StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoO novom Zakonu o turizmu

Pave Župan Rusković, bivša ministrica i šefica prvog destinacijskog menadžmenta u Hrvatskoj: ‘Sve smo imali i prije, ali držalo se onoga - ‘ne talasaj‘!

Piše Maja Rilović Koprivec
12. rujna 2023. - 07:36

Novi Zakon o turizmu daje mnogo veće ovlasti turističkim zajednicama i njihove su ovlasti proširene na način da s lokalnom samoupravom upravljaju turističkim tokovima u svojim destinacijama. Svaka će TZ prema novom Zakonu, zasebno izrađivati Plan upravljanja destinacijom, određivati dinamiku dolaska i primanja turista na svom području…, sve ono što smo mislili da TZ-i rade izvan turističke promocije koja je njihov glavni posao, sada će biti u Zakonu. Šira javnost već je zaboravila kako je upravo Dubrovnik svojevremeno prvi  imao tijelo koje je upravljalo destinacijom, a kojem je na čelu bila nekadašnja ministrica turizma Pave Župan Rusković.  Ta je Radna skupina za Destinacijski management grada Dubrovnika, osnovana još u srpnju 2010. godine, no struka i tadašnja gradska vlast brzo su se i razišli. Župan Rusković protivila se lokalnoj politici koja je vodila onome što će se kasnije zvati overturizmom.

image

Turističke gužve u Dubrovniku

Mihael Barisic/Cropix

 ‘Sustav nezamjeranja‘

- Ono što predviđa novi Zakon o turizmu sada,  bilo je moguće i ranije jer je bilo jasno da turističke zajednice brinu o svojoj destinaciji. One su i po starom zakonu mogle upravljati destinacijom, naravno skupa sa svojom lokalnom upravom, a kako su načelnici, gradonačelnici i župan po zakonu predsjednici turističkih zajednica pa je logično da zajednički donose i planove i eventualne projekte. Bilo je i do sada sasvim normalno da zajednički osmišljavaju sve ono što je bitno za turizam te destinacije. To što se to u pravilu nije radilo je, po meni, pitanje toga što je negdje sigurno nedostajalo dovoljno znanja, da ne kažem kreativnosti, i inventivnosti  sigurno, ali isto tako je bio i ‘sustav nezamjeranja‘. Zašto bi se netko zamjerio gradonačelniku? Prihvatiti da ostane do kraja mandata na čelu TZ-a, ili će ga čak do kraja mandata smijeniti, tražiti da ode? Mislim da je tu kombinacija jednog i drugog. Vjerujem da je i ranije bilo ljudi koji su to po svom znanju i sposobnostima mogli raditi, ali se nisu htjeli zamjeriti pa nisu. Svakako je dobro da je to predviđeno jer je to nešto što mora biti tako, jer čemu turistička zajednica u destinaciji ako ne za to?  Banalan primjer je  kad TZ organizira primjerice čišćenje  podmorja,  što je to nego uređenje destinacije, pa se prema tome na istom principu trebalo raditi sve ono drugo što je bitno. Međutim, tu bi se već mogli zamjeriti pa se onda radije drže onoga „ne talasaj” – govori za Dubrovački vjesnik Pave Župan Rusković.

image

Kruzeri u Gružu

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Gdje sam gubila vrijeme?

Podsjetimo, kako je nakon sukoba oko budućnosti turizma u Dubrovniku u prosincu 2011. ondašnji gradonačelnik Andro Vlahušić smijenio  Župan Rusković s  dužnosti šefice Destinacijskog managementa.  Na odlasku je pojasnila kako „ bezglavo prodavanje grada može privremeno doprinijeti većem profitu, ali svakako narušava pravu sliku onoga što bi ovaj grad trebao predstavljati. Uvjerena sam da moje mišljenje dijele i struka i građani: ne smije se prihvatiti bezobzirna vulgarizacija Grada ni pod koju cijenu,“ navela je tada.  Dubrovnik danas 12 godina kasnije, ima propisan niz mjera koje ograničavaju i istovremeni broj turista u povijesnoj jezgri i kazne za neprilično ponašanje, ograničavanje glazbe na otvorenom i poseban projekt Respect the City na tragu onoga što je mnogo ranije predlagala Župan Rusković. 

 - Da, ja sam pokušavala nešto uraditi i baš sam neki dan sve papire krenula srediti pa sam našla sve ono što sam navela da vidim da bi trebalo napraviti u Dubrovniku  kada sam zamoljena da organiziram destinacijski menadžment u Dubrovniku. I kada sam došla na tu funkciju, a isto tako i izvještaj kada sam odlazila. Kad vidim što je danas od svega toga učinjeno, pomislim gdje sam gubila vrijeme. Ali eto, da nisam to tada prihvatila, moglo mi se reći nisi htjela, samo kritiziraš, a ovako sam učinila pa sam uvjerila i sebe i ostale da nažalost, nekima ne možete pomoći uz najbolju volju - kaže danas Župan Rusković.

23. travanj 2024 07:42