StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoOBLJETNICA USRED KORONE

Pedeseti rođendan Astaree, perjanice župskog turizma!

Piše Anđelka Kelava
17. srpnja 2020. - 07:02
Hotelsko turističko poduzeće Mlini je koncem 60-tih godina prošlog stoljeća krenulo u ambiciozan investicijski ciklus koji je potpuno preokrenuo tradicionalni način života u Župi dubrovačkoj, baziran do tada na poljoprivredi, stočarstvu i ribarstvu. Sredinom 1968. je u Srebrenom izgrađen Hotel Orlando B kategorije (današnje 3 zvjezdice) sa 282 sobe, a 1970. u Mlinima i Hotel Astarea A kategorije (današnje 4 zvjezdice) sa 203 sobe i 4 apartmana. Upravo je izgradnja Astaree bio onaj jezičac na vagi koji je značajno pridonio kvalitetnoj turističkoj ponudi ovoga kraja, priča nam dugogodišnji zaposlenik i direktor Astaree Neven Jerković storiju o perjanici župskog turizma.

image
Neven Jerković
Božo Radić/HANZA MEDIA


Pomogao sarajevski ‘Arhitekt’

Prisjeća se kako je u Mlinima, na mjestu dotadašnjeg skromnog autokampa, Uprava HTP Mlina je nakon uspješne izgradnje Hotela Orlando odlučila izgraditi visokokategornik na izuzetno atraktivnoj lokaciji. U to vrijeme nije bilo tako jednostavno doći do potrebnih financijskih sredstava za jedan ovako hrabar potez, ali je iskustvo sa Orlandom, o čijoj su izgradnji u Župi vodila velika polemika o njegovoj socijalnoj i gospodarskoj opravdanosti, pokazalo da se o svemu dobro razmišljalo. Novca nije bilo u malim sredinama, jer je on bio koncentriran u velikim republičkim i saveznim centrima političke i financijske moći toga vremena. Partner se sretnim odabirom našao u sarajevskom projektnom poduzeću „Arhitekt“, koje je osiguralo svu potrebnu projektnu dokumentaciju i izvore financiranja. Na čelu HTP Mlini je u to vrijeme bio dugogodišnji karizmatični generalni direktor Vlaho Goga, a na čelu sarajevskog partnera Pero Gušić, koji je povjerenje izrade projekta novoga hotela povjerio mladom projektantu Bogoljubu Kurpjelu


image
Dubrovnik nekad/FB



Većina kadra iz Župe

- Lijepo uklopljen u okolni prostor, funkcionalan i s puno izvanpansionskih sadržaja, Hotel Astarea je privukao pozornost kako turističke tako i arhitektonske struke. Za projekte Hotela Astarea i Rodilišta u Sarajevu, izgrađenih iste 1970.godine, Bogoljub Kurpjel je dobio prestižnu „Borbinu“ nagradu za životno djelo na prostorima bivše države. Građevinski su radovi povjereni dubrovačkoj tvrtki Graditelj. Prvi direktor Hotela Astarea je bio iskusni turistički radnik Đuro Drašković, koji je imao kompliciranu dužnost uvođenja poslovanja luksuznog hotela u sredini koja u tome do tada nije imala nikakvog iskustva. Jezgru zaposlenika su činili domaći Župljani, većinom dotadašnji stipendisti poduzeća, a nedostatak kadrova je popunjem mladim radnicima iz Konavala, Primorja, doline Neretve i Drniša - otkriva Neven Jerković manje poznate detalje iz povijesti župskog ‘pedesetogodišnjaka’


image
Dubrovnik nekad/FB


Popunjenost 340 dana

Astarea je od samih početaka imala izvrsnu popunjenost zahvaljujući zimskom programu u velikim smjenama britanskih umirovljenika Saga Holidays, njemačkih rudara agencije Misir Reisen, bosanskohercegovačkih skupina i vojvođanskih poljoprivrednika. Zahvaljujući tome Astarea je 1974. godine imala godišnje popunjenje od preko 340 dana pune zauzetosti, što je do danas ostao neponovljiv rezultat čak i na području cijelog Sredozemlja. Nije to bilo nimalo slučajno. Hotel je tada imao zimski zatvoreni bazen sa grijanom morskom vodom, masažu, automatsku kuglanu, biljar, otvoreno igralište mini golfa, dječije igralište, kockarnicu, zdravstvenu ambulantu, frizerski salon, suvenirnicu, taxi, noćni klub sa programom, vanjske restorane sa glazbom za ples gdje su cijelu godinu svirali splitski „Mladi Batali“, današnja grupa Magazin.

image
Dubrovnik nekad/FB



Suradnja sa Saga Holidays

Hotel Astarea je bio jedan od prva dva inozemna hotela u programima renomiranog britanskog touroperatora Saga Holidays. Suradnja je započela godinu dana nakon izgradnje hotela i nastavila se sve do današnjih dana. Svaki tjedan je tih godina zimi na dubrovačku zračnu luku iz London Gatwicka slijetao Sagin charter kompanije Dan-Air samo za smještaj gostiju u Astarei, u početku zrakoplovima tipa Comet a kasnije sa B-727 i BAC 1-11.
26. svibanj 2024 00:41