća, a s druge strane zahtijevaju velika i pažljiva ulaganja, kao i skupo održavanje.

Dakle, za takve objekte puno je manje kupaca i vrlo su specifični. Nije čudno da takav objekt bude na prodaju i nekoliko godina, a neki se, ovisno o lokaciji, prodaju odmah nakon što ih se stavi na tržište. Gotovo u pravilu, to su neuređeni objekti, pa je i sama kupnja veliki izazov i posao. Za manji dio uređenih i renoviranih objekata pitanje je cijene i preklapanja preferencija trenutačnog vlasnika i kupca u pogledu uređenja.

One su svakako skuplje od prosjeka, i dijele mjesto najskupljih nekretnina zajedno s top ponudom luksuznih nekretnina, koje su na Pelješcu još uvijek iznimka – naglašava naš sugovornik.

Na Njuškalu je u ponudi jedna od kapetanskih kuća. Kamena, izgrađena u 18. stoljeću u Orebiću, smještena uz more, okružena terasama i vrtom, cijena 2,1 milijun eura. Za usporedbu, u Orebiću je na prodaju i višekatnica s bazenom, površine 250 kvadrata, cijena 349.000 eura.

Kad se govori o kupcima, a pritom se ima u vidu podatak da je u ukupnoj prodaji nekretnina najviše poljoprivrednih zemljišta, logično je da ih i dalje najviše kupuju Hrvati.

image

IZVOR: Važeći podaci informacijskog sustava tržišta nekretnina RH, produkcija i obrada Opereta d.o.o.

image

IZVOR: Važeći podaci informacijskog sustava tržišta nekretnina RH, produkcija i obrada Opereta d.o.o.

Filip/
image

IZVOR: Važeći podaci informacijskog sustava tržišta nekretnina RH, produkcija i obrada Opereta d.o.o.

Stranih kupaca sve više

– Svake je godine udio stranih kupaca veći, a vjerujem da će se, posebno zbog mosta, ali i skorašnje mogućnosti da stranci kupuju poljoprivredno zemljište, taj trend nastaviti. Situacija se mijenja kada govorimo o luksuznim nekretninama, ali i građevinskim zemljištima i starim kućama na dobrim lokacijama, za koje najviše i najbolje ponude uglavnom daju stranci. Prije svega Poljaci, Slovaci, građani BiH, Nijemci i Austrijanci – navodi Samardžić.

U analizi tržišta nekretnina nameće se pitanje je li rast cijena na Pelješcu utjecao na njihov rast na susjednoj Korčuli.

Prema riječima našeg sugovornika, nije znatnije.

– Korčula i Pelješac jako su povezani, ali i različiti. Dosta stanovnika Korčule prodaje svoje nekretnine na Pelješcu i ulaže u svoje već postojeće ili nove nekretnine na otoku.

image

Prizor iz Trpnja

Tonči Plazibat/Cropix

Pelješac je u razvoju i cijenama uvijek zaostajao za Korčulom, pa se sada ta razlika lagano smanjuje. Mnogi stanovnici Korčule obiteljski imaju nekretnine na Pelješcu, i obrnuto, to je jako povezano. Pelješac je do sada bio dosta zapostavljen i u deficitu potražnje za nekretninama. Korčula je uvijek bila zanimljivija kupcima, posebno onima veće platežne moći – kaže i predviđa:

– Očekujemo da će se taj deficit sada nadoknaditi. Smatramo da će se tržište nekretnina na području razvijati i rasti postojano sukladno dosadašnjem trendu. Ne očekujemo nagli bum kupaca, nego svake godine konstantno povećanje, ali i profiliranje potražnje. Ovo područje može biti posebno vrijedno i zanimljivo stranim kupcima, ima veliki neiskorišteni potencijal, pa ga svakako smatramo jednim od perspektivnijih područja za razvoj tržišta nekretnina u Hrvatskoj. Bitno je da ponuda i dalje ostane ograničena kako bi se sačuvao identitet, ljepota i posebnost područja, a to su čimbenici koji uvjetuju i vrijednost i potencijal tržišta nekretnina u budućnosti – Samardžićeva su očekivanja.

Na pitanje, pak, eventualnog utjecaja Pelješkog mosta na tržište nekretnina u Neumu, na pad prodaje, a time i cijena, kratko odgovara:

– Smatram da most neće imati veći utjecaj na tržište nekretnina u Neumu.

Kupoprodaja u posljednje četiri godine

Sa 663 prodaje, na prvome su mjestu poljoprivredna zemljišta, zatim slijede građevinska sa 614 realizacija, kuće 153, apartmani sa 68 prodaja. Cijena građevinskog zemljišta intenzivno raste od 2020., pa je tako prosječna realizirana cijena građevinskog zemljišta u 2021. prešla 100 eura po kvadratu, dok je do tada bila oko 60 eura po kvadratu.

Stan u Vignju - 4369 eura kvadrat

Na nekretninskom portalu Njuškalo u ponudi za prodaju je desetak stanova/apartmana na Pelješcu.

U Vignju se stan od 103 kvadrata u stambenoj zgradi prodaje po cijeni od 450.000 eura, što je čak 4369 eura po kvadratu. Valja dodati da je potpuno namješten.

U Lovištima je tražena cijena za stan od 42 kvadrata 85.000 eura, a u Pogorju se prodaju dva stana: od 88 i 58 kvadrata, ukupna cijena 170.000 eura.

24. travanj 2024 10:32